BIO má smysl, ale zůstaňte nohama na zemi!

Datum článku: 12. 6. 2019

BIO není jen zbytečný humbuk a vyhozené peníze. Určitě se vyplatí investovat do zdraví na tom správném místě. Teď jde ale o to, co od značky BIO očekáváte. Ono to totiž není jen o tom, zda byla plodina vypěstovaná na poli bez ochranné chemie!

BIO má smysl, ale zůstaňte nohama na zemi!

BIO nemá více vitamínů

Zastánci zdravého životního stylu rádi tvrdí, že BIO ovoce i zelenina mají až o polovinu více vitamínů a minerálů než chemicky ošetřována a hnojená zelenina. Není to však pravda. Jsou to velké lži! První to potvrdili Angličané, kteří zjistili, že nutriční hodnota jablka z babiččiny zahrady, ekologického hospodářství a ze sadu, kde byly celé stromy potřísněné chemikáliemi proti škůdcům, je stejná. Množství vitaminů ani minerálů se nelišila ani u jiných druhů ovoce a zeleniny. Ale ty plody, které  přihnojovali, měly více dusičnanů. Pokud tedy vše, co koupíte, poctivě myjete, nemusíte se bát ani těch. Výzkum potvrdili i Dánové. Ti zasadili mrkev, zelí, hrách a brambory a vytvořili tři políčka. Na prvním pěstovali zeleninu ekologickým způsobem a do půdy přidali pouze hnůj. Na druhém k ​​chlévské mrvy připojili i malé množství pesticidů a zelenina na třetím dostala zásah povoleným množstvím pesticidů a do půdy dali i vysoké dávky živin. Plody, které vyprodukovali, měly stejnou nutriční hodnotu.

BIO chutná lépe

Bio je z volného chovu a chutnější. Pokud si koupíte drůbež z ekologického chovu, máte jistotu, že vaše mražené kuře prožilo spokojený život, při kterém se hrabalo v zemi. Vidělo skutečné slunce, ochutnalo trávu, ulovilo žížalu. Ekologický chov drůbeže totiž zaručuje, že zvíře je z volného chovu s výběhem. Má možnost volného pohybu, přístup k čerstvé zelené trávě a vzduchu. Pokud ochutnáte BIO kuře, pochopíte, v čem je rozdíl. Maso prostě chutná lépe, potvrzuje to drtivá většina spotřebitelů. Jenže vědci jim za pravdu nedávají. Podle nich je nutriční hodnota kuřete, které život prožilo v hale pod žárovkou, a toho šťastnějšího ze dvora, stejná. Platí to i pro vajíčka! Buď je ti vědci nejedí, nebo mají prací s chemií otupené chutě!

Pesticidy všude

Eko farmáři skutečně nepoužívají na přihnojování nebo na ochranu před škůdci chemikálie. Jenže, když si vzpomenete, že radioaktivita z japonského města Fukušima dokázala s větrem přiletět až nad území Evropy, je logické, že ani zdravá biopole nejsou chráněná před chemií z vedlejších polí, škodlivými prvky z komínů továren a před kyselými dešti.

Pozor na nákup do zásoby

BIO potraviny neobsahují konzervanty, žádné stabilizátory ani éčka, která dělají potraviny trvanlivými. Proto se jogurty, mléka, sýry, tvaroh, ale i chléb kazí rychleji. Ale pokud si nakoupíte jen tolik, kolik sníte během tří dnů, vyplatí se vám to. Pokud však chodíte na velký nákup jednou za týden nebo i dva, nedivte se, že většina potravin z chladničky skončí v popelnici. Stejně je to i se zeleninou a s ovocem, které není chráněné před plísněmi povolenou dávkou chemie. Jejich životnost je kratší.

Bez genetických úprav

V BIO hospodářství není přípustná žádná genetická modifikace ani jiná úprava genů rostlin. Takové rostliny nesmí využívat ani eko chovatelé na krmení zvířat. Vědci začali s modifikací genu proto, aby rostliny byly odolnější proti škůdcům nebo proti prostředí, ve kterém je vysadí. BIO pěstitelé i BIO chovatelé ale staví na klasiku a pěstují plody a krmí zvířata přirozeným způsobem.

BIO ochranná známka

Potraviny, které mají označení BIO, podléhají přísnějším kontrolám než všechny ostatní. Pouze tehdy, když splní množství kritérií, které nařizuje zákon o ekologickém zemědělství, může výrobce svůj produkt označit ochrannou BIO známkou. Tyto výrobky jsou pod neustálou kontrolou, během výroby i po ní.

BIO bavlna

Oblečení z biobavlny prospívá pokožce. Při pěstování bavlny se používá téměř čtvrtina pesticidů, které se spotřebují během jednoho roku na celém světě. Farmáři, kteří se rozhodli pěstovat BIO bavlnu, nepoužívají žádné pesticidy, herbicidy a hnojiva. Ani při následném zpracování bavlny se nepoužívají žádné nebezpečné chemikálie. Jenže proto, abyste efekt svého BIO oblečení zachovali co nejdéle, zapomeňte na praní v klasických prášcích a gelech, i ty nejjemnější totiž škodlivé chemikálie obsahují. A vynaložené úsilí na to, zdravě se oblékat, je pryč!

Autor: Martina Dvořáková