Bílý toxin (cukr) škodí i tím, že usnadňuje průchod dalším škodlivinám do těla

Datum článku: 2. 1. 2014

Toxiny jsou definovány jako jedovaté látky rostlinného nebo živočišného původu. Po jejich konzumaci můžete mít vážné zdravotní problémy, které se někdy končí i smrtí. Ale v běžné řeči znamenají toxiny i látky, jako nikotin, alkohol, kofein, tmavé maso. To jsou látky, které našemu tělu škodí, zejména pokud se požívají ve větším množství.

Bílý toxin (cukr) škodí i tím, že usnadňuje průchod dalším škodlivinám do těla

Alkohol

Alkohol je jeden z toxinů, kterých se mnozí z nás obávají nejvíce, i když ve skutečně malých dávkách je organismu neškodný. Jeho skryté nebezpečí je zejména v návykovosti, kdy se malé občasné množství zvětšuje a tehdy již mluvíme o škodlivosti. Protože tak jako 1-2 skleničky alkoholu za den nám mohou prospět, větší množství již přináší riziko některých typů rakoviny a kardiovaskulárních chorob. Nadměrné pití již ochromuje životně důležité orgány, mozek, buňky, může vést k slepotě. Proto je možná lepší alkoholu se zcela vyhnout, pokud se vám zdá, že byste si na něj mohli rychle přivyknout.

Kofein

Často také slýcháme, že je třeba přestat s kofeinem. Ale neexistují přímé důkazy, že by kofein narušil zdraví, pokud požijete denně méně než 600 mg, tj. asi šest šálků. Ale je to opět individuální. Někteří lidé pociťují potíže již při menší spotřebě. Už 350 mg může mít za následek snížení koncentrace a energie. Kofein sice na začátku způsobuje příliv energie, ale později je zodpovědný za jeho opětovný pokles na ještě nižší míru. Je dokázáno, že lidé, kteří pravidelně konzumují více než 400 mg kofeinu denně, produkují více stresových hormonů než ti, co ho
konzumují méně. Proto je důležité sledování množství kofeinu, který denně zkonzumujete.

Nikotin

Ze složek, které se používají při výrobě cigaret a dalších tabákových výrobků a z reakcí, ke kterým dochází při hoření, při každém vdechu přijme váš organismus asi 4000 druhů látek, z nichž mnohé jsou škodlivé. Inhalujete jedy, jako olovo, arsen či kyanid, které dokonce ani v miniaturních dávkách nedělají vašemu organizmu dobře. Vdechujete také oxid uhelnatý, který tělo obírá o kyslík. V průběhu kouření produkuje tělo chemické látky, tzv. nitrosaminy, které způsobují rakovinu prakticky všude, kam se dostanou. Proto pokud si chcete detoxikovat organismus, je nezbytné přestat kouřit.

Cukr

Většina lidí, když se baví o cukru, mu připisuje zejména obezitu a zkažené zuby. To však není všechno. Cukr přivádí do těla i volné radikály. Do dvou hodin po snědení 300 kcal cukru (jedna plechovka perlivého sladkého nápoje a trocha čokolády) vám vzroste v těle množství volných radikálů o 140 %. Cukr také zvyšuje množství tzv. "škodlivých" bakterií ve střevech, které mohou podporovat kvašení a tím zvyšuje i riziko reabsorpce mnohem nebezpečnějších toxinů. Optimální množství cukru denně by nemělo přesáhnout 40g cukru za den.

Stres

O stresu se už určitě napsalo mnoho, jeho dobré i špatné vlastnosti, ale těžko ho někdo automaticky nazve toxinem. Zřejmě proto, že nesouvisí s jedením ani s vdechováním. Přesto ho k toxinům řadíme. Když jsme ve stresu, naše tělo vyrábí různé chemické látky, které celý systém uvádějí do pohotovosti. Zvyšuje se krevní tlak a zrychluje krevní oběh, což napomáhá nebezpečnějším toxinům volnější procházet organismem. Ve stavu stresu jste také náchylnější holdovat jiným toxinům, jako alkohol, cigarety, cukr a mastná jídla.

Autor: Lenka Kostková