Bílý cukr nepatří do zdravé výživy

Datum článku: 3. 2. 2016

Bílý cukr nezpůsobuje jen obezitu, jak se mnozí domnívají. Má vliv i na to, jak se cítíme svěží a jak nám to myslí. Napadne vás to, když si dáváte do své oblíbené kávy druhou lžičku? Ne, nechceme vám kávu znechutit, ani vás nabádat, abyste ji pili hořkou. Jen lepší bude, když si do ní dáte některé z přírodních sladidel.

bílý cukr, zdraví, zdravá výživa, sladidla, obezita, nadváha

Malátnost a únava

Když sníme výrobek, který obsahuje bílý cukr, velmi brzy se krevní řečiště náhle zaplaví cukrem - glukózou. To vyprovokuje slinivku k intenzivní produkci inzulínu, který má za úkol přeměnit nadbytečnou glukózu na zásobní polysacharid - glykogen. Ten se pak ukládá ve svalových buňkách a játrech, aby se mohl využít jako palivo při zvýšené námaze a v mimořádných situacích. Protože indukce inzulinu je velká a náhlá, odbourá inzulin během asi 30 minut více glukózy, než je únosné. Nastává paradoxní stav - přesto, že jsme snědli cukr, máme ho najednou nedostatek. Projeví se to hypoglykémií, přechodným nedostatkem glukózy ve všech tělních buňkách. Nedostatečným přívodem energie jsou postiženy zejména mozkové buňky, což se projevuje malátností a únavou.

Přeměňuje se na tuk

Nadbytečný cukr se z 30 až 40 procent přeměňuje na tuk a přispívá k nadváze.

Zhoršená výživa mozku

V žaludku ničí kyselinu glutamovou a vitamin B1, což způsobuje zhoršenou výživu mozku.

Kyselina mléčná jako jed

Odbouráním cukru se tvoří kyselina mléčná, která se jako jed hromadí v mozku. Lze ji zlikvidovat jen oxidací kyslíkem, který pak chybí mozkovým buňkám. Mozek a celá nervová soustava tak trpí nedostatkem cukru, kyslíku, vitaminů B1 a B3, vápníku, hořčíku atd.

Snižuje aktivitu enzymů

Cukr snižuje aktivitu mnoha enzymů (i trávicích) a zhoršuje funkci sérových proteinů.

Přispívá k obezitě

V kombinaci cukr - tuk dělá tuk stravitelnějším. V této kombinaci se často vyskytuje v potravinách, zákuscích, koláčích apod. Tyto dvě přísady tvoří spolu koncentrovaný zdroj energie, což přispívá k obezitě.
 

Autor: Martina Dvořáková