Bílý cukr nepatří do zdravé výživy

Bílý cukr nezpůsobuje jen obezitu, jak se mnozí domnívají. Má vliv i na to, jak se cítíme svěží a jak nám to myslí. Napadne vás to, když si dáváte do své oblíbené kávy druhou lžičku? Ne, nechceme vám kávu znechutit, ani vás nabádat, abyste ji pili hořkou. Jen lepší bude, když si do ní dáte některé z přírodních sladidel.

bílý cukr, zdraví, zdravá výživa, sladidla, obezita, nadváha

Malátnost a únava

Když sníme výrobek, který obsahuje bílý cukr, velmi brzy se krevní řečiště náhle zaplaví cukrem - glukózou. To vyprovokuje slinivku k intenzivní produkci inzulínu, který má za úkol přeměnit nadbytečnou glukózu na zásobní polysacharid - glykogen. Ten se pak ukládá ve svalových buňkách a játrech, aby se mohl využít jako palivo při zvýšené námaze a v mimořádných situacích. Protože indukce inzulinu je velká a náhlá, odbourá inzulin během asi 30 minut více glukózy, než je únosné. Nastává paradoxní stav - přesto, že jsme snědli cukr, máme ho najednou nedostatek. Projeví se to hypoglykémií, přechodným nedostatkem glukózy ve všech tělních buňkách. Nedostatečným přívodem energie jsou postiženy zejména mozkové buňky, což se projevuje malátností a únavou.

Přeměňuje se na tuk

Nadbytečný cukr se z 30 až 40 procent přeměňuje na tuk a přispívá k nadváze.

Zhoršená výživa mozku

V žaludku ničí kyselinu glutamovou a vitamin B1, což způsobuje zhoršenou výživu mozku.

Kyselina mléčná jako jed

Odbouráním cukru se tvoří kyselina mléčná, která se jako jed hromadí v mozku. Lze ji zlikvidovat jen oxidací kyslíkem, který pak chybí mozkovým buňkám. Mozek a celá nervová soustava tak trpí nedostatkem cukru, kyslíku, vitaminů B1 a B3, vápníku, hořčíku atd.

Snižuje aktivitu enzymů

Cukr snižuje aktivitu mnoha enzymů (i trávicích) a zhoršuje funkci sérových proteinů.

Přispívá k obezitě

V kombinaci cukr - tuk dělá tuk stravitelnějším. V této kombinaci se často vyskytuje v potravinách, zákuscích, koláčích apod. Tyto dvě přísady tvoří spolu koncentrovaný zdroj energie, což přispívá k obezitě.
 

comments powered by Disqus


Podobné články


Potraviny a zvyky, které podporují růst rakovinných buněk

Myslíte si, že když jste přestali kouřit, není již třeba se ničeho zbavovat a budete žít věčně? Zamyslete se!...
více...

Jak posílit dětem v zimě imunitu a zabránit zvýšenému výskytu nemocí z nachlazení?

Zimní měsíce dávají zabrat hlavně maminkám malých dětí, které navštěvují mateřské školky a školy. Malé...
více...

Cibule - přírodní antibiotikum, antimykotikum a prodlužovač života

Slavnosti cibule již máme letos za sebou. Že jste ani nevěděli, že něco takového existuje? Ano, cibule je tak...
více...

Houby prospívají zdraví, jsou zdrojem vitaminů a prevencí civilizačních chorob

Jedni je nesnášejí, druzí milují a jiným dělá radost je sbírat a rozdávat. Určitě jste uhodli, že budeme...
více...

Osteoporóza a její ovlivnění kvalitní stravou během dětství, dospívání a mládí

Osteoporóza, tedy patologické řídnutí kostí, postihuje sice převážně starší lidi, ale podmínky k tomuto...
více...

Hubnutí intervalovým hladověním

Intervalové hladovění prodlužuje život zvířatům. Mohlo by pomoci i lidem? Touto otázkou se zabírali odborníci...
více...

Cibule, pórek, pažitka a česnek - silná čtyřka, která se postará o vaše zdraví

Cibule a její příbuzní, to je doslova ozdravná bomba pro naše zdraví. Stačí, když zařadíte do svého...
více...

Dieta není cesta ke štíhlé postavě, ale zdravá strava ano

Krásná a štíhlá postava, to není postava bez tuku, přestože si to mnohé ženy myslí. Tuk tělo pro své...
více...

Dovolená ničí srdce, ale určitě si ji dopřejte!

Infarkt na dovolené? Tak to vůbec nemusí být výjimečná zdravotní komplikace, na kterou si zaděláváme...
více...

Kukuřice - zlato z našich polí

Kukuřice je plodina, která má mnoho využití. Proto je také právem nazývána plodinou třetího tisíciletí,...
více...