Když sníme výrobek, který obsahuje bílý cukr, velmi brzy se krevní řečiště náhle zaplaví cukrem - glukózou. To vyprovokuje slinivku k intenzivní produkci inzulínu, který má za úkol přeměnit nadbytečnou glukózu na zásobní polysacharid - glykogen. Ten se pak ukládá ve svalových buňkách a játrech, aby se mohl využít jako palivo při zvýšené námaze a v mimořádných situacích. Protože indukce inzulinu je velká a náhlá, odbourá inzulin během asi 30 minut více glukózy, než je únosné. Nastává paradoxní stav - přesto, že jsme snědli cukr, máme ho najednou nedostatek. Projeví se to hypoglykémií, přechodným nedostatkem glukózy ve všech tělních buňkách. Nedostatečným přívodem energie jsou postiženy zejména mozkové buňky, což se projevuje malátností a únavou.
Nadbytečný cukr se z 30 až 40 procent přeměňuje na tuk a přispívá k nadváze.
V žaludku ničí kyselinu glutamovou a vitamin B1, což způsobuje zhoršenou výživu mozku.
Odbouráním cukru se tvoří kyselina mléčná, která se jako jed hromadí v mozku. Lze ji zlikvidovat jen oxidací kyslíkem, který pak chybí mozkovým buňkám. Mozek a celá nervová soustava tak trpí nedostatkem cukru, kyslíku, vitaminů B1 a B3, vápníku, hořčíku atd.
Cukr snižuje aktivitu mnoha enzymů (i trávicích) a zhoršuje funkci sérových proteinů.
V kombinaci cukr - tuk dělá tuk stravitelnějším. V této kombinaci se často vyskytuje v potravinách, zákuscích, koláčích apod. Tyto dvě přísady tvoří spolu koncentrovaný zdroj energie, což přispívá k obezitě.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.