Bílkoviny z rostlin jsou stejně hodnotné jako živočišné

Datum článku: 30. 8. 2013

Jednoduché sloučeniny se přeměňují v těle na různé druhy aminokyselin včetně těch, u kterých jsme považovali za životně důležité, dodávat je v potravě. Ty se však v těle vyskytují v normálním množství i tehdy, když nejsou dodávané potravou.

Bílkoviny z rostlin jsou stejně hodnotné jako živočišné

Rostlinné bílkoviny

Ukázalo se, že předpoklad o nadřazenosti živočišných bílkovin nad rostlinnými je nesprávný. Bílkoviny z masa nemají vyšší hodnotu proteinu, ale se nacházejí na podobné úrovni jako bílkoviny rostlinné. Bílkoviny s nejvyšší biologickou hodnotou pocházejí z vajec. Například populární španělská omeleta, jejíž základ tvoří vejce a brambory, poskytuje bílkoviny s nejvyšší biologickou hodnotou. Tedy bílkoviny z masa nemají nejvyšší biologickou hodnotu. Nejkvalitnější bílkoviny získáme spíše kombinací dvou bílkovin odlišného původu. Největší biologickou hodnotu má kombinace 36% bílkovin z vaječného bílku a 64% z brambor. Po ní následuje kombinace vaječného bílku a rýže, vaječného bílku a fazolí, mléka a chleba, masa a brambor a na posledním místě fazolí a kukuřice.

Aby nevznikly funkční poruchy, musí naše strava obsahovat všechny esenciální aminokyseliny

Organismus mění bílkoviny z potravin na bílkoviny vlastní lidskému organismu jen tehdy, když jsou v potravě přítomny všechny aminokyseliny

Nadbytek živočišných tuků

Dospělé osoby denně potřebují 50-80g tuků. Toto množství však většinou překračujeme, protože v našem jídelníčku převládá máslo, tučné maso a ztužené tuky, které jíme buď přímo, nebo skryté v průmyslových produktech (zákusky, pečivo). Vždy jsou to tuky při pokojové teplotě tuhé a z chemického hlediska obsahují nasycené vazby, proto se, v metabolických procesech, těžko přeměňují. Mají tendenci usazovat se v podkožní tkáni a stávají se hlavní příčinou nadváhy a obezity.
 

Autor: Martina Dvořáková