Bazalka jako lék, koření i dekorace

Datum článku: 1. 8. 2013

Ačkoliv se tato bylinka pěstuje téměř po celém světě již od nepaměti, její popularita vzrostla zejména v posledních letech. Nejšpičkovější šéfkuchaři ji přidávají do nejrozmanitějších jídel, bylinkáři a lidoví léčitelé si neumí vynachválit její léčivé účinky. Kromě toho se bylinka používá také v kosmetickém průmyslu pro přípravu různých produktů, zejména parfémů, krémů i éterických a masážních olejů. No a nesmíme zapomenout, že díky svému krásnému zbarvení je hojně pěstována i v našich zahradách a skalkách jako dekorativní rostlina.

Bazalka jako lék, koření i dekorace

Podívejme se tedy na jednotlivé druhy bazalky blíže

Bazalka pravá je jednoletá, bylina dorůstající výšky 20-60 cm. Bílé až fialovo-načervenalé kvítky kvetou od června do srpna. Bazalka vyžaduje hluboké, velmi výživné a propustné půdy s dostatkem vláhy a slunce. Vhodná je i na pěstování v interiéru a jediné, co jí překáží je vítr. Existuje mnoho druhů této bylinky, nejběžnější jsou Dark green - bazalka s velkými zelenými listy, Compakt - ta se naopak vyznačuje drobnými lístečky nebo bazalka s purpurovými listy Purple opal.

V kuchyni se používají čerstvé nebo sušené lístky,

které mají silnou kořeněnou chuť a vůní připomínají hřebíček. Výborně se hodí do salátů, polévek a omáček, přičemž bazalka nejvíce zvýrazní chuť jídel připravených z rajčat, ale i masa, fazolí a hub. Používáme ji i dochucovací majonéz nebo na přípravu bylinkového másla. Bazalku přidáváme do jídel až těsně před dovařením., protože vaření zvyšuje ostrost chuti této bylinky. Čerstvé lístky si uchovají aromatičnost, pokud je naložíme do oleje nebo octa.

Jako léčivá rostlina se bazalka využívá zejména k uvolnění křečí

K tomu slouží čaj připravený z bazalky pravé. Pomáhá při zažívacích potížích - průjmu a nadýmání, podporuje trávené i chuť k jídlu. Své uplatnění má i v aromaterapii a stomatologii, a to při léčení zánětů dásní a ústní dutiny.

Bazalka posvátná je druh bazalky s pronikavou hřebíčkovo-skořicovou vůní

Jejím domovem jsou země jihovýchodní Asie. V Indii se pěstuje jako léčivá kořenitá rostlina, dokonce je zde považována za posvátnou bylinku. Lístky se používají jako koření do hotových jídel - salátů, omáček, ale i nápojů. Šťáva z listů nebo odvar léčí katar horních dýchacích cest, ale i choroby jater. Pomáhá také při nachlazení a snižuje horečku.

Některé další, méně známé druhy bazalky

  • Cianamonette - skořicová bazalka s výraznými olivově zelenými listy a nádhernými růžovými květy, vhodná zejména k ochucení čajů či sladkých pokrmů.
  • Lime - citronová bazalka vhodná na dochucení osvěžujících nápojů, salátů a ryb.
  • Blue spice - odrůda bazalky s jemnými domodra zbarvenými lístečky, voní po medu, vanilce a skořici, díky čemuž nám může připomínat perníkové koření.

Na výsadbu do květináčů jsou vhodné dekorativní odrůdy

Level, Siams Queen, Purple ruffles a u našich západních sousedů jsou nejpopulárnějšími dekorativními druhy Ohře a Litra.
 

Autor: Martina Dvořáková