Ani den bez cereálií!

Datum článku: 9. 8. 2013

Cereálie, čili potraviny vyrobené z obilí bychom měli konzumovat každý den. Doporučená denní dávka celozrnných cereálie je přibližně 100 g na den, kterou si můžeme rozdělit na tři porce. Přesto mnozí cereální výrobky nekonzumují vůbec nebo jen v nedostatečných, malých dávkách. A to je chyba!

Ani den bez cereálií!

Den bez cereálie - obrovská chyba ve stravování!

Odborníci na výživu mnohokrát zdůrazňují přísun vitamínů v podobě ovoce a zeleniny, vápníku v podobě mléka či mastných kyselin, které se nacházejí v rybách. A přestože si lidstvo zvyklo na ovoce či zeleninu, cereálie přijímá stále v malém množství. A přitom právě tyto produkty poskytují organismu nenahraditelné živiny - celou řadu vitamínů skupiny B, vitamin E, železo, hořčík, zinek, kyselinu listovou či vlákninu.

Vláknina patří mezi velmi ceněnou látku, neboť přispívá k dobrému trávení

a podporuje proces hubnutí. Navíc, cereální produkty jsou vhodné pro všechny, kteří potřebují energii; týká se to dětí, které se potřebují soustředit na výklad učiva ve škole, dospělých, od kterých se očekává dobrý pracovní výkon ale i všech těch, kteří se aktivně věnují sportu.

Cereálie zabezpečují správný vývin i rozvoj organismu,

slouží jako prevence před různými závažnými onemocněními. Korigují krevní tlak, čímž působí preventivně proti vzniku srdečně cévních onemocnění, díky antioxidantům působí proti rozvinutí rakoviny.

Chutné a zdravé cereální výrobky!

Na pultech v obchodech se nachází množství celozrnných výrobků. Můžete si vybrat například z těchto:
• Cereálie a cereální lupínky, sušenky a keksy, tyčinky;
• Ovesné vločky, ovesná kaše;
• Celozrnné těstoviny, chléb, pečivo.

Produkty z obilovin se mohou konzumovat v ranních hodinách

(jako součást snídaně či svačiny), na svačinu či na večeři. Nicméně, po sedmé hodině večer se už nedoporučuje konzumace těchto výrobků vzhledem k tomu, že by organizmu dodaly množství energie a organismus by nebyl dobře připraven na spánek.

Celozrnné výrobky se hodí konzumovat například s mlékem,

jogurtem, kefírem (například v případě cereálních lupínků), s ovocem (v kombinaci s celozrnnými sušenkami), se zeleninou (celozrnné těstoviny a rajčatová omáčka s cibulkou).
 

Autor: Martina Dvořáková