Zimolez kamčatský - nenáročný keř, kterému nevadí ani třeskuté mrazy

Máte místo na zahrádce nebo terase a chtěli byste pěstovat něco na pohled krásného a zároveň zdravého? Zasaďte si zimolez! Péče o něj není náročná a vydrží i kruté mrazy. Odmění se vám chutnými a zároveň atraktivními plody.

zimolez kamčatský, ovoce, vitaminy, zahrada, ovocné keře

Zimolez kamčatský - kamčatská borůvka

Z pěstitelského hlediska patří mezi nejméně náročné ovocné druhy. Vyhovuje mu standardní zahradní zemina. Protože pochází z dalekého severovýchodu, je mimořádně odolný proti nízkým teplotám, což ho předurčuje na pěstování ve všech pěstitelských oblastech včetně těch nejdrsnějších okrajových poloh. Mráz vydrží až do -45 °C. Rostliny se prodávají kontejneru a velmi brzy po vysazení plodí. Úroda z roku na rok stoupá a stabilizuje se v době, kdy keře dosáhnou dospělosti. Tehdy mají výšku do dvou metrů, což umožňuje jejich pěstování ve smíšených výsadbách, například spolu s rybízem. V takovém případě je však třeba citlivě přistupovat k výběru odrůd, aby se čas případné chemické ochrany neprolínal s obdobím zrání zimolezu.

Minimální péče

Zimolez kamčatský je vhodný jako okrasný i ovocný keř do menších zahrad, ale pěstovat ho můžeme i v nádobách na terase nebo balkoně. Keře jsou na ošetřování nenáročné. Je třeba zejména vyzdvihnout řez, jehož cílem je udržování vzdušné koruny, neboť keře zimolezu mají sklon k zahušťování. Pravidelným řezem je proto zbavujte přestárlých, poškozených či nadbytečných výhonků. Pozor je třeba dát také na udržování bezplevelného porostu, který docílíte mělkým okopáváním. Přestože rostliny speciální přihnojování nevyžadují, na dodanou organickou hmotu, například dobře vyzrálý kompost, pozitivně reagují hlavně v prvních letech po vysazení. Podobně je to i s doplňkovou závlahou, kterou aplikujte stejně zejména v prvních letech a v době růstu i dozrávání plodů. Kamčatská borůvka je samosprašná, i když opylovače také potřebuje. Nemoci a škůdci keře v našich podmínkách napadají jen výjimečně, což umožňuje jejich pěstování pomocí bezpostřikové technologie.

Sklizeň již na jaře

Zimolez je atraktivní hlavně velmi časným obdobím sklizně, v květnu. Stává se prvním ovocem, na kterém si v zahradě můžete pochutnat. Plody jsou válcovité bobule, dorůstající, v závislosti na odrůdě, délky 1 až 4 cm. Barva je výrazně modrá, s charakteristickým voskovým povlakem. Některé odrůdy mají sklon k scvrkávání uzrálých plodů, na co je třeba myslet a pravidelně je sklízet. Jiné zase na keři velmi dobře drží, což umožňuje jejich jednorázový sběr.

Chutné plody

Plody jsou velmi šťavnaté a intenzivně barvicí. Starší odrůdy byly známé typickými jemně hořkými tóny, které se ztrácely dozráváním. Nové moderní odrůdy trpké tóny už prakticky nemají, vynikají příjemnou sladkou chutí připomínající borůvky, díky které bývá zimolez kamčatský označovaný také jako kamčatská borůvka. Optimální je konzumovat je v co největší míře v čerstvém stavu, výborně se hodí například do müsli či jogurtů. Plody jsou bohaté na vitaminy B a C, z minerálních látek je významný hořčík, draslík, fosfor a vápník. Mají i léčivé schopnosti, kterých se využívá k léčbě sklerózy, při problémech s ledvinami nebo močovým měchýřem jako močopudných a antibakteriálních prostředků. Případnou nadúrodu můžete zpracovat do kompotů, sirupů či lahodných likérů.

Atraktivní druhy zimolezu

Kdysi se u nás zimolez kamčatský prodával bez označení odrůdy, pouze pod pojmenováním druhu. Postupně se však na trhu začaly objevovat atraktivní odrůdy a poptávka po tomto ovoci se tak logicky zvýšila. Převážná část sortimentu k nám přichází hlavně ze sousedního Polska, kde se zimolez těší mimořádné oblibě. Ale na trhu se vyskytují i kvalitní odrůdy z Ruska a Kanady.

 

 


Podobné články


Borůvka Amelanchierova, muchovník nebo indiánská borůvka? Zdravé bobule z našich zahrad!

Nic vám to neříká, když slyšíte, jak je výborný muchovník? A co takhle indiánská borůvka? Ano, i to je název...
více...

Klouby vás přestanou bolet, když snížíte svou váhu a promažete je olivovým olejem

Chcete pomoci svým kloubům přírodní cestou? Zkuste jim ulehčit, anebo alespoň nepřidávat! Myslíme tím váhu,...
více...

Čaj z aronie pomáhá nejen při obtížích s trávením

Tento keř se jinak nazývá i jeřabina černá a jeho plody mají léčivou schopnost. Obsahují mnoho vitamínů,...
více...

Příprava vitaminů na zimu

Konzumovat ovoce a zeleninu je pro naše duševní a tělesné zdraví nezbytné. Odborníci na výživu a lékaři...
více...

Olivový olej - lék, kosmetika a zdravá výživa

Olivový olej je jeden z nejzdravějších a nejvšestranějších přírodních olejů. V oblibě ho mají zejména...
více...

Vitaminy z přírodních zdrojů - vitaminová bomba z jablek, zázvoru a medu

Zázvor není jen výborné a aromatické koření, ale i úžasný přírodní lék. Účinně bojuje proti nemocem...
více...

Jablka pro zdraví a krásu

Jablko obsahuje ovocné kyseliny, proto ho někteří nazývají přírodním zubním kartáčkem. Rovněž obsahuje pektin...
více...

Co dělat, když padají vlasy, lámou se a chybí jim lesk?

Staráte se příkladně o své vlasy, a přesto vám enormně padají, lámou se a jsou zcela bez lesku? Problém...
více...

Zelí - kvalitní probiotikum, které nekoupíte v lékárně

Kysané zelí je levná, zdravá a chutná zelenina, která patří na talíře zejména v zimě. Nahradí mnoho drahých...
více...

Cibule - přírodní antibiotikum, antimykotikum a prodlužovač života

Slavnosti cibule již máme letos za sebou. Že jste ani nevěděli, že něco takového existuje? Ano, cibule je tak...
více...