Vůně vanilky je úžasná. Ale při rozdělání sáčku s "vanilínovým cukrem" často cítíme jen nepříjemnou syntetickou vůni. Proč si tedy sami doma nepřipravit ten pravý, vanilkový cukr? A použít můžeme vanilkový lusk, který jsme si vypěstovali v obývacím pokoji. Chce to jen dostatečnou péči o rostlinku a ona se vám odmění voňavými plody.
Po šafránu je vanilka druhé nejdražší koření na světě. Je to plod orchideje s názvem Vanilla planifolia, jejíž největší plantáže jsou na Madagaskaru. Tvarem připomíná fazolové lusky, které se sklízejí polozralé, pak se suší a fermentují. Celý složitý proces, během kterého se na jejich povrchu vytvářejí maličké jehličkových krystalky aromatického vanilinu, trvá zhruba šest měsíců.
Vanilka voňavá je liána pocházející z Mexika. Kořeny má v půdě a pnese po kmenech stromů často až do výšky deseti metrů. Stonek je tuhý, válcovitý, s kolínky, ze kterých vyrůstají vzdušné kořeny. Jimi rostlina přijímá vzdušnou vlhkost a přichytává se na oporu. Střídavé podlouhlé listy jsou dužnaté, dlouhé kolem 15 cm. Světle žluté 7 cm velké květy mají zelený nádech a vyvíjejí se v mnohokvětých pazušných hroznatý soukvětích. Květiny, které vůbec nevoní, se otevírají pouze jednou na několik hodin, pěstované v kultuře proto uměle opylují. Plodem je 16 až 30 cm dlouhá tobolka, která obsahuje kašovitou, výrazně aromatickou dužinu s tisíci drobných semen. V zralosti tobolka puká na dvě části. První plody se objevují ve třetím až čtvrtém roce růstu. Sklízejí se před dozráním, když se jejich barva mění ze zelené na žlutou. Vanilka potřebuje teplé, vlhké klima a humózní půdu. Nesnáší přímé slunce, na farmách ji proto přistíňují. Často se pěstuje na ovocných dřevinách nebo kakaovnících. Její pěstování je velmi nákladné a namáhavé nejen pro to, že květiny je třeba uměle oplodňovat, ale i pro doplňkovou závlahu. Deset měsíců v roce ji zalévají, pak zálivku omezí, následkem čehož začíná kvést. I během zrání lusků je zálivka omezená.
U nás můžete vanilku pěstovat jako pokojovou rostlinu. Na substrát je nenáročná, měl by však být vzdušný a propustný, aby kořeny měly dostatek kyslíku. Do zahradního substrátu se doporučuje přidat kousky kůry, keramzit, perlit a rašelinu. Na dno nádoby je třeba nasypat asi 3 cm drenážní vrstvy. Protože je to popínavá rostlina, musíte dát do květináče nějakou oporu, nejlépe mřížku, na kterou se výhonky budou moci přichytit. Zalévejte ji výhradně vlažnou a měkkou vodou, ale opatrně, neboť při nadměrné zálivce trpí houbovými chorobami. Další zálivka by měla následovat až tehdy, když je substrát sušší. Vanilka nevyžaduje pravidelné hnojení, stačí, když ji v létě přihnojíte jednou za měsíc, nejlépe hnojivem s postupným uvolňováním. Nejvhodnější je speciální hnojivo na orchideje. Snese i suché podmínky panelákových bytů, ale musíte ji pravidelně rosit. Aby listy nespálilo slunce, umístěte ji dál od okna. Vhodná je jihozápadní expozice. Pokud chcete, aby rostlina kvetla, musíte dodržet několik podmínek. První je střídání období sucha a vlhka, druhá, aby výhonky dorostly do větších rozměrů, alespoň do délky dvou metrů a třetí, aby teplota v místnosti neklesla pod 15 ° C. V létě je vhodné ji přemístit na balkon na polostinné místo, chráněné před větrem. Rozmnožit si ji můžete vrcholovými řízky dlouhými 30 až 40 cm. Listy z dolní části odstraňte a zapíchněte do substrátu. Potom zalijte, květináč zakryjte fólií a položte na místo s teplotou kolem 25 ° C.
Mnoho produktů voní a chutná po vanilce, ale jen málo z nich ji skutečně obsahuje. Přírodní vanilin se často nahrazuje uměle vyrobeným, který objevili v roce 1874. V kuchyni se přesto vyplatí trochu investovat a používat pravou vanilku. Tobolky, které se označují jako lusky je potřeba rozřezat po délce a spolu s ingrediencemi, které mají vanilkově vonět, se nechají vařit. Dužina se semínky se pak vyškrábe a ponechá v pokrmu.
Kupovaný vanilkový cukr je většinou vyrobený syntetického vanilinu. Doma si můžete pravý připravit tak, že do nádoby nasypete práškový cukr, vložíte do něj kus vanilky a uzavřete. Cukr brzy nasákne její vůní.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.