Rebarbora je zdravá zelenina, ale ne pro všechny!
Rebarbora nebo také reveň kadeřavá je poměrně málo známá, ale na pěstování nenáročná zelenina. Její chuť je výrazně kyselá, proto stále častěji nachází uplatnění ve sladké kuchyni. I přes svou kyselost nemá příliš vitaminu C, ale je bohatá na minerály a vitaminy skupiny B a A. Její konzumace přispívá ke snižování škodlivého cholesterolu.
Pěstování v lehké a teplé půdě
Pěstování rebarbory vyžaduje půdu, která je dobře zásobena živinami. Měla by mít neutrální půdní reakci. Velký pozor je třeba dát na příliš intenzivní zalévání, protože to rebarbora nesnáší - je citlivá na zamokření. Optimální je lehčí a teplá půda, bohatá na humus. V tom případě se úrody dočkáte nejdříve.
Problematické klíčení
Pozitivním je, že rebarboru lze pěstovat jak v hornatých oblastech, jakož i v nížinách. Samozřejmě, v teplejších lokalitách se dočkáte úrody dříve než v chladnějších horských oblastech. Problémem však je, že v našich klimatických podmínkách má osivo rebarbory nízkou klíčivost a často neklíčí vůbec.
Vegetativní způsob množení
Jsou dvě možnosti: buď rozdělíte trs, nebo uděláte odkopky ze starších rostlin. Mějte na paměti to, aby každá rostlinka měla nejméně jeden neporušený vegetační vrchol a tři kořínky. Zajímavé je, že rebarboru lze vysazovat nejen na jaře, nejčastěji v dubnu, ale i na podzim - do poloviny října. Při sadbě je důležité rostlinku umístit hluboko do země, aby se neporušily kořínky.
Sklizeň a způsoby konzervace
Rebarbora není jednoletá rostlina, tedy pokud ji jednou zasadíte, úrodu si můžete brát nejméně tři roky po výsadbě, dokud se nevyčerpá půda. Optimální místo pro výsadbu je 1,5 x 1,5 m. Sklízejí se listové stopky, které mají vícenásobné použití. Sklízet můžete přibližně do konce června. Dají se zavařovat, mrazit, vařit, dusit. Později již není vhodné rebarboru sklízet, protože obsahuje stále více kyseliny šťavelové. V zimě je potřeba rostlinky chránit před mrazem.
Proč konzumovat rebarboru
Obsahuje množství vitamínů skupiny B a A, hořčík, fosfor, železo, jód, draslík, mangan. Váže tuk a proto je prospěšná při hubnutí. Detoxikuje organismus, je močopudná, podporuje trávení a pomáhá proti zácpě. Posiluje také tvorbu krve, pokožku a vlasy. Navíc má vliv i obranyschopnost organismu a pozitivně působí i na nervovou soustavu.
Tepelně upravené řapíky
Pozor! Rebarbora obsahuje velké množství kyseliny šťavelové, proto je důležitá její správná příprava. Po očištění a zbavení tuhých vláken ji tepelně upravte vařením nebo dušením či sterilizujte ve sklenicích, jinak může být i nebezpečná. Protože vylučuje vápník z těla, je dobré ji zkombinovat s mléčnými produkty (tvaroh, smetana,...). Konzumují se pouze řapíky! Listy mají velké množství kyseliny šťavelové, proto by mohly být zdraví škodlivé.
Důležité upozornění!
Rebarboru by rozhodně by ji neměli konzumovat lidé trpící dnou, revmatismem a ledvinovými kameny, či problémy s močovými cestami. Vyhnout by se jí měli i malé děti a těhotné ženy.