Rajčata se nemusí urodit, když je špatně přesadíme, přeléváme či vystavujeme špatným teplotám

Datum článku: 8. 3. 2018

Rajčata jsou oblíbenou zeleninou nejen u konzumentů, ale také u zahrádkářů. Jde o poměrně nenáročnou rostlinu, ale ani ona nesnese některé postupy přesazování, zalévání nebo teploty. Proč nemáte rajčata nebo jich není tolik co vloni? 

Rajčata se nemusí urodit, když je špatně přesadíme, přeléváme či vystavujeme špatným teplotám

Nevhodný substrát

Mezi nejčastější chyby, kteří mnozí zahrádkáři dělají je, že zvolí nevhodný substrát. Při nakupování hnojiv a různých jiných preparátů, které by měly pomoci vaší rostlině, byste měli vždy vsadit na ten substrát, který je na ně vhodný. Předtím, než začnete vůbec nakupovat hnojiva, určitě si přečtěte více o rajčatech, které jdete sázet. Určitě velmi dobře víte, že jich existuje několik druhů, a proto ne pro všechny jsou vhodné substráty, které zrovna máte doma. Následek může být takový, že vám rostlina sice vyklíčí, ale hned na to se stane, že vám prostě shnije nebo odumře. V mnoha případech rostliny ani nevyklíčí a vy se divíte, co se stalo. Substráty vhodné pro hnojení rajčat by měly obsahovat houbu, která je pro ně velmi výživná. Ta pomáhá proti padání a odumírání klíčících rostlin.

Přemokření půdy

Druhou velkou chybou, které se dopouštějí mnozí z nás je přemokření půdy. V létě je sice teplo a sucho, ale zároveň to není třeba s vodou přehánět. Určitě byste měli dbát na dobrou zálivku, která by měla být alespoň jednou denně, ale někteří to opravdu přehánějí. Této chyby se nejčastěji dopouštějí začátečníci, kteří o rostlinách a zejména rajčatech nevědí ještě mnoho informací. Může se vám to zdát až vtipné, ale také rostliny jako rajčata jsou na výsadbu někdy trochu náročnější, než si mnozí myslí. Pokud příliš mnoho rostliny zaléváte, uhnijí jim kořeny, které jsou velmi důležité pro všechny rostliny. Jednoduše se něco takového může stát například, když zvolíte těžší a hustší substrát. Ten vypije příliš mnoho vody a nepustí ji jen tak dále. Rostlina má neustále vlhko a začne hnít a následně plesnivět.

Špatné umístění

Poslední, velmi známou chybou, která se stává nejen začátečníkům, ale i starším zahrádkářům je výběr špatného místa a teploty. Roční období a čas výsadby lze dobře znáte, ale někdy jen to nestačí. Dáváte rajčata vždy na stejné místo několik let? Vždy jste měli skvělou úrodu, ale tento rok už ne? Může se stát, že zem je "unavená" a nemá tolik živin, jako měla někdy. Nemůžete se pak jednoduše divit, že už jste neměli tak perfektní úrodu nebo doslova nebyla žádná. Stejně na tom je i teplota. Příliš velké teplo může spálit listy a někdy vysušit úplně celou úrodu, kterou byste očekávali. Přesný opak je nízká teplota, která také může zničit úrodu, například zamrznutím nebo tím, že rostlina nemá žádné plody.

Autor: Martina Dvořáková