Pěstování maliníku na zahradě a sběr malin

Maliny jsou chutné a zdravé ovoce. V obchodě je sice také občas můžete koupit, ale jsou křehké a špatně skladovatelné. Navíc dlouho po utržení nevydrží. Potom se často stává, že si domů místo malin donesete jen malinovu kaši. Přitom pěstování malin nevyžaduje téměř žádnou péči a keříkům se daří na každé zahradě, ale i na krajích lesa či podél polních cest.

maliny,. maliník obecný, zdraví, vitaminy, minerály, ovoce

Maliník obecný

Malinové keře jsou trvalými rostlinami, kterým vyhovuje mírně podnební pásmo, ale dokážou rodit i v chladnějších oblastech. Staletí křížení a pěstování malin přineslo množství odolných odrůd pro různé zóny. Správný výběr lokality, respektive odrůdy, občasné prostříhávání a úprava půdy vedou ke zdravým malinovým keřům, které plodí celá desetiletí.

Zásady správného pěstování malin

  • Vyberte si odrůdu vhodnou pro vaše klimatické podmínky.
  • Malinové keře pěstujte v dobře odvodněné části zahrady, na slunném místě s kvalitní cirkulací vzduchu - tak zabráníte vzniku plísní.
  • Udržujte kyselost půdy od pH 5,5 do 6,5 - tak zabráníte nedostatku železa a manganu.
  • Dejte rostlinám dostatek prostoru a podpořte je svislou oporou.
  • Každoročně upravujte půdu podle potřeby.
  • Bobule sbírejte, když jsou zralé a skladujte je při nízkých teplotách.

Jak sázet maliníky

Vyberte si slunné místo s bohatou a hlubokou půdou, která nezadržuje zbytečně vodu. Rostliny sice tolerují i ​​částečný polostín, ale v tom případě bude úroda nižší. Nezapomínejte pravidelně zbavovat okolí malin plevele, který má snahu odčerpat co nejvíce živin pro sebe. Použít lze i organický herbicid. Pár týdnů před výsadbou přidejte do lůžek organický kompost a chlévský hnůj. Čas na vysazení předpěstovaných rostlin je 4 až 6 týdnů před posledním mrazem. Připravte se na to, že první rok obvykle neprodukují ovoce, to přichází až druhý rok.

Jak pečovat o malinové keře

Na začátku jara je třeba keře prořezat, odstranit všechny suché, poškozené nebo slabé větvičky ještě před pučením. Vyplatí se použít univerzálně organické hnojivo bohaté na dusík a fosfor, nehnojte však později než v červnu. PH alkalické půdy můžete upravit humusem, rašelinou, jehličkami z borovice nebo organickým hnojivem, speciálně určeným pro rostliny, které mají rády kyselejší půdu.

Sběr a skladování malin

Většina odrůd se sklízí začátkem léta během dvou-tří týdnů. Plody sbíráme, až když jsou zralé. Nezapomínejte, že je třeba je spotřebovat nebo zpracovat co nejdříve. Vydrží maximálně dva až tři dny. Poškozené plody a plody, které se rozpadají, vyhoďte. Ideální je sklízet bobule v časných ranních hodinách a skladovat je při nízkých teplotách. Úžasné jsou zmražené maliny, které nasypete i s ledem do sklenice se štávou. 

Škůdci a nemoci malin

Negativem malin je jejich relativně vysoká citlivost vůči škůdcům a chorobám. Častou chorobou je vadnutí způsobené houbou Verticillium, která se přenáší z brambor, rajčat, papriky, lilku či okrasných rostlin. Běžnými škůdci jsou ptáci, roztoči a lístokaz zahradní. Na jejich omezení nebo odstranění používejte organické metody. Pokud zaznamenáte žloutnutí listů, může to být projev nedostatku železa.

Vůně malin 

Maliny obsahují množství vitaminu C, mangan, flavonoidy a antioxidanty. Jsou ideální složkou do zdravých dezertů, ovocných salátů, můžeme si je dopřát ve snídaňových kaších a cereáliích, ale úžasně chutnají jen tak, bez jakýchkoliv úprav, právě utržené a umyté. Krásně vám zbarví a ovoní rty.

comments powered by Disqus


Podobné články


Zelí - kvalitní probiotikum, které nekoupíte v lékárně

Kysané zelí je levná, zdravá a chutná zelenina, která patří na talíře zejména v zimě. Nahradí mnoho drahých...
více...

Cibule - přírodní antibiotikum, antimykotikum a prodlužovač života

Slavnosti cibule již máme letos za sebou. Že jste ani nevěděli, že něco takového existuje? Ano, cibule je tak...
více...

Beruška asijská nesnáší vůni ořechů

Na podzim, když už si pomalu odvykáme od komárů a dalšího bodavého hmyzu je zde další problém. A sice invaze...
více...

Barevné nápoje na hubnutí, které si lehce sami doma připravíte

Podzim hraje barvami. A to se projevuje nejen v přírodě, ale také se mění barvy oblečení. Už nenosíme letní...
více...

Houby prospívají zdraví, jsou zdrojem vitaminů a prevencí civilizačních chorob

Jedni je nesnášejí, druzí milují a jiným dělá radost je sbírat a rozdávat. Určitě jste uhodli, že budeme...
více...

Zimolez kamčatský - nenáročný keř, kterému nevadí ani třeskuté mrazy

Máte místo na zahrádce nebo terase a chtěli byste pěstovat něco na pohled krásného a zároveň zdravého?...
více...

Koza jako mazlíček a zdroj zdravého mléka

Chcete žít zdravě, levně a ještě z toho mít potěšení? Pořiďte si na zahradu kozu! Její mléko má doslova...
více...

Švestky - lokální ovoce s fantastickými zdravotními účinky

Máte rádi švestky, švestkové knedlíky nebo třeba švestková povidla? Tak to vám za jejich konzumaci vaše tělo...
více...

Rajčata pomáhají chránit před rakovinou, obezitou, chřipkou a stárnutím

Rajčata jsou oblíbenou a vcelku nenáročnou plodinou. Pěstují se u nás, ale také dovážejí z jižních států....
více...

Špenát zvyšuje fyzickou sílu, udržuje štíhlou linii a chrání zdraví plodu

Špenát jsme jako děti nenáviděly a hojně ho vracely na talířích ve školních jídelnách. Chyba nebyla v nás,...
více...