Krásná a nenáročná popínavka, která vám ozdobí pergolu
Potřebujete ovonět zahradu a zároveň zakrýt část pergoly, zídku či starý pařez? Zasaďte si na zahradu akébii. Úžasně čokoládově voní, nádherně vypadá, dobře chutná a dokonce má i podpůrné léčivé účinky. Je to liána, která se prostě neztratí.
Akebia quinata - akébie pětičetná
Akébie velmi rychle roste a její výhonky dosahují až deseti metrů. Akébie pětičetná je nejodolnější z pěti druhů, které patří do rodu dřevin pocházejících z Japonska a Číny. Tato atraktivní opadavá rostlina zaujme jemnými pětičetnými listy na dlouhých stopkách, tmavě fialovými květy atypického tvaru, ale i plody, které trochu připomínají okurky. Je však třeba říci, že u nás se objevují poměrně vzácně. Někteří prodejci akébii nabízejí pod názvem čokoládové víno nebo čokoládový banán, podle vůně květů a chuti plodů.
Pěstování akébie
Akébie dobře snáší teploty až do -20 ° C, ale doporučuje se vysadit ji na chráněné místo a mladé rostliny na zimu zakrýt. Vyhovuje jí běžná zahradní zemina a slunečné, případně polostinné stanoviště. Vysadit ji můžete k jakékoliv dřevěné nebo drátěné opoře, výborně se bude ovíjet okolo starého stromu, případně ji nechte plazit se po zemi jako půdopokryvnou rostlinu. Během vegetace, do konce srpna, přihnojujte plným hnojivem. Řez nevyžaduje. Rozmnožit si ji můžete na podzim semeny, v létě řízkováním, kořenovými řízky nebo potápěním jednoletých výhonků. U nás netrpí chorobami ani škůdci. Zajímavostí je, že v mírných zimách světlezelené lesklé listy zůstávají na rostlině, neopadávají.
Čokoládově vonící plody
Akébie jsou jednodomé rostliny, ale na vývin plodů je třeba opylování mezi rostlinami. V našich podmínkách se doporučuje umělé opylování. Květy se objevují v květnu zároveň s listy, jsou oboupohlavní a uspořádány do střapců. Jeden velký samičí květ, tmavší hnědočervené barvy má u sebe sedm malých samčích květů světlejší purpurové barvy. Voní po vanilce, podobně jako akát. Plody, bobule, u nás dozrávají v září až říjnu a mají růžovou až fialovozelenou barvu. Jsou asi 10 cm dlouhé, 3 cm široké a tvarem trochu připomínají okurku. Plody čokoládově voní, jsou jedlé a když jsou zralé, tak se podélně otevírají. Bílá dužina obsahuje množství černých, lesklých semínek. Plodit začíná asi pětiletá rostlina.
Zdravotní účinky akébie
Akébie se hojně využívá v tradiční čínské medicíně. Výhonky, kořeny i plody jsou účinné při různých zánětech, plísňových a bakteriálních onemocněních, při horečkách, působí jako analgetikum, podporují trávení a využívají se i jako podpůrný prostředek při léčbě rakoviny.
Akébie v gastronomii
Plody akébie se dobře uplatňují i v gastronomii. Nasládlá dužina se konzumuje s citronovou šťávou, oplodí nahořklé chuti se smaží a používá jako příloha, mladé výhonky se přidávají do salátů, listy se využívají k přípravě čaje.
Pletení košíků
Akébie se dá zpracovat úplně celá. Ze starších a pružných výhonků se pletou nejrůznější misky, koše a košíky.