Spolehlivým znakem dozrávání cibule je zasychání natě v krčku. Listy postupně žloutnou a lehají. Když je polehnutá polovina natě porostu a rostliny mají zatažený krček, je třeba je sklidit. Dřívější sběr snižuje úrodu a zhoršuje skladovatelnost, zpožděný sběr je nežádoucí, protože se zvyšuje riziko výskytu nemocí. V zahradách sklízíme cibuli ručně. Během suchého počasí ji necháme v řadách na záhonech několik dní, aby se prosušila. Pak ji zbavíme uschlé natě a kořínků. Před uskladněním cibuli důkladně protřídíme a vyřadíme poškozené jedince. Suchou a zdravou cibuli skladujeme v tmavé, chladné a vzdušné místnosti. Optimální teplota pro dlouhodobé uchovávání je 0 až 2 ° C, při relativní vlhkosti vzduchu 65 až 75%. Nejdéle se může skladovat cibule z jarní setby. Správně sklizená, ošetřená a skladovaná vydrží i do konce května příštího roku.
V našich podmínkách dozrává zimní česnek obvykle v červenci. Jarní odrůdy se pěstují méně a dozrávají asi o měsíc později. "Nepaličák "signalize období sklizňové zralosti žloutnutím listů a klesáním natě. "Paličáky" upozorňují na zralost vzpřimováním květních stonků, které do té doby byly spirálovitě stočené. Česnek nesmíme nechat přezrát. Přezrálé cibule se snadno rozpadají na stroužky, rychle podléhají různým chorobám a předčasně práchniví. Navíc při opožděné sklizni se zatahují hlouběji do půdy a těžko se vyndávají. Nejvhodnější způsob sběru je opatrné podrývání rýčem a ruční vytahování z půdy. Sklizený česnek necháme za slunečného počasí 2 až 3 dny na záhoně v jedné vrstvě, aby se prosušil. Takto předejdeme poškození stroužků. Dosušíme ho v bedýnkách. Na sušení jsou vhodné vzdušné přístřešky a jiné dobře větratelné prostory ve stínu. Česnek obyčejně proschne za 5 až 6 týdnů. Ze suchého odstraníme kořeny a zkrátíme nať tak, abychom nepoškodili cibuli. Pokud na ní zůstala zemina, neoklepávame ji, ale ručně odstraníme. Očištěný a vytříděný česnek ukládáme v tenké vrstvě do bedniček. Na skladování vyžaduje suché prostředí a nízké teploty, 0 až 2 ° C. Dobře uskladněný zimní česnek vydrží asi pět, jarní až osm měsíců.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.