Josta vytváří poměrně velké a bujně rostoucí keře nebo stromy s bohatým kořenovým systémem. Výhonky však nemají ostny a přinášejí úrodu černých bobulí ve velikosti bobulí angreštu. Jejich chuť je specifická a opravdu v sobě spojuje chuť a aroma angreštu i černého rybízu. Dobře zakořeněný keř dokáže přinést bohatou úrodu - až 10 kg. Dozrálé plody neopadávají a po sklizni je můžete v chladu skladovat až po dobu 1 týdne.
Josta není náročná na půdu, ale má oblibě slunné stanoviště. Kromě nenáročnosti je výborně odolná vůči škůdcům a nemocem, které často trápí rybíz či angrešt. V podstatě je její pěstování bezproblémové a daří se jí dokonce i ve velké nádobě. Nicméně, opravdu velké nádobě, jelikož keř se umí pořádně rozrůst. Nic nezkazíte, pokud ji jednou za čas přihnojíte dobře vyzrálým kompostem, který jí dodá potřebné živiny. Ideální období na její vysazování je na podzim.
Plody josty si nejlépe vychutnáte čerstvé, ale jsou také vhodné i na zamrazení. Nebojte se, nezdědily nepříjemnou chuť černého rybízu, která mnoho lidí odrazuje. Připravíte z ní vynikající džemy, šťávy či sirupy.
Plody jsou bohaté na vitamin A, C, A, B a dokonce i málo známý vitamin P (rutin), který posiluje cévní stěny. Konzumace josty přispívá k posílení imunitního systému, ke zlepšení krevního obrazu či pročištění trávicí soustavy a krve. Podporuje trávení a je také močopudná a potopudná. Dále josta obsahuje minerální látky včetně železa a vápníku. Listy josty urychlují metabolismus, proto se používají při redukčních dietách.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.