Josta je plná vitaminů, minerálů a navíc výborně chutná

Vyšlechtit úžasné ovoce trvalo téměř půl století. Ale úsilí bylo korunováno úspěchem. Vznikla josta - kříženec černého rybízu a angreštu. Srývá v sobě to nejlepší z angreštu a rybízu zároveň.

josta, zdraví, vitaminy, minerály

Velké keře bez ostnů

Josta vytváří poměrně velké a bujně rostoucí keře nebo stromy s bohatým kořenovým systémem. Výhonky však nemají ostny a přinášejí úrodu černých bobulí ve velikosti bobulí angreštu. Jejich chuť je specifická a opravdu v sobě spojuje chuť a aroma angreštu i černého rybízu. Dobře zakořeněný keř dokáže přinést bohatou úrodu - až 10 kg. Dozrálé plody neopadávají a po sklizni je můžete v chladu skladovat až po dobu 1 týdne.

Pěstování

Josta není náročná na půdu, ale má oblibě slunné stanoviště. Kromě nenáročnosti je výborně odolná vůči škůdcům a nemocem, které často trápí rybíz či angrešt. V podstatě je její pěstování bezproblémové a daří se jí dokonce i ve velké nádobě. Nicméně, opravdu velké nádobě, jelikož keř se umí pořádně rozrůst. Nic nezkazíte, pokud ji jednou za čas přihnojíte dobře vyzrálým kompostem, který jí dodá potřebné živiny. Ideální období na její vysazování je na podzim.

Zpracování

Plody josty si nejlépe vychutnáte čerstvé, ale jsou také vhodné i na zamrazení. Nebojte se, nezdědily nepříjemnou chuť černého rybízu, která mnoho lidí odrazuje. Připravíte z ní vynikající džemy, šťávy či sirupy.

Josta pro zdraví

Plody jsou bohaté na vitamin A, C, A, B a dokonce i málo známý vitamin P (rutin), který posiluje cévní stěny. Konzumace josty přispívá k posílení imunitního systému, ke zlepšení krevního obrazu či pročištění trávicí soustavy a krve. Podporuje trávení a je také močopudná a potopudná. Dále josta obsahuje minerální látky včetně železa a vápníku. Listy josty urychlují metabolismus, proto se používají při redukčních dietách.

comments powered by Disqus


Podobné články


Klouby vás přestanou bolet, když snížíte svou váhu a promažete je olivovým olejem

Chcete pomoci svým kloubům přírodní cestou? Zkuste jim ulehčit, anebo alespoň nepřidávat! Myslíme tím váhu,...
více...

Zelí - kvalitní probiotikum, které nekoupíte v lékárně

Kysané zelí je levná, zdravá a chutná zelenina, která patří na talíře zejména v zimě. Nahradí mnoho drahých...
více...

Houby prospívají zdraví, jsou zdrojem vitaminů a prevencí civilizačních chorob

Jedni je nesnášejí, druzí milují a jiným dělá radost je sbírat a rozdávat. Určitě jste uhodli, že budeme...
více...

Citronový kaviár - citrus vhodný k pěstování i v našich klimatických podmínkách

Pěstování citrusů má své kouzlo. Tyto stále zelené keře a menší stromky úžasně vypadají a jejich plody nám...
více...

Zimolez kamčatský - nenáročný keř, kterému nevadí ani třeskuté mrazy

Máte místo na zahrádce nebo terase a chtěli byste pěstovat něco na pohled krásného a zároveň zdravého?...
více...

Rajčata pomáhají chránit před rakovinou, obezitou, chřipkou a stárnutím

Rajčata jsou oblíbenou a vcelku nenáročnou plodinou. Pěstují se u nás, ale také dovážejí z jižních států....
více...

Salát z mořských řas pro zdraví, krásu a dlouholetost

Mořské řasy jsou úžasnou potravinou, plnou pro život nezbytných bílkovin, vitaminů, minerálů, enzymů, vlákniny...
více...

Jídelníček na dovolené? Nadopujte své tělo mořskými živočichy!

Prázdniny a dovolené nejsou za dveřmi, ale již přímo stojí ve dveřích. Tak jen vstupme! A s dovolenou bývá...
více...

Pěstování maliníku na zahradě a sběr malin

Maliny jsou chutné a zdravé ovoce. V obchodě je sice také občas můžete koupit, ale jsou křehké a špatně...
více...

Jak zbavit přírodní cestou ovoce a zeleninu nebezpečných pesticidů?

Umýt ovoce a zeleninu pod tekoucí vodou, to je základ, který dělá doma většina z nás. Ale k odstranění...
více...