Jak správně pěstovat bylinky v bytě? Na ty ze supermarketů zapomeňte!

Datum článku: 12. 9. 2017

Pomalu se blíží doba, kdy si pro bylinky nebudeme chodit na zahradu, ale do obchodů a na okenní parapety. Ano, sezónu sklízení na zahradě pomalu ukončují přízemní mrazíky, a navíc bylinky venku již ztrácejí na účinnosti. Ale to vůbec nevadí, protože se jim stejně dobře bude dařit i doma, navíc je nebudou likvidovat slimáci a další volně žijící zvířata.

bylinky, pěstování bylinek, zdraví, přírodní lékárna, vaření, bylinkové čaje

Bylinky v kuchyni

Ochucování jídla bylinkami se těší stále větší popularitě. A není se co divit. Z vašeho jídla udělají kulinářský zážitek a poradí si i s mnoha zdravotními problémy. Téměř všechny bylinky, které se využívají nejen jako ochucovadla, ale zároveň blahodárně na správné fungování našich tělních orgánů. Každá však dokáže něco jiného.

Meduňka i na sladké zákusky

Zkuste do oběda přisypat trochu meduňky. Nezlepšuje jen spánek, ale také trávení, a uvolňuje křeče. Proto se zvlášť hodí na ozdobení zákusků, zejména těch s těžkými nádivkami a se šlehačkou. Můžete ji však přidat i do omáček, na maso a ryby. Udělejte tak až těsně před dovařením, abyste všechny užitečné látky v meduňce teplém nezničili.

Tymián na chuť k jídlu a imunitu

Tymián podporuje nejen chuť k jídlu, ale i imunitu. Využijte ho do polévek, omáček, na hovězí a drůbež.

Bazalka uklidní

Bazalku využijete na zjemnění chuti jídel z ryb a masa. Uklidní trávicí trakt a nervový systém. Pokud si ji přisypete do večeře, bude se vám lépe spát. Pomůže při velké nervozitě i při stavech úzkosti.

Rozmarýn na nízký tlak

Rozmarýn se těší v kuchyni velké oblibě, protože ani po dlouhém vaření či pečení neztratí chuť. Jídla s ním se však určitě nehodí na večeři. Aromatické větvičky odstraňují fyzickou únavu i psychickou vyčerpanost. Zvyšuje krevní tlak, odstraňuje nervozitu a mírní revmatické bolesti. Nedávejte ho do jídla hodně, tři větvičky jsou maximum! Ve velkých dávkách je jedovatý a výrazná kafrová chuť by zničila gurmánský výtvor. Větvičku se nebojte hodit do hrnce s polévkou, omáčkou nebo k vařeným bramborám. Ideální je k dušeným nebo pečeným rybám a masu. Můžete si jím ochutit olej i ocet. Při grilování hoďte větvičku na žhavé uhlí, jídlo bude krásně vonět.

Máta osvěží

Podporuje trávení a působí proti nadýmání, ale pozor! Budete se z ní potit. Hodí se k přípravě čajů, ale i studených míchných nápojů s ledem.

Koriandr na hezké sny

Při problémech s nafukováním přidávejte do jídla více koriandru. Čerstvě posekané listy se mají rády s ovocnými saláty, avokádem a kokosem. Výborně dochutí také zvěřinu, hovězí a ryby. Koriandr předejde pocitu plného žaludku. Křeče uvolní i dobromysl. Pár čerstvých lístků si hoďte na pizzu, kterou vám přinesou večer o desáté. Rychleji vám vytráví a v noci vás nebudou strašit zlé sny z plného žaludku. Bylinku využijte i na ochucení těstovin, ryb i masa. Působí antisepticky a usnadňuje vykašlávání.

Pětování bylinek

  • Zajděte do zahradního centra a pořiďte si zdravé sazenice bylinek. Ty ze supermarketů jsou určeny k přímé konzumaci, ne na pěstování - nezvládnou to.
  • Platí pravidlo, že rostlinku musíte přesadit vždy do větší nádoby, aby si mohla vytvořit bohatý kořenový systém. To je záruka, že se vytvoří i bohatá nadzemní část.
  • Nádoby mohou být z různého materiálu, důležité je, aby měli na dně otvory, přes které bude odtékat přebytečná voda.
  • Na dno nádoby nasypte drenážní vrstvu, tu může tvořit keramzit, štěrk, ale i úlomky ze starých hliněných květináčů. Na ni nasypte kvalitní zeminu. Prodejny nabízejí i hotové substráty určené speciálně na bylinky.
  • Každou rostlinu můžete vysadit do samostatné nádoby nebo zasaďte několik druhů do jedné bedýnky. Musí mít kolem sebe prostor asi 15 cm, aby se mohly rozrůstat.
  • Nejlépe se bylinkám daří na slunném stanovišti.
  • Bylinky pravidelně zalévejte!
  • Pokud jste je přesadili do speciální zeminy pro bylinky, minimálně měsíc je nemusíte přihnojovat.
Autor: Martina Dvořáková