Ochucování jídla bylinkami se těší stále větší popularitě. A není se co divit. Z vašeho jídla udělají kulinářský zážitek a poradí si i s mnoha zdravotními problémy. Téměř všechny bylinky, které se využívají nejen jako ochucovadla, ale zároveň blahodárně na správné fungování našich tělních orgánů. Každá však dokáže něco jiného.
Zkuste do oběda přisypat trochu meduňky. Nezlepšuje jen spánek, ale také trávení, a uvolňuje křeče. Proto se zvlášť hodí na ozdobení zákusků, zejména těch s těžkými nádivkami a se šlehačkou. Můžete ji však přidat i do omáček, na maso a ryby. Udělejte tak až těsně před dovařením, abyste všechny užitečné látky v meduňce teplém nezničili.
Tymián podporuje nejen chuť k jídlu, ale i imunitu. Využijte ho do polévek, omáček, na hovězí a drůbež.
Bazalku využijete na zjemnění chuti jídel z ryb a masa. Uklidní trávicí trakt a nervový systém. Pokud si ji přisypete do večeře, bude se vám lépe spát. Pomůže při velké nervozitě i při stavech úzkosti.
Rozmarýn se těší v kuchyni velké oblibě, protože ani po dlouhém vaření či pečení neztratí chuť. Jídla s ním se však určitě nehodí na večeři. Aromatické větvičky odstraňují fyzickou únavu i psychickou vyčerpanost. Zvyšuje krevní tlak, odstraňuje nervozitu a mírní revmatické bolesti. Nedávejte ho do jídla hodně, tři větvičky jsou maximum! Ve velkých dávkách je jedovatý a výrazná kafrová chuť by zničila gurmánský výtvor. Větvičku se nebojte hodit do hrnce s polévkou, omáčkou nebo k vařeným bramborám. Ideální je k dušeným nebo pečeným rybám a masu. Můžete si jím ochutit olej i ocet. Při grilování hoďte větvičku na žhavé uhlí, jídlo bude krásně vonět.
Podporuje trávení a působí proti nadýmání, ale pozor! Budete se z ní potit. Hodí se k přípravě čajů, ale i studených míchných nápojů s ledem.
Při problémech s nafukováním přidávejte do jídla více koriandru. Čerstvě posekané listy se mají rády s ovocnými saláty, avokádem a kokosem. Výborně dochutí také zvěřinu, hovězí a ryby. Koriandr předejde pocitu plného žaludku. Křeče uvolní i dobromysl. Pár čerstvých lístků si hoďte na pizzu, kterou vám přinesou večer o desáté. Rychleji vám vytráví a v noci vás nebudou strašit zlé sny z plného žaludku. Bylinku využijte i na ochucení těstovin, ryb i masa. Působí antisepticky a usnadňuje vykašlávání.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.