Česnek je důležité včas sklidit, protože přezrálý má kratší skladovací dobu

Datum článku: 22. 7. 2019

Zasadili jste na podzim česnek a těšíte se na úrodu? Ale pozor! To, abyste měli v zimě plody své práce, záleží nejen na péči o rostoucí plody. Důležité je, sklízet v pravý čas a náležitě se o sklizené plody postarat. Česnek se většinou sklízí na přelomu července a srpna, ale záleží na počasí, které může datum sklizně aktuálně upravit.

Česnek je důležité včas sklidit, protože přezrálý má kratší skladovací dobu

Správný termín sklizně

Čas sklizně nastavá, když česneku nepaličáku (chutnější odrůda, která nejde do květu) začne polehávat nať. Sklízí se, když polehává zhruba polovina nati. Při pěstování česneku paličáku se můžete orientovat podle květních stvolů (stonky s květy a pacibulkami), kterých je dobré při ulamování nechat ěkolik na záhonu a podle nich se orientovat. Když je česnek zralý, stonky se začnou vyrovnávat a tak sdělovat čas sklizně.

Jak česnek sklízet?

Česnek podryjte a ručně vytáhněte z půdy. Přebytečnou zeminu odstraňte rukama. Pokud byste ji z palic oklepávali, zbytečně je poškodíte. Mechanicky poškozený česnek snadněji napadají různé nemoci a negativně to ovlivňuje i délku skladování.

Zameškaný čas sklizně

Opožděný sběr může i některých odrůd způsobit opadávání obalových slupek. Česnekové hlávky se začnou rozpadat, což komplikuje sběr a zkracuje skladovatelnost.

Postup po sklizni

Česnek po sklizni nenechávejte proschnout na poli, zvláště za slunečného počasí by se mohl "upéct". Takto znehodnocený není vhodný ke konzumaci. Po sklizni ho svažte do svazků, zavěste na zastíněné a dobře větrané místo a nechte tři až čtyři týdny dosušit. Šikovnější si ho mohou zaplést do copu nebo věnce. Po vysušení česnek očistěte, zastřihněte kořínky a usušené suknice (slupky) ručně oloupejte. Při této práci vám velmi dobře poslouží kousek molitanu. Česnek můžete sušit i v tenké vrstvě v truhlících. V takovém případě odstřihněte kořínky a stonky seřízněte kolmo asi na 3 cm. Stonky seříznuté šikmo by mohly během skladování mechanicky poškodit hlávky. Během sušení třeba česnek občas přehrnuty.

Skladování česneku

Česnek skladujte v dobře větrané místnosti. Ze škůdců může nadělat problémy vlnovník česnekový. Způsobuje vysychání stroužků a je nebezpečný je hlavně proto, že patří mezi opravdu drobné, pouhým okem neviditelné roztoče, kteří se snadno šíří vzduchem. Protože největší škody způsobuje právě na skladovaném česneku, riziko výskytu snížíte uchováním při nízkých teplotách.

Autor: Lenka Kostková