Čas sklizně nastavá, když česneku nepaličáku (chutnější odrůda, která nejde do květu) začne polehávat nať. Sklízí se, když polehává zhruba polovina nati. Při pěstování česneku paličáku se můžete orientovat podle květních stvolů (stonky s květy a pacibulkami), kterých je dobré při ulamování nechat ěkolik na záhonu a podle nich se orientovat. Když je česnek zralý, stonky se začnou vyrovnávat a tak sdělovat čas sklizně.
Česnek podryjte a ručně vytáhněte z půdy. Přebytečnou zeminu odstraňte rukama. Pokud byste ji z palic oklepávali, zbytečně je poškodíte. Mechanicky poškozený česnek snadněji napadají různé nemoci a negativně to ovlivňuje i délku skladování.
Opožděný sběr může i některých odrůd způsobit opadávání obalových slupek. Česnekové hlávky se začnou rozpadat, což komplikuje sběr a zkracuje skladovatelnost.
Česnek po sklizni nenechávejte proschnout na poli, zvláště za slunečného počasí by se mohl "upéct". Takto znehodnocený není vhodný ke konzumaci. Po sklizni ho svažte do svazků, zavěste na zastíněné a dobře větrané místo a nechte tři až čtyři týdny dosušit. Šikovnější si ho mohou zaplést do copu nebo věnce. Po vysušení česnek očistěte, zastřihněte kořínky a usušené suknice (slupky) ručně oloupejte. Při této práci vám velmi dobře poslouží kousek molitanu. Česnek můžete sušit i v tenké vrstvě v truhlících. V takovém případě odstřihněte kořínky a stonky seřízněte kolmo asi na 3 cm. Stonky seříznuté šikmo by mohly během skladování mechanicky poškodit hlávky. Během sušení třeba česnek občas přehrnuty.
Česnek skladujte v dobře větrané místnosti. Ze škůdců může nadělat problémy vlnovník česnekový. Způsobuje vysychání stroužků a je nebezpečný je hlavně proto, že patří mezi opravdu drobné, pouhým okem neviditelné roztoče, kteří se snadno šíří vzduchem. Protože největší škody způsobuje právě na skladovaném česneku, riziko výskytu snížíte uchováním při nízkých teplotách.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.