Těhotenství nemusí být nutně spojované s nadbytečnými kilogramy

Datum článku: 5. 9. 2013

Určitě jste se setkali s tím, že když je žena těhotná, jí za dva, má různé chutě na sladké nebo slané, či na kyselé, které neumí ovládat a přejídá se. Samozřejmě, že se zaokrouhlí, někdy zvýší svoji hmotnost i o desítku kilogramů a okolím je to tolerováno. Po porodu má však většina z nich problém dostat se do své předchozí konfekční velikosti, prožívají pocity méněcennosti a nejsou spokojeny se sebou samou. Takto to však nemusí být a závisí to jen na těhotných ženách. Těhotné ženy, včetně lidí, kteří jsou obézní nebo s nadváhou, by měly, být podporovány, aby minimalizovaly svou hmotnost, tvrdí nový výzkum z Londýna.

Těhotenství nemusí být nutně spojované s nadbytečnými kilogramy

Již v minulosti bylo známo, že zvyšování váhy u těhotné ženy zvyšuje možnost komplikací,

ale lékaři byli v minulosti opatrní v poskytování rad ženám v úbytku hmotnosti v tomto stavu. Nová studie však ukazuje, že vliv zdravé stravy přijímané pod dohledem odborníků snižuje množství komplikací s těhotenstvím jako je např. diabetes nebo vysoký krevní tlak. Polovina britské populace má buď nadváhu, nebo jsou obézní a stále přibývají.

Asi třetina žen získá větší hmotnost, než je doporučená v průběhu těhotenství

Nový výzkum, který sdružuje výsledky 44 různých studií, je největší svého druhu a obsahuje údaje o více než 7 000 ženách. Vědci zkoumali vliv stravy, pohybu nebo kombinaci obou. Dívali se na to, jak velkou hmotnost ženy získaly v průběhu těhotenství, a zda matka nebo dítě trpěly nějakými komplikacemi. Přestože všechny tři metody pomohly snížit hmotnost matky, strava měla největší vliv na průměrné snížení o téměř čtyři kilogramy. Cvičení mělo za následek jen průměrné snížení hmotnosti o 0,7 kg. Kombinace diety a cvičení pouze zvýšila průměrné snížení o průměrně jeden kilogram.

U žen, které měly řízenou dietu / zdravé stravování / byla zjištěna o 33 procent nižší

pravděpodobnost vzniku preeklampsie, jinak zvané také gestózy, což je onemocnění specifické pro těhotenství. Projevuje se zvýšeným krevním tlakem nad 140/90 a bílkovinou v moči. U zkoumaného vzorku žen, zdravě se stravujících bylo riziko diabetu o 60 procent nižší, jejich riziko vysokého krevního tlaku o 70 procent nižší a jejich riziko předčasného porodu bylo o 32 procent nižší. Nicméně, vědci uznávají, že tato zjištění musí být potvrzena dalšími velkými studiemi. Klíčové bylo, že váhy dětí nebyly ovlivněny dietou.

Vědci uznávají, že kontrola hmotnosti je v tomto období těžká,

ale tato studie ukazuje, že péčí žen o sebe, zejména, co se týče stravy, mohou snížit přírůstek hmotnosti během těhotenství a ukazuje také, že v návaznosti na řízenou dietu mají matky potenciál snížit riziko řady těhotenských komplikací.

Ženy nemusí mít obavy, že diety během těhotenství mohou mít negativní vliv na jejich děti

Tento výzkum je může uklidnit, protože se ukázalo, že dieta je bezpečná a že hmotnost dítěte jí není dotčena.  Výživové poradenství bylo založeno na omezení celkového příjmu kalorií, vyvažování bílkovin, sacharidů a tuků a na příjem potravin, jako jsou celozrnné obiloviny, ovoce, zelenina a luštěniny.

Dalším pozitivem je rychlejší ztráta hmotnosti po porodu,

samozřejmě lepší pohyblivost a tím i lepší péče nejen o dítě, ale také o sebe samu. Žena, která nemá komplexy méněcennosti z vlastní váhy, po porodu a po určitém čase jen opráší svůj šatník a zabývá se více dítětem, jeho potřebami a péčí o sebe, má větší prostor pro radost z mateřství.

Autor: Lenka Kostková