Začíná se zpravidla v 24. týdnu těhotenství a končí porodem, nejpozději do konce šestinedělí se porucha látkové výměny zcela upraví. Pokud se tak nestane, je třeba následným vyšetřeními zjistit příčinu. Často se zjistí, že maminka i před těhotenstvím trpěla cukrovkou prvního typu a problémy se zesílily právě těhotenstvím. Mnohé nemoci, které se rozvíjely již před těhotenstvím, se projeví právě během těhotenství. Vzniká jako důsledek obezity, vliv mají i dědičné predispozice. Největší nárůst hladiny cukru v krvi způsobují jednoduché sacharidy - cukry, které rozpoznáme podle jejich sladké chuti. Pokud máme během těhotenství chuť na sladké, je třeba volit vhodnější druhy - např. sušené ovoce, nebo dopřát si kousek sladkosti mezi hlavním jídlem, popřípadě předtím konzumovat ovoce, zeleninu. Sytý žaludek toho sní méně. Navíc se hladina cukru nezvýší až tak, jako kdybychom čokoládu snědli samostatně.
Hrozí vrozené vývojové vady, navíc špatně kompenzovaná hladina cukru v krvi v posledním trimestru může u plodu způsobit vysokou porodní hmotnost nad 4 000 gramů, problémy v poporodní adaptaci dítěte, které pramení i z nízké hladiny cukru, draslíku a hořčíku v krvi dítěte po porodu. Pokud v těhotenství cítíte zvýšenou únavu, žízeň, časté močení, infekce a kvasinkové záněty, hůře se vám hojí rány ... toto všechno jsou hlavní projevy cukrovky. Často těhotenská cukrovka probíhá bez příznaků a zjistit se dá jen vyšetřením. Pokud nestačí jen upravení životosprávy a pravidelný pohyb, je třeba podávat inzulin. Je to sice zásah do organismu, ale neléčená cukrovka může představovat mnohem horší komplikace pro plod.
a pokud žena trpí pouze poruchou glukózové intolerance, lékař určí dietu. Mnozí si myslíme, že v těhotenství třeba jíst za dva. Toto však není pravda, je třeba si dávat pozor na hmotnost, budoucí mámy by měly přibrat devět, nanejvýš třináct kilogramů. Namísto kvantity se klade důraz na kvalitu potravin. Nutno dodat tělu potřebné živiny a vitamíny, aby mohlo dítě zdravě růst a vyvíjet se. Naopak je třeba se vyvarovat potravinám, které sice zasytí, ale organismus z nich nemá prospěch. Různé sladkosti, zákusky, čokoláda, bílé pečivo ... sice lahodí chuťovým pohárkům, ale pro zdravý vývoj plodu jsou zcela bezcenné a nám přidají kila navíc. S každým kilem se zvyšuje riziko následného propuknutí cukrovky
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.