Ryby v dětském jídelníčku mohou snížit výskyt ekzému

Datum článku: 3. 6. 2013

Ryby v jídelníčku dětí mohou snížit riziko ekzémů. Konzumace jakéhokoli druhu čerstvých ryb snižuje riziko onemocnění kůže o 25 procent ve srovnání s dětmi, které ryby nikdy nejedly, tvrdí pediatr z univerzity ve švédském Göteborgu.  Stačí, když zařadíte malým dětem do devátého měsíce věku do jídelníčku pravidelně ryby a může to u nich snížit riziko ekzému. Hlavním zjištěním je, že užitečné je zejména včasné zařazení ryb do jídelníčku dětí.

Ryby v dětském jídelníčku mohou snížit výskyt ekzému

Nezáleží na množství ani druhu ryb

Myslíme si, že důležité je zejména období, kdy se ryby začnou konzumovat. Švédští vědci se zapojili do dlouhodobé studie, v rámci níž sledovali zdravotní stav 17 tisíc dětí.

Nová doporučení odborných společností pro kojence s rizikem alergie

Výlučné kojení se doporučuje alespoň 4-6 měsíců. V případě nedostatku mateřského mléka podávat první 4 měsíce hypoalergenní formule (umělá mléka se sníženou alergenicitou). S příkrmem (se zavedením tuhé stravy) se doporučuje začít po 17. týdnu, ne však déle než v 26. týdnu věku dítěte. Vyloučení, resp. pozdější podávání alergizující stravy jako ryby či vejce nesnižuje výskyt alergie ani u rizikových dětí. Neupravené kravské mléko obsahuje málo železa, může se zavádět po 12. měsících života. Lepek by se neměl podávat před 4. měsícem života ani po 7. měsíci života, ale doporučuje se malé množství zavádět mezi 4. -7. měsícem, nejlépe během kojení, protože se tím snižuje riziko celiakie, diabetu 1. typu a alergie na mouku.

Není důkaz o ochranném efektu diety u matky během těhotenství nebo kojení

Není prokázán efekt preventivních dietních opatření po 4-6 měsících života dítěte (týká se to i ryb, vajec, burských oříšků).

Autor: Martina Dvořáková