Jaký má vliv konzumace ovoce a zeleniny na problémy s nadýmáním a trávením?

Datum článku: 23. 8. 2013

Když má dítě problémy s trávením a nadýmáním, nemělo by vynechávat ovoce a zeleninu. Některé druhy a ovoce a zeleniny mohou při tomto stavu pomoci. Když má vaše dítě problémy s trávením, vyberte jen šetřící druhy zeleniny a ovoce. Vylučte zeleninu, která nafukuje - např.. cibule, paprika, zelí či kapusta a zrníčkové druhy ovoce. Při průjmových stavech jsou vhodná: nastrouhaná jablka, rozmačkaný banán, do měkka udušená mladá kořenová zelenina nebo špenát.

Jaký má vliv konzumace ovoce a zeleniny na problémy s nadýmáním a trávením?

Pokud má dítě problém s obezitou, zvolte méně kalorické druhy ovoce

s nižším obsahem cukru. Banány, hroznové víno a fíky obsahují nejvíce cukru. Volte raději citrusové plody, švestky, meruňky a hrušky.

Jaký význam má vláknina pro metabolismus dětí

a které letní ovoce obsahuje vysoký podíl vlákniny? Vláknina je přirozenou složkou rostlinných potravin. Spolu s vitamíny, minerály, flavonoidy a enzymy přítomnými v ovoci a zelenině tvoří skupinu ochranných látek, které zvyšují imunitu, chrání před civilizačními nemocemi a volnými kyslíkovými radikály. Vláknina prospívá trávení a příznivě ovlivňuje střeva. Spolu s vitamínem C snižuje hladinu cholesterolu v krvi, zpomaluje vstřebávání cukru a udržuje jeho stabilnější hladinu. Je nenahraditelná v redukčních dietách, protože váže vodu a dodává pocit sytosti. Doporučený příjem vlákniny je 20-30 g denně.

Důležité je nejen množství, ale i poměr ve vodě rozpustné vlákniny,

která je přítomna v ovoci či zelenině a nerozpustné vlákniny v obilovinách, celozrnných výrobcích, ovesných vločkách, luštěninách, ovocných slupkách. Ideální poměr je 3:1. Obsah potravinové vlákniny ve 100 g ovoce: jahody 3 g, třešně 2 g, broskev 2 g, banán 2 g, grep 2 g,
jablko 3 g, hruška 3,3 g, hroznové víno 2 g.

Autor: Martina Dvořáková