WHO, Ministerstvo školství, vědy, výzkumu a tělovýchovy České republiky a společnost Unilever připravily pro školáky projekt potravinové pyramidy, jejíž plakáty byly v první fázi rozšířeny do školních jídelen. Ve spodní části pyramidy se nacházejí potraviny, které by měly v jídelním lístku převládat - celozrnné obiloviny, rýže, rostlinné tuky a brambory. O poschodí výš je ovoce a zelenina, následují mléčné a masné výrobky. Na vrcholu pyramidy se nachází bílé pečivo, sladkosti a slané pamlsky. V souladu s nejnovějšími doporučení WHO jsou v pyramidě začleněny zásady pitného režimu a pohybových aktivit. Zdravé stravování musí jít ruku v ruce s pohybem.
ke kterým je vede dnešní společnost - anorexie a bulimie. Je velmi důležité udržet se v mantinelech zdravého stravování a pohybu. Rodiče by měli být pro své děti vzorem, aby se snažili jim opakovaně nabízet zdravá jídla poutavou formou, dali si záležet na jeho úpravě a servírování. Pokud je rodič obézní, s velkou pravděpodobností bude obézní také jeho dítě.
a to od sebe. Obezitu a nadváhu, která je spouštěčem mnoha nepřenosných onemocnění, totiž netřeba brát na lehkou váhu. Stejně je důležité děti pozorovat a řešit obtíže, které by mohly vést k poruchám přijímání potravy, o to by se měli společně starat rodiče, ale i školy.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.