Tabebuia impetiginosa a tabebuia avellanada

Datum článku: 20. 9. 2011

Jedná se o velmi zajímavý a zároveň i krásně kvetoucí strom.

Tabebuia impetiginosa a tabebuia avellanada

Nádherné květiny

Tabebuia impetiginosa nebo tabebuia avellanada dorůstá do výšky 30 m, dožívá se až 700 let a má neobvykle tvrdé dřevo, které již staří Inkové používali na výrobu luků. Znali však i nesmírně léčebné využití vnitřní strany jeho kůry. Nazývali ho "božský strom". Nebo prostě červené lapacho, díky jeho nádhernému červenopurpurovému trychtýřovitému květu i červenohnědé kůře.

Kyslík a krev

Kambium tohoto úžasného stromu váže v sobě mnoho kyslíku, který pomáhá ničit viry, bakterie, houby, plísně i prvoky, vyskytující se v organismu člověka, a zároveň podporuje tvorbu červených krvinek, protože obsahuje hodně železa. Dobrá krvetvorba a transport kyslíku v organismu je jednou z podmínek našeho zdraví.
Lapacho zvyšuje obsah hemoglobinu v krvinkách a jejich počet, čímž zvyšuje kapacitu krve potřebnou pro přenos kyslíku. Kůra lapacha obsahuje mnoho železa, které dokáže tento strom předat lidské krvi.

V boji proti rakovině

Lapacho se používá i při léčbě cukrovky, protože brzdí příjem glukózy ve střevech člověka a zároveň podporuje využití dlouhých řetězců sacharidů a tuků v organismu, čímž se podílí i na redukci tělesné hmotnosti a ztrátě pocitu hladu. Očišťuje játra, odvádí z těla jedy a toxické metabolity , posiluje organismus, brzdí růst nádorů a působí proti leukémii, protože výrazně podporuje tvorbu červených krvinek v kostní dřeni a považuje se za stimulátor krve. Vědecké výzkumy vkládají velké naděje do lapacha právě při léčbě rakoviny. U mnoha pacientů prokázalo schopnost utlumit růst nádorů.

Příprava čaje

Čaj z lapacha doporučujeme pít ve 4 až 6-týdenních léčebně - očistných kúrách. Důležitá je správná příprava čaje. Protože se jedná o nastrouhanou kůru stromu, je dobré vrchovatou lžičku čaje nejprve povařit v 3 dcl vody 5-10 minut a pak ještě asi 10 - 15 minut nechat louhovat, aby přešly do roztoku všechny účinné látky. Pro terapeutické účely čaj pijeme teplý, nejlépe neslazený. Dopřejeme si 3 šálky denně mezi jídlem. Pro chuť a potěšení se dají z čaje lapacha připravit i velmi zajímavé recepty s přidáním medu, ovoce, například posekaných sušených jablíček či pomerančové kůry a šťávy nebo i voňavých koření. Kúra se může po měsíci zopakovat. Preventivně postačí jeden šálek denně nebo alespoň sem tam podle chuti.