Skladování potravin v kuchyni

Datum článku: 16. 5. 2019

Příprava chutného pokrmu začíná už ve chvíli, kdy si suroviny přinesete z obchodu. Musíte je totiž správně uskladnit. Jak na to?

Skladování potravin v kuchyni

Potraviny (ne)vhodné do ledničky

Nesprávným skladováním jídla výrazně snížíte jeho životnost, což má dopad na životní prostředí i vaši peněženku. Také vás doma mohou „navštívit“ nevítaní hosté třeba v podobě potravinových molů. Přitom podobným příhodám můžete předejít velmi jednoduše.

Všechny potraviny nepatří do lednice. Zejména to platí u tropického ovoce. Jiné místo byste měli najít banánům, citronům, ale také mangu. Z darů tuzemských zahrádek nemohou být v lednici rajčata, která ztrácejí chuť i vůni, cukety či lilky. Chlad neprospěje ani okurkám, obsahují totiž velké množství vody. Do ledničky nepatří též brambory. Maso může naopak v lednici zůstat, nebo putovat do mrazáku. Pokud nemáte na výběr, využijte vakuovou svářečku potravin, která udržuje potraviny čerstvé až 4x déle.

Sýry do ledničky patří. Uložte je do krabiček, které se dají zavřít. Bez problémů je také můžete zabalit do voskovaného papíru. Nikdy byste ale sýr neměli nechávat v igelitovém sáčku, nebo v jiném plastovém obalu, v němž si ho často přinesete z obchodu.

Do ledničky byste měli ukládat také potraviny jako otevřené konzervy. Na vzduchu se totiž kazí. Naopak ani po otevření nemusí být v lednici hořčice a kečup. Obsahují totiž ocet, který funguje jako velmi kvalitní přírodní konzervant.

Co patří do spíže?

Do spíže můžete uložit kávu, čaj, těstoviny, rýži, čokoládu, pečivo nebo ocet. Dbát byste v takovém případě měli i na uložení potravin do vhodných obalů, aby vám například rychle neplesnivělo pečivo. Nehodí se však běžné mikrotenové sáčky, na chléb se doporučuje raději bavlněná utěrka či chlebník.

Rovněž je nutné zajistit, aby nenačichly takové potraviny, které ze svého okolí ochotně přejímají pachy. Jednou z nich je třeba čaj. Snažte se jej proto držet „v bezpečné vzdálenosti“ od česneku a cibule.

Kávu i čaj přesypte do uzavíratelné dózy. Jestliže kávu důkladně uzavřete, aby nenačichla a nenatáhla do sebe vlhkost, můžete ji mít dokonce i v lednici. Podobné je to s kořením, nenechávejte ho v originálních sáčcích, pořiďte si kořenky.

U mouky a dalších sypkých potravin se z preventivních důvodů doporučuje tentýž postup. Může se vám totiž stát, že si z obchodu přinesete také potravinové moly. Pak budete muset přesunout prakticky vše, včetně například sladkostí. Molům totiž „chutná“ mimo zmiňované mouky také rýže, ale i piškoty. Malé návštěvníky můžete zkusit odradit bobkovým listem či hřebíčkem.

Kdo má sklep, vyhrává

Pokud máte k dispozici sklepní prostory, využijte pro skladování potravin nejen kuchyni, ale také sklep. Teplota se zde pohybuje přibližně okolo 12 °C a je tu vyšší relativní vlhkost vzduchu. Do sklepa patří ovoce, zelenina a také brambory či balené nápoje.

Pozor na to, že nadměrně vlhký sklep se pro skladování potravin příliš nehodí. Ale za to z něj můžete udělat vinný sklípek. Nezapomeňte také vše důkladně zabezpečit před hlodavci.

TIP na závěr: Nejste si jisti, jestli ta či ona potravina má být v ledničce, nebo ne? Řiďte se tím, odkud jste ji přinesli. Pokud byla v obchodě uskladněná v chladu, nejlépe jí tak bude i u vás doma.

Autor: Martina Dvořáková