Rakovina a chronické nemoci z živočišných bílkovin?

Datum článku: 7. 9. 2016

Rakovina je, i přes značné pokroky v léčbě, stále velmi obávanou chorobou. Ročně počet těchto diagnóz roste a strach vede lidi k tomu, aby změnili způsob životního stylu. Teorií, proč u někoho nemoc propukne v té nejhorší formě, někdo se zcela vyléčí a někoho tato choroba mine, je mnoho. Jedna z nich hlásá to, že ji způsobují živočišné bílkoviny! Mezi zastánce této teorie patří i věhlasný vědec, profesor Campbell.

Rakovina a chronické nemoci z živočišných bílkovin?

Jak Campbell dospěl k tomu nejodvážnějšími tvrzení v oblasti stravy


Světoznámý vědec Dr. Campbell o své minulosti prozrazuje, že kdysi byl "zastáncem myšlenky, že zdraví je možné zlepšovat pomocí zvýšené spotřeby masa, mléka a vajec". Na začátku kariéry se Campbell věnoval práci se dvěma najtoxickejšími látkami: diotoxinem a aflatoxiny. V rámci toho se dostal do výzkumu na Filpínach, kde se zabýval pomocí podvyživeným dětem a úmrtími dětí na rakovinu jater. Prostřednictvím výzkumů objevil jedno obrovské překvapení: "děti, které konzumovaly stravu s nejvyšším obsahem bílkovin byly zároveň ty, u nichž byla největší pravděpodobnost vzniku rakoviny jater! Byly to děti z nejbohatších rodin. "

Bod zlomu

Výzkumné zprávy z Indie to už potvrzovaly. Indičtí vědci zkoumali dvě skupiny potkanů. Toxická látka aflatoxin (dříve považována za původce rakoviny) byla podávána oběma skupinám krys. Nicméně jedné skupině potkanů ​​byla podávána strava obsahující 20% živočišných bílkovin (podobně, jako obsahuje naše strava) a druhé skupině strava obsahující pouze 5% bílkovin. Zní to neuvěřitelně, ale každý potkan ze skupiny konzumující 20% bílkovin jevil známky rakoviny jater a druhé skupině jakékoliv náznaky chyběly. Poměr byl 100: 1, což poukázalo na fakt, že výživa je schopna zvítězit nad chemickými karcinogeny, a to i nad velmi silnými, a dokáže zabránit vzniku rakoviny jater. Tyto informace odporovaly všemu, co Campbell věděl. Tvrzení, že bílkoviny nejsou zdravé a mohou podporovat vznik rakoviny bylo značně opoziční. A byl to bod zlomu, kdy se rozhodl začít tuto provokativní otázku zkoumat. Rozhodl se zahájit podrobnou laboratorní analýzu vlivu stravy, hlavně bílkovin, na vznik a rozvoj rakoviny. S kolegy museli pracovat velmi precizně a výsledky interpretovat konzervativně.

Kolik z nás onemocní rakovinou?

Rakovina není přirozeným důsledkem stárnutí, i když tomu mnozí věří! Pokud si lidé osvojí vhodné stravovací návyky a správný životní styl, mohou zabránit většině případů rakoviny! Stárnutí by mělo být elegantní a důstojné. Velkou výhodou výživy je prevence vzniku chorob. Nemocem se většinou můžeme vyhnout, i když na ně máme genetické predispozice. Konzumace vhodné stravy nejenže zabraňuje vzniku nemoci, ale vytváří i pocit zdraví a pohody tělesné a duševní.

Bílkovinami můžete "zapnout" nebo "vypnout" rakovinu

Další zjištění Campbella a jeho vlastních laboratorních experimentů bylo šokující. Strava s nízkým obsahem bílkovin potlačovala vznik (iniciaci) rakoviny vyvolanou aflatoxiny, a to bez ohledu na to, kolik bylo tohoto karcinogenu podaného zvířatům. I po vzniku rakoviny strava s nízkým obsahem bílkovin dramaticky zpomalovala růst rakoviny. Jinými slovy, vysoká vyvolávající schopnost jedné z nejnebezpečnějších chemických látek - aflatoxinu, byla významně omezena stravou s nízkým obsahem bílkovin. Bílkoviny přicházející ze stravy měly tak silné účinky, že jsme mohli jednoduše "zapínat" a "vypínat" rakovinný růst pouhými změnami konzumovaného množství těchto bílkovin. Ale to není všechno. Zjistilo se, že tento účinek neprojevují všechny druhy bílkovin. Vznik a rozvoj rakoviny důsledně a silně podporoval kasein, což je bílkovina, která tvoří až 80% bílkovin kravského mléka. Kasein podporoval rozvoj všech stádií nádorového bujení. Naopak bezpečné bílkoviny pocházely z rostlin. Byly to i ty, které jsou obsaženy v pšenici a sóji. Na tyto mnohé experimentální studie na zvířatech navázala nejrozsáhlejší studie zaměřující se na výživu, životní styl a nemoci, jaká kdy byla v historii biomedicínského výzkumu převáděna na lidech. Studii vedl Campbell. Spojovala Cornellovu univerzitu, univerzitu v Oxfordu a Čínskou akademii preventivního lékařství. Čínská studie zjistila přes 8 000 statisticky významných vztahů mezi různými faktory výživy a nemocemi!

V Čínské studií se ukázalo,

že lidé, kteří konzumovali převážně živočišnou stravu, měli většinou chronické nemoci. Dokonce i relativně nízký příjem živočišných potravin se podle studie spojoval s nežádoucími účinky. Lidé, kteří konzumovali převážně rostlinnou stravu byli zdravější a chronické nemoci se jim vyhýbaly. 

Nezměníte svůj názor?

Mnoho informací o bílkovinách je zkreslených a vyplývajících z dávné minulosti, kdy bílkoviny byly synonymem masa a živočišné stravy, kterou si mohli dovolit jen bohatí. Ti žili jinak než chudí lidé, kteří si mohli dovolit jen brambory a chléb, a trpěli nemocemi. Někteří lidé dokonce zdůvodňovali hloupost a lenost nižších vrstev nízkými příjmy masa nebo bílkovin. Anglický lékař McCay se kolem roku 1912 vyjádřil, že ti, kteří konzumují méně bílkovin, mají mdlé tělo a dají se od nich očekávat sklony k slabošské servilnosti. Významný německý vědec Carl Voit (1831-1908) již v té době věděl, že člověk potřebuje denně pouze 48,5 g bílkovin, ale kvůli předsudkům své doby doporučoval až neuvěřitelných 118 g bílkovin denně.

Jak fungují bílkoviny

Bílkoviny se skládají z dlouhých řetězců (ze stovek až tisíců) aminokyselin. Přirozeně se opotřebovávají a je třeba je nahrazovat. Získáme je z potravin, které obsahují bílkoviny. Po jejich strávení nám dodají zásobu aminokyselin, z nichž vzniknou nové bílkoviny. Bylo by fajn, kdyby pro pojem "kvalita bílkovin" platilo, že nejvyšší kvalita se rovná nejvyššímu zdraví. Ale termíny účinnost a kvalita bílkovin jsou zavádějící. Protože, věděli jste, že kvalita bílkovin ve stravě je určena tím, jak rychle vyrostou zvířata, která ji konzumují? A tak hlavně u živočišných potravin vychází velmi vysoká hodnota účinnosti! Existuje však mnoho důkazů, že rostlinné bílkoviny umožňují pomalou, ale jistou syntézu bílkovin a jsou nejzdravějším typem bílkovin. 

Všechny bílkoviny nemají stejný účinek

Vědci potkanům podávali bílkovinu z kravského mléka: kasein. Ukázalo se však, že rostlinné bílkoviny růst rakoviny nepodporovaly, ani při jejich zvýšeném příjmu. Bílkovina gluten (lepek) pocházející ze pšenice neprojevila stejnou aktivitu jako kasein ani pokud se podávala ve stejném množství (20%). Podobně ložiska nevznikala ani u potkanů ​​konzumujících stravu s 20% bílkovin ze sóji. To, co podporovalo růst nádorů byly bílkoviny z kravského mléka!

Závěr

Podle Čínské studie se nemoci Západu: rakovina, cukrovka a ischemická choroba srdeční nacházejí tam, kde se nachází zvýšená hladina cholesterolu v krvi. A zvýšená hladina cholesterolu v krvi se našla tam, kde lidé konzumovali živočišné potraviny: maso, mléko a mléčné výrobky a vejce.

Tip

O cholesterolu existují různé protichůdné informace, někteří tvrdí, že je neškodný, jiní že ano. V největší - Čínské studii - se vyšší cholesterol spojuje s rakovinou, cukrovkou a ischemickou chorobou srdeční. Zvýšená konzumace živočišných bílkovin je spojena se zvýšeným rizikem rakoviny a dalších nemocí, nejen podle Čínské studie .