Proč vyzkoušt kaktusové fíky?

Mezi kaktusy rodu Opuntia patří kolem tří set druhů a mnohé z nich mají jedlé plody. Na pultech prodejen se můžeme setkat s opunciemi, které tvarem i chutí připomínají fíky. Jsou to plody opuncie fíkové.

Všeobecně

Plody vyrůstají na konci plochých oválných listů, článků. Jsou tvrdé a mají hmotnost 70 až 300 g , pomocívelikost pět až deset centimetrů. Mají oválný či hruškovitý tvar, připomínající fíky, podle čeho dostaly jméno kaktusové fíky. Barva přechází od zelené přes červenou až po žlutou, stejnou má i dužina. Povrch je pokryt jemnými trny, které však sběrači odstraní ještě před transportem ke spotřebiteli.

Pěstování kaktusů

Opuncie pochází z tropů Jižní Ameriky a Mexika, dnes však roste téměř na všech kontinentech, v suchých tropických a subtropických oblastech. Ve volné přírodě dorůstá do velkých rozměrů a často i bizarních tvarů. Často se používá jako živý plot. Má oválné, zploštělé články dlouhé až 50 cm a široké 20 cm. Jsou pokryty skupinami trnů, které se při dotyku velice snadno zabodávají do kůže a jen těžko se dají odstranit. S opunciemi se u nás běžně setkáváme jako s hrnkovými rostlinami, kde ovšem nedorostou do takové velikosti jako v domovině. Jejich pěstování není složité, dáváme si však pozor, abychom se neporanili na trnech. Při manipulaci s nimi raději používáme rukavice. Pamatujeme také na to, že jako většina kaktusů potřebují dostatek světla a tepla, bez slunce se jim nebude dařit. Vyhovuje jim běžná pokojová teplota, nesnášejí průvan. Rozmnožit si je můžeme velmi jednoduše pomocí řízků. Po odlomení je necháme asi dva týdny zasychat a teprve pak je zasadíme. Na dno nádoby nasypeme drenážní vrstvu, protože Opuncie nesnáší zamokření - kořeny by začaly hnít a rostlina by uhynula. Substrát použijeme hotový, určený pro kaktusy, nebo si ho připravíme smícháním zeminy, listovky, rašelinového substrátu, písku a rozdrcené cihly ve stejném poměru. Opuncie není náročná na vodu ani na vlhkost vzduchu, snese i částečné sucho. Zaléváme ji měkkou, odstátou vodou. V létě ji můžeme každých čtrnáct dní přihnojit speciálním hnojivem na kaktusy. Chráníme ji i před větrem a deštěm. V zimě rostlinu přemístíme na světlé, suché a chladné stanoviště s teplotou asi 6 až 8 ° C a omezíme zálivku. Rostlina kvete od jara do léta, v bytových podmínkách jen velmi vzácně.

Jak je konzumujeme

Plody před jídlem oloupeme a jíme jako banán nebo jejich překrojíme na poloviny a vyjídá lžičkou. Můžeme je přidat do ovocných salátů. Dužina je šťavnatá a chutí připomíná sladké hrušky. Je v ní velké množství tvrdých semínek, asi jako v granátovém jablku, které se konzumují spolu s dužinou. Toto ovoce je bohaté na cukr, obsahuje draslík, vápník, hořčík a fosfor, z vitamínů A, B a C. Považují ho dokonce za afrodiziakum. Velmi oblíbené je v Americe, Velké Británii, ale například i v Řecku. Na Jadranu z něj vyrábějí chutnou pálenku, rakiji. Lisuje se z něj výborná šťáva a už i u nás se dá koupit džus z jeho plodů. Z opuncie se vyrábí i čaj s nádhernou vůní, jakož i výživový doplněk. Opuncie se k nám dovážejí ze Španělska, Itálie, Afriky nebo Madagaskaru, kde je pěstují v takzvaných nopalerias, opunciových sadech. Zejména v Mexiku se konzumují nejen plody, ale i mladé dužnaté listy, které se po očištění upravují na různé způsoby a používají jako zeleninová příloha. Dokonce se nakládají do sladkokyselém nálevu.

comments powered by Disqus


Podobné články


Otrava jídlem může mít smrtelné následky, kontrolujte co kupujete, vaříte a jíte!

Pod pojmem otrava si často přestavujeme omylem vypité čistící prostředky, metylakohol, prášky, jedovaté houby,...
více...

Zdravá příprava jídla, to je také zásluha nádobí, ve kterém se jídlo vaří

Dobré a zdravé jídlo, to nejsou jen zdravé suroviny, ale i nádobí, ve kterém se pokrmy vaří. Bohužel,...
více...

Nejlepší smaženice je z deseti druhů hub

Česká republika je doslova rájem pro houbaře. Roste u nás téměř dvě stě jedlých druhů hub, ale bohužel ještě...
více...

Moucha v jídle? Vyhoďte raději celou porci, na které seděla!

Moucha v jídle? Zkáza pro pověst dobré restaurace! Ale co když ji najdete v jídle, které si sami doma...
více...

Máte problémy s trávením, průjmy a bolestmi břicha? Může jít o citlivost na lepek!

Citlivost na lepek je vážný zdravotní problém a konzumace bezlepkové stravy zde není jen módním hitem. Někteří...
více...

Zdravá snídaně, to není jen o výběru potravin, ale i o způsobu konzumace

Ráno je třeba dodat tělu energií, to víme všichni. Ale to, že ji dodáváme snídaní, která vlastně žádnou...
více...

Proteinové tyčinky si můžete jednoduše vyrobit i bez pečení

Proteinové tyčinky jsou rychlou alternativou zdravé svačinky. Určitě jsou lepší variantou, než jídlo typu baget...
více...

Problémy s usínáním nevyřeší léky na spaní, ale je třeba hledat příčinu!

Nespavost trápí spoustu lidí. Lékárny a prodejny s bylinkami si mnou ruce, protože je třeba si koupit tu...
více...

Pocení je sice přirozený jev, ale za jeho zápach si můžeme sami!

Pocení je přirozená a ochranná funkce organismu. Ale… tak se na na to v dnešní době již málokdo dívá....
více...

Jak zhubnout během svátků?

I během svátků lze zhubnout. Připadá vám to jako úplný nesmysl? Ale vůbec ne, dá se to. Jen musíte zvolit vhodnou...
více...