Zelí obsahuje živé enzymy, které působí podobně jako enzymy slinivky břišní

Datum článku: 18. 2. 2014

Je součástí téměř každé domácnosti, rádi ho konzumujeme, ale zároveň si neuvědomujeme vynikající účinky na náš organismus. Kysané zelí obsahuje množství různých minerálních látek (draslík, vápník, fosfor, železo, zinek a hořčík) a množství stopových prvků, z nichž nejdůležitějším je síra, která hraje významnou roli při metabolismu tuků.

Zelí obsahuje živé enzymy, které působí podobně jako enzymy slinivky břišní

V jeho obsahu nalezneme i paletu různých vitaminů

(provitamin A, C, E, K) a je bohaté i na fytochemikálie s antibiotickými a protinádorovými účinky.  Nicméně, takové vynikající účinky získáme pouze z nesterilizovaného a jinak tepelně neupravovaného zakysaného zelí. Pouze v takovém stavu se uchovávají termolabilní živiny a užitečné bakterie. Zelí obsahuje živé enzymy, které působí stejně jako enzymy slinivky, které jsou prospěšné při trávení. Nejcennější složkou kyselého zelí je kyselina mléčná, která spolu s vitaminy skupiny B obnovuje poškozenou střevní sliznici a v žaludku kompenzuje nedostatek kyseliny solné.

Šťáva z kysaného zelí nám pomůže při

• vysoké hladině cholesterolu v krvi
• slabé činnosti střev
• nedostatečné látkové přeměně
• nedostatečném odstraňování odpadních látek z těla
• chronické zácpě a divertikulóze

Tip

Při problémech trávicího traktu stačí 3 až 4 krát denně vypít deci čerstvé šťávy z kysaného zelí.

Autor: Martina Dvořáková