(provitamin A, C, E, K) a je bohaté i na fytochemikálie s antibiotickými a protinádorovými účinky. Nicméně, takové vynikající účinky získáme pouze z nesterilizovaného a jinak tepelně neupravovaného zakysaného zelí. Pouze v takovém stavu se uchovávají termolabilní živiny a užitečné bakterie. Zelí obsahuje živé enzymy, které působí stejně jako enzymy slinivky, které jsou prospěšné při trávení. Nejcennější složkou kyselého zelí je kyselina mléčná, která spolu s vitaminy skupiny B obnovuje poškozenou střevní sliznici a v žaludku kompenzuje nedostatek kyseliny solné.
• vysoké hladině cholesterolu v krvi
• slabé činnosti střev
• nedostatečné látkové přeměně
• nedostatečném odstraňování odpadních látek z těla
• chronické zácpě a divertikulóze
Při problémech trávicího traktu stačí 3 až 4 krát denně vypít deci čerstvé šťávy z kysaného zelí.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.