Vitamin D, nasbíraný v létě, již v zimě nestačí

Datum článku: 22. 1. 2016

O důležitosti vitaminu D není pochyb. Jen někteří lidé si myslí, že jim stačí v létě pobyt na sluníčku a zásoby vystačí až do dalšího vystavování těla slunečním paprskům. Ale to mýlí. V zimě je třeba vitamin tělu dodávat. Ideální je přirozenou stravou, bohatou na tento vitamin.

Vitamin D, nasbíraný v létě, již v zimě nestačí

Nedostatek vitaminu D dokáže naše tělo velmi ovlivnit

Podporuje vstřebávání vápníku, snižuje riziko vysokého krevního tlaku, riziko vzniku cukrovky prvního typu, omezuje zhoubné množení buněk rakoviny prostaty, kůže, tlustého střeva a prsu. V období kojení podporuje tvorbu mateřského mléka. Při jeho nedostatku máme sníženou imunitu a pociťujeme únavu, depresi či syndrom neklidných nohou. Jeho nedostatek také způsobuje pokles hladiny tvorby inzulínu a riziko poruchy glukózové tolerance. Při jeho nedostatku trpí zejména vyvíjející se dětský organismus. Problémy s nedostatkem vitaminu mohou mít zejména starší lidé, děti, těhotné a kojící ženy. Stejně i tmavší lidé, protože vitamin D se jim tvoří pomaleji než světlým typům.

Vysoký ochranný faktor zabraňuje tvorbě déčka

Mnoho lidí ví, že tento vitamin si tělo vyrábí ze slunečního záření. I toto tvrzení má však úskalí. Pokud se natřete opalovacím krémem s vysokým ochranným faktorem, obíráte se o tvorbu tohoto vitaminu. Vysoký ochranný faktor totiž zabraňuje, nebo výrazně zpomaluje jeho tvorbu. Pokud to vaše pokožka zvládne, ideální je chodit bez opalovacího krému zejména ráno nebo večer, kdy slunce není tak nebezpečné.

V zimě slunce nestačí

Vitamin D, nasbíraný z léta, v našem těle vydrží přibližně do Vánoc. Pak nastává jeho absence a my jsme náchylnější na různá virová onemocnění. Na zimní slunce se velmi nespoléhejte. Jelikož je daleko od země a paprsky dopadají pod jiným úhlem než v létě, jeho záření je v těchto měsících pro tvorbu vitaminu D nedostatečné. Zdroje déčka bychom proto měli hledat jinde.

V jakých potravinách hledat?

V zimě nám nezbývá, pouze hledat vitamin D jinde. Nejlepším zdrojem jsou tučné ryby jako losos, candát, kapr, herinek, tuňák nebo sleď. Ryby bychom měli jíst minimálně 2-3krát týdně a rozhodně se vyhýbat těm smaženým. Velmi vhodnou alternativou, jak získat snadno a poměrně levně vitamin D, je tuňák v konzervě ve vlastní šťávě a rybí olej. Dalšími vhodnými potravinami jsou žloutky, houby, čerstvý kokosový ořech nebo kokosové mléko. Dalším dobrým zdrojem jsou mléčné výrobky jako smetana, mléko a jogurty. Musí však být kvalitní a neodtučněné. Rovněž můžete sáhnout i po chutném avokádu.

Umělé zdroje vitaminu D

Jelikož je vitaminu D nedostatek, jsou jím uměle obohaceny i některé výrobky (cereálie, rostlinné tuky, mléčné výrobky). Dospělý a zdravý člověk by měl pro správné fungování svého těla denně přijmout 5-10 mikrogramů vitamínu D, což je v přepočtu přibližně 200-gramová ryba nebo tři vajíčka. V zimě je však třeba dávku zvýšit až trojnásobně. Pokud se nám nedaří stravovat tak, abychom pokryli potřebnou dávku vitaminu, můžeme si zakoupit i uměle vytvořený vitamin D v kapslích.

Autor: Martina Dvořáková