Svařené víno - zdravý nápoj, který má mnoho chutných variant

Datum článku: 14. 11. 2019

Svařené víno v rozumném množství, to je ideální společník studených zimních večerů. Koupit si ho můžete na adventních trzích, ale také v běžných restauracích nebo si ho sami doma připravit. Není na tom nic složitého. Základ je vždy kvalitní víno a ingredience může volit podle chuti a nálady. A pokud nemáte kulinářskou fantazii, poradíme vám pár zaručených receptů, které by vám mohly chutnat.

Svařené víno - zdravý nápoj, který má mnoho chutných variant

Svařené víno je mezinárodní nápoj

Svařené víno je neodmyslitelnou součástí zimního období téměř na celém světě. Během své dlouhé historie si žízniví lidé z různých částí světa vytvořili velké množství receptů. Příjemným zjištěním je, že svařené víno může mít i pozitivní vliv na zdraví. Zlepšuje náladu, zklidňuje nervový systém, podporuje imunitní systém a působí i jako prevence chřipky a rýmy.

Základ svařeného vína

Pokud se vám už sbíhají sliny na šálek svařeného vína, mnozí z vás mají určitě i odzkoušený recept. Základ je jednoduchý, stačí láhev dobrého vína, koření, pro některé i sladidlo v podobě cukru nebo medu. Také si můžete koupit různé kořenicí směsi nebo již hotové namíchané víno v různých baleních.

Recepty na svařené víno

  • Bílé svařené víno - kvalitní bílé víno, zázvor, limetku a med. Víno dáme do hrnce, přidáme na kostičky nakrájený očištěný zázvor, limetkovou šťávu a med. Poměr surovin je třeba doladit vyzkoušením během přípravy. Někdo má rád výraznější zázvorovou chuť, někdo spíše sladší medovou. Vše spolu přivedeme k teplotě přibližně 65-70 stupňů. Podáváme v porcelánové šálku ozdobené sušeným zázvorem a plátkem sušené limetky.
  • Růžové svařené víno -  kvalitní růžové polosladké víno, jahodový kompot, zmrazené maliny a borůvky, citronová kůra a máta. Víno dáme do hrnce, přidáme pár kousků jahod se šťávou, mražené maliny a borůvky, trochu citronové šťávy, objem přidané šťávy závisí na tom jak sladce má působit hotové víno. Vše spolu přivedeme k teplotě přibližně 65-70 stupňů. Servírujeme ve skleněné šálku ozdobené lístky máty zastříknuté citrónovou kůrou.
  • Červené svařené víno - kvalitní červené víno, rozinky, sušené švestky, višňový kompot a směs koření na svařené víno (badyán, skořice, hřebíček). Víno dáme do hrnce, přidáme na menší kousky nakrájené sušené ovoce, pár lžic višňového kompotu i se šťávou, cukr a koření. Poměr cukru závisí na tom, jak sladké chcete mít svařené víno. Vše spolu přivedeme k teplotě přibližně 65-70 stupňů. Servírujeme v nižší porcelánové šálku i s obsahem ovoce a dozdobíme kouskem sušeného badyánu.
  • Rybízové ​​svařené víno -  rybízové vín, rum, citronová šťáva, pomerančová šťáva nebo džus, čerstvý tymián a směs koření na svařené víno (badyán, skořice, hřebíček). Víno dáme do hrnce, přidáme kořeněný rum (přibližně 0,2 l na láhev vína) a citrónovou šťávu. 

Rada na závěr

Při objevování nových receptů se meze nekladou. Můžete například použít víno s výrazným aroma, které ovlivní výsledek, případně víno se zbytkovým cukrem, víno suché bílé, červené nebo polosladké růžové, ale i některé z ovocných vín. Pokud máte raději ostřejší chutě, můžete přidat i něco tvrdšího. Kromě již zmiňovaného rumu i různé ovocné destiláty. Ale pozor! Kvalitu výsledného produktu ovlivňuje kvalita každé použité suroviny a teplota do 70 ° C. Vyšší teplota při přípravě nápoje zbytečně ochuzuje o aromatické složky a alkohol, který se vypaří.