Slunce, které neškodí, ale dobíjí baterky na zimu

Máte na zimu dostatečně nabité tělo sluneční energii? Nebo jste se sluníčku schovávali a brzy se na vás projeví nedostatek vitaminu D? Ideální je, vytěžit co nejvíce z podzimního slunce, kdy nehrozí riziko spálení. Proto si užívejte v tomto období sluneční svit co nejvíce. Nic nestojí a ušetří vám návštěvu lékárny.

zdraví, vitaminy, vitamin D, slunce, opalování, sluneční energie

Mnozí lidé mají nízkou hladinu vitamínu D

Tento se tvoří pomocí slunečního světla v kůži - člověk by měl využít dny na sklonku léta, aby dobil své akumulátory opalováním. V našich zeměpisných šířkách má 68 procent populace nedostatek vitaminu D, a to zejména na podzim a v zimě. Proto je určitě správné se nyní ještě jednou vystavit slunci. Pokud máte na sobě podle možnosti málo oblečení a lehněte si přes poledne bez opalovacího krému na slunce, dosáhnete co nejlepší efekt. Vleže dopadá více slunce na kůži než vestoje. Grilování se na slunci přes dovolenou na pláži určitě není správné. Tito lidé si vykupují vitamin D rychlejším stárnutím kůže a vyšším rizikem rakoviny kůže. Doporučujeme mírně slunění. Ale slunce samotné nepomůže tak či tak: Vitamin D se ukládá pouze dva až tři měsíce, v zimě rozhodující UVB záření nepřichází vůbec v našich zeměpisných šířkách na zem. A pokud jste nechodili v létě ven, pak nepostačí lehnout si na slunce na jedno odpoledne na podzim, abyste naplnili zásobník vitaminu D.

O ultrafialovém záření a jeho působení na kůži

Existují tři druhy záření, které rozlišujeme podle délky vln:

  • UVA, s vlnovou délkou 315 nm až 400 nm. Zemská atmosféra ho pohlcuje na 30%. UVA záření proniká hluboko do kůže a poškozuje elastická vlákna pojivové tkáně. V důsledku toho klesá elasticita kůže a vznikají vrásky. UVA záření urychluje také tvorbu stařeckých skvrn a je zodpovědné hlavně za tzv. sluneční alergii.
  • UVB, s vlnovou délkou 280 nm až 315 nm. Zemská atmosféra ho prakticky pohlcuje na 50-60%. UVB záření je zodpovědné za zhnědnutí kůže a hlavně za její spálení.Vícenásobné spálení zvyšuje riziko vzniku rakoviny kůže v dospělosti (poškození kůže slunečním zářením se událo dávno předtím, než se vyvine nádor).
  • UVC, s vlnovou délkou 100 nm až 280 nm. Zemská atmosféra ho prakticky pohlcuje na 100%,

UV spektrum dopadající na povrch Země je tvořeno z 90-99% zářením UVA a 1-10% záření UVB. Na každých 300 m výšky roste intenzita UV záření o 4%. Ve výšce 1 500 m je o 20% vyšší než při hladině moře.

Vitamin D

Doporučené rozmezí dávek vitaminu D pro ukládání v krvi se pohybuje mezi 30 a 100 nanogramů na mililitr. Jak se došlo k tomu, prohlásit hodnoty vitaminu D za normu, kterou nedosahuje většina lidí ? To je opodstatněné objektivními kritérii. U lidí s méně než 30 nanogramy nacházíme osteoid struktury v kosti (osteoid je nezvápenatené kostní tkáň), to znamená měkké, nemineralizované komponenty. Čím nižší je hladina krevního séra, tím více z nich najdeme. Při závažné rachitidě, při které se kosti ohýbají, zjistíme hodnoty pod deset, částečně pod pět nanogramů. Vitamin D způsobí, že se ve střevní sliznici vybudují malé kanály, přes které se absorbuje vápník. Čím vyšší je hladina vitaminu D, tím je lepší vstřebávání vápníku. Pokud naproti tomu hladina vitaminu D klesá, klesá také hladina vápníku, můžete užívat vápníku kolik jen chcete. Příštítná žláza reaguje s uvolňováním parathormonu (hormon bílkovinné povahy, regulující hladinu vápníku v organismu). Proč to tělo dělá? Tělo udržuje hladinu vápníku pokud možno konstantní, protože je to nezbytné pro mnoho buněčných funkcí. 99 procent vápníku je uloženo v kostech. Ony jsou jako účet, ze kterého můžete čerpat po celá léta a desetiletí aniž by to vedlo k jejich poškození. Až do 20, 25 let života se buduje kostní hmota - a potom postupně ubývá. Při nedostatku vitaminu D se prakticky odepisuje z vápníkového konta.

Pokud máte v létě hladinu vitaminu D rovných 18 ng,

lze předpokládat, že se v zimě významně sníží pod deset, protože od října slunce výrazně slábne. To není na začátku akutně špatné - ale pokud máte tuto hodnotu deset až 20 let, pak budete mít s velkou pravděpodobností větší problémy s kostmi než někdo, kdo byl lépe zajištěn vitaminem D. Další faktor, který významně ovlivňuje pevnost kostí je genetická složka. Pokud máte vrcholovou kostní hmotu 130 procent, pak se projeví nedostatek vitaminu D mnohem méně, než v případě, že jste zdědili poměrně měkké kosti. Pohyb je také pro kosti velmi pozitivní. Ve skandinávských zemích, v Kanadě a USA se přidává do základních potravin vitamin D.

Jakou dávku?

DGE z dobrých důvodů neříká nic, neboť existují také kontraindikace, například, když má člověk již tak vysokou hladinu vápníku nebo poruchu příštítných tělísek. U pacienta to otestujeme a pak můžeme dát lékařské doporučení na dávkování.
Vysvětlivky:
* Co je IU? IU (international unit) je ve farmakologii mezinárodní jednotkou množství látky. Hmotnost nebo objem, který představuje jednu mezinárodní jednotku se liší v závislosti na tom, která látka se měří, a rozptyl je založen na biologické aktivitě nebo účinku za účelem snadnějšího srovnání látek. Mezinárodní jednotky se používají pro kvantifikaci vitamínů,hormonů, některých léků, vakcín, krevních produktů a podobných biologicky aktivních látek.U vitaminu D je 1 IU biologický ekvivalent 0,025 mikrogramů cholekalciferolu / ergokalciferolu.
** Oficiálně však platí: doporučená denní dávka (Reccommended Dietary Allowance) ve zkratce RDA- je denní příjem živin, který je považován za dostatečný k tomu, aby pokryl potřeby většiny zdravých jedinců (bez rozdílu pohlaví) v každé věkové skupině. V rámci EU platí hodnoty RDA. Nový standard Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) uvádí pro vitamin D množství 400 IU na den.

comments powered by Disqus


Podobné články


Co dělat, když padají vlasy, lámou se a chybí jim lesk?

Staráte se příkladně o své vlasy, a přesto vám enormně padají, lámou se a jsou zcela bez lesku? Problém...
více...

Zelí - kvalitní probiotikum, které nekoupíte v lékárně

Kysané zelí je levná, zdravá a chutná zelenina, která patří na talíře zejména v zimě. Nahradí mnoho drahých...
více...

Cibule - přírodní antibiotikum, antimykotikum a prodlužovač života

Slavnosti cibule již máme letos za sebou. Že jste ani nevěděli, že něco takového existuje? Ano, cibule je tak...
více...

Beruška asijská nesnáší vůni ořechů

Na podzim, když už si pomalu odvykáme od komárů a dalšího bodavého hmyzu je zde další problém. A sice invaze...
více...

Barevné nápoje na hubnutí, které si lehce sami doma připravíte

Podzim hraje barvami. A to se projevuje nejen v přírodě, ale také se mění barvy oblečení. Už nenosíme letní...
více...

Houby prospívají zdraví, jsou zdrojem vitaminů a prevencí civilizačních chorob

Jedni je nesnášejí, druzí milují a jiným dělá radost je sbírat a rozdávat. Určitě jste uhodli, že budeme...
více...

Citronový kaviár - citrus vhodný k pěstování i v našich klimatických podmínkách

Pěstování citrusů má své kouzlo. Tyto stále zelené keře a menší stromky úžasně vypadají a jejich plody nám...
více...

Zimolez kamčatský - nenáročný keř, kterému nevadí ani třeskuté mrazy

Máte místo na zahrádce nebo terase a chtěli byste pěstovat něco na pohled krásného a zároveň zdravého?...
více...

Švestky - lokální ovoce s fantastickými zdravotními účinky

Máte rádi švestky, švestkové knedlíky nebo třeba švestková povidla? Tak to vám za jejich konzumaci vaše tělo...
více...

Rajčata pomáhají chránit před rakovinou, obezitou, chřipkou a stárnutím

Rajčata jsou oblíbenou a vcelku nenáročnou plodinou. Pěstují se u nás, ale také dovážejí z jižních států....
více...