Sirup a med z jehličnanů proti nachlazení

Datum článku: 25. 2. 2014

Blíží se jaro. Probouzí se příroda a začíná nový zelený život po zimě. Vše se zazelená a příroda každému nabízí svou léčivou sílu. Proč ji nevyužít na vzniklé neduhy? Ideálním a velmi účinným domácím léčivým prostředkem nejen proti nachlazení, ale i na suchý a dráždivý kašel, na prevenci a posílení respiračního systému je sirup z výhonků jehličnanů, který si můžete připravit doma. Na jaře si nasbírejte rašící výhonky z větviček jehličnatých stromů. Můžete použít výhonky z jehličnatých stromů jako je smrk, jedle, borovice případně kombinace. Důležité je neshromažďovat znečištěné výhonky prachem a exhalacemi od cest a přímo ve městě. Za tímto účelem si udělejte výlet do jarní přírody.

Sirup a med z jehličnanů proti nachlazení

Sirup z jehličnanů

Je vhodný při opakujících se respiračních problémech a astmatu. Časté angíny, záněty průdušek nekonečný dráždivý kašel. Pravidelným užíváním sirupu z jehličnanů tyto problémy postupně mizí a frekvence onemocnění není tak častá. Síla stromů ukáže svou moc a léčivou sílu.
Co potřebujete• mladé výhonky z dostupných jehličnatých stromů ( borovice, jedle, smrk )• pravý včely med nebo cukr. Připravené výhonky vrstvěte do velké sklenice. Každou vrstvu výhonků zalít dvěma - třemi lžícemi medu, nebo zasypat cukrem. Další vrstva výhonků a zalít medem, nebo zasypat cukrem. Takto vrstvy až po okraj sklenice. Poslední vrstvu tvoří med nebo cukr. Naplněnou sklenici přikryjte a odložte na tmavé místo při pokojové teplotě (spíž, kuchyňská linka apod.). Po pár dnech se vám ve sklenici vytvoří sirup. Tento opatrně slijte a plňte menší lahvičky, které uchovávejte v chladničce. Užívá se nejen při samostatném problému, ale i preventivně 1 čajová lžička ráno a večer.

Borovicový med

Co potřebujete • mladé zelené výhonky z borovice ne déle než 10 cm • třtinový cukr. Výhonky důkladně propláchněte v teplé vodě a vložte do hrnce s vodou a vařte při mírné teplotě asi půl hodiny, tak aby nedošlo k varu. Výhonky sceďte. Do borovicového základu přidejte třtinový (nebo běžný cukr) a opět vařte přibližně 2 hodiny, dokud se sirup zatáhne do konzistence medu. Med slijte do připravených lahviček a dobře uzavřete. Používejte na slazení čaje při kašli a při nachlazení.