Rybí tuk obsahuje omega 3 nenasycené mastné kyseliny, které hrají klíčovou roli v životně důležitých procesech v našem těle, od regulace krevního tlaku a srážlivosti krve až po zvyšování imunity. Snižuje také riziko srdečních onemocnění a dělá to tak několika způsoby, z nichž nejdůležitější je, že přítomnost omega 3 snižuje schopnost krevních destiček tvořit krevní sraženiny, vedoucí k vzniku srdečního infarktu. Nenasycené mastné kyseliny mohou omezovat množství krevních tuků, které doprovázejí cholesterol a snižovat tlak. Omega 3 mastné kyseliny jsou v rybím ruku i účinnými protizánětlivými látkami, prospěšné při kloubních chorobách či psoriáze. Studie ukázaly, že u lidí s revmatickou artritidou dochází k menším otokům a ztuhnutí kloubů, konzumací rybího tuku se tak snižuje i potřeba užívání protizánětlivých léků. Rybí tuk může zmírňovat i menstruační křeče a omega 3 mastné kyseliny mohou snižovat závažnost duševního onemocnění schizofrenie a pomáhat při úpravě dyslexie u dětí. Účinný může být jako prevence rakoviny tlustého střeva. Jelikož si tyto kyseliny lidské tělo nedokáže vyrobit samo, musí je získávat z potravy, především mořských ryb, zejména z makrely, lososa a tuňáků. Nicméně konzervovaný tuňák má jen desetinu dávky obsažené v čerstvém mase. Treska obsahuje sedmkrát méně kyselin omega 3 než makrela a u kapra se nachází jen minimální množství.
V tabulce vede tuňák (5 999 mg na 100 g), za kterým následuje makrela (2 777 mg), sleď (2 541 mg), čerstvé sardinky (1579 mg), úhoř (1 035 mg), sumec (874 mg), pstruh (717 mg) a losos (309 mg na 100 g). V malé míře jsou tyto kyseliny ještě v rostlinném tuku, vlašských ořeších a různých semínkách.
Rybí tuk prospívá i kráse. Svou sílu ukáže při zvýšené lomivosti vlasů a nehtů, zlepšuje pleť a účinně působí na kůži při ekzémech či psoriáze. Příjem mastných kyselin je důležitý i v těhotenství, neboť podporuje správný vývoj mozku a nervové soustavy plodu. Pokud budoucí maminka konzumuje (ale s mírou) ryby, podpoří růst plodu a pomůže zvýšit i porodní hmotnost dítěte. Pro jeho vývoj je omega 3 mastná kyselina DHA nejdůležitější mastnou kyselinou, protože vyživuje mozek, nervovou soustavu a souvisí také s rozvojem inteligence. Příznivě působí na rozvoj mentálních funkcí dítěte, podporuje soustředění, paměť a proces učení, jakož i udržení psychické vyrovnanosti a příznivě ovlivňuje příznaky, související s hyperaktivitou. Dítě, které má syndrom hyperkativity se neumí soustředit delší dobu na jednu činnost a má problém při ní vydržet. Platí to i u školních úkolů, ale i při hrách. Děti, které jedí dostatek ryb, jsou bystřejší, pozorněji a mají lepší paměť. Na trhu je dostatek vakuově balených výrobků z mořských ryb (makrely či lososové plátky), ale protože obsahují velké množství soli, měli by je děti jíst až od tří let, maximálně jednou týdně. Podobné je to i s konzervami, jako jsou šproty, makrely nebo sardinky.
Ženy, které se chtějí vyhnout nemocem srdce a cév by měly dvakrát týdně konzumovat rybí tuk, slabou dávku aspirinu a 60 až 90 minut pohybu denně. Lékaři tvrdí, že v tomto případě je to ta nejlepší prevence. Podle nich by si ženy měly sledovat krevní tlak, což znamená nemít nadváhu, věnovat se fyzickým aktivitám, nekouřit, velmi nepít alkohol a nesolit, ale jíst čerstvé ovoce a zeleninu a mléčné výrobky.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.