Rakytník řešetlákový posílí vaši imunitu

Datum článku: 1. 2. 2016

Rakytník řešetlákový patří mezi opadavé hlošinovité dřeviny. Dříve se i u nás pěstoval pouze jako okrasná rostlina, pro své krásně zbarvené plody. Přitom již starověké národy znaly jeho léčivé účinky. Plody této rostliny obsahují obrovské množství vitaminů a jejich konzumace nejen posílí naši imunitu, ale má i další zdravotní benefity pro naše zdraví.

rakytník řešetlákový, zdraví, vitaminy, doplňky stravy, zdravá výživa

Rakytník znali už staří Řekové

a využívali ho na odstraňování mnoha zdravotních neduhů. U nás byl dlouhé období považován za okrasnou rostlinu. Naštěstí, i výsledky vědeckých studií přispěly k tomu, že je aktuálně rakytník opět ceněn. Z plodů lze vyrobit mast, šťávu, tinkturu, sirup, džem nebo je jednoduše usušit. Populární jsou i výživové doplňky.

Je bohatý na céčko, vlákninu i minerály

Rakytník obsahuje desítky prospěšných látek. Jednou z nejvýznamnějších a bohatě zastoupených je vitamin C. Nechybí ani vitaminy A, skupiny B, D, K, rutin, pektin, třísloviny, nenasycené mastné kyseliny a aminokyseliny.

V jakých případech vám bude nápomocný?

  • Sáhněte po něm tehdy, pokud máte oslabený imunitní systém, konkrétně v době chřipkových onemocnění nebo v zátěžových obdobích.
  • Je pomocníkem při trávení a zároveň organismus zbavuje nahromaděných toxických látek.
  • Poradí si i s kožními obtížemi, jako například s akné, vyrážkami, drobnými rankami, ekzémy a popáleninami.
  • Pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi, což je prospěšné pro diabetiky i ty, co se snaží snížit hmotnost. Výkyvy krevního cukru vedou k nekontrolovatelné chuti na sladké a nezdravé potraviny s následným přibíráním.
  • Je vhodný i pro sportovce, protože zastoupeny aminokyseliny se podílejí na obnově a růstu svalové hmoty.

Je vaše nálada na bodu mrazu a chybí vám energie?

  • Zřejmě vám chybí některé důležité živiny, které se nacházejí iv rakytníku.
  • Snižuje hladinu cholesterolu v krvi, čili je prevencí kardiovaskulárních onemocnění.
  • Slouží i jako prevence proti infekcím močových cest.

Tipy na použití v kuchyni

Dáte přednost přípravě džemu, sirupu, kompotu nebo plody jen tak usušíte, či zmrazíte? Plody rakytníku jsou opravdu vděčné a lze je zpracovat vícero způsoby. Oblíbený je například rakytníkový čaj. Jak ho připravit? Pokud máte k dispozici usušené plody či listy rakytníku, připravte si z nich čaj. Přibližně dvě polévkové lžíce mletých plodů (sušených listů) zalijte vroucí vodou, nechte louhovat cca 5-10 minut a přeceďte. Čaj pijte vlažný a po doušcích. V Rusku, kde je rakytník mimořádně ceněný a využívaný, se používá například i na dochucení medu nebo másla. Usušené plody stačí semlít, smíchat s medem a konzumovat hlavně při trávicích obtížích. Podobné je to i s dochucením másla: umleté ​​plody se smíchají s máslem, na doslazení lze použít oblíbené přírodní sladidlo.

Nejen na vnitřní, ale i vnější použití je výborný rakytníkový olej

Získáte ho tak, že rozdrcené plody dáte do uzavíratelné nádoby a zalijete panenským olivovým olejem. V uzavřené nádobě se nechá odpočívat zhruba čtyři týdny při pokojové teplotě. Důležité je každý den láhev protřepat. Po čtyřech týdnech se olej přecedí (i zbytky plodů je třeba protlačit přes síto). Čistý olej je nutné skladovat na tmavém, chladnějším místě, ideálně v hnědé či zelené skleněné lahvi.

Autor: Martina Dvořáková