a využívali ho na odstraňování mnoha zdravotních neduhů. U nás byl dlouhé období považován za okrasnou rostlinu. Naštěstí, i výsledky vědeckých studií přispěly k tomu, že je aktuálně rakytník opět ceněn. Z plodů lze vyrobit mast, šťávu, tinkturu, sirup, džem nebo je jednoduše usušit. Populární jsou i výživové doplňky.
Rakytník obsahuje desítky prospěšných látek. Jednou z nejvýznamnějších a bohatě zastoupených je vitamin C. Nechybí ani vitaminy A, skupiny B, D, K, rutin, pektin, třísloviny, nenasycené mastné kyseliny a aminokyseliny.
Dáte přednost přípravě džemu, sirupu, kompotu nebo plody jen tak usušíte, či zmrazíte? Plody rakytníku jsou opravdu vděčné a lze je zpracovat vícero způsoby. Oblíbený je například rakytníkový čaj. Jak ho připravit? Pokud máte k dispozici usušené plody či listy rakytníku, připravte si z nich čaj. Přibližně dvě polévkové lžíce mletých plodů (sušených listů) zalijte vroucí vodou, nechte louhovat cca 5-10 minut a přeceďte. Čaj pijte vlažný a po doušcích. V Rusku, kde je rakytník mimořádně ceněný a využívaný, se používá například i na dochucení medu nebo másla. Usušené plody stačí semlít, smíchat s medem a konzumovat hlavně při trávicích obtížích. Podobné je to i s dochucením másla: umleté plody se smíchají s máslem, na doslazení lze použít oblíbené přírodní sladidlo.
Získáte ho tak, že rozdrcené plody dáte do uzavíratelné nádoby a zalijete panenským olivovým olejem. V uzavřené nádobě se nechá odpočívat zhruba čtyři týdny při pokojové teplotě. Důležité je každý den láhev protřepat. Po čtyřech týdnech se olej přecedí (i zbytky plodů je třeba protlačit přes síto). Čistý olej je nutné skladovat na tmavém, chladnějším místě, ideálně v hnědé či zelené skleněné lahvi.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.