Rajčata pomáhají chránit před rakovinou, obezitou, chřipkou a stárnutím

Rajčata jsou oblíbenou a vcelku nenáročnou plodinou. Pěstují se u nás, ale také dovážejí z jižních států. Přes léto si je mnozí pěstujeme na zahrádkách, ale i okenních parapetech či balkonech. A děláme dobře, protože konzumací rajčat dostáváme do těla cenné vitaminy, minerály a antioxidanty. Navíc rajčata výborně chutnají, jsou chutnou surovinou v teplé i studené kuchyni a jejich design je krásnou ozdobou každého talíře.

rajče, zelenina, zdraví, imunita

Barva rajčat

Přestože rajčata neodmyslitelně patří do italské kuchyně, svůj původ mají v Jižní Americe, odkud se společně s bramborami a kukuřicí dostala do Evropy. Za typickou považujeme červenou barvu, původně však byla žlutá a malá. Dnes existují tisíce odrůd. Plody jsou nejen žluté, ale i oranžové, červené či černé, mohou být dokonce i pruhovaná. Liší se tvarem a velikostí - vybrat si můžete mini odrůdy, vhodné pro pěstování v nádobách až po obry vážící více než kilogram. Patří do čeledi lilkovitých rostlina jsou příbuzná s bramborami a baklažány, proto je napadají stejné nemoci a škůdci.

Rajče jedlé

Rajče jedlé, ale také rajče lilek, je to botanický název této rostliny. V obou názvech se ukrývá slovo ráj (anglicky paradise) a my jim někdy také říkáme rajská jablíčka. U nás se rajče řadí mezi plodovou zeleninu. Evropská unie však v příloze č. III směrnice 113/2001 prohlásila rajčata za ovoce.

Rajčata nemají ráda chlad

Plody rajčete nelze dlouhodobě skladovat a nemají rády chlad, proto by se neměly dávat do chladničky. Ztrácejí tím nejen chuť, ale i vůni. Ideální je tmavší místo s pokojovou teplotou. Dají se mrazit nebo sterilizovat.

Zdraví z rajčat 

Rajčata jsou velmi zdravá. Už jeden plod pokryje doporučenou denní dávku vitamínu C, ve slupce se ho přitom nachází až třikrát více než v dužině. Jsou zdrojem vlákniny, minerálních látek, jako je draslík a sodík, vitamínů skupiny A, B, C a E. Obsahují betakaroten a antioxidant lykopen, který chrání před rakovinou a nejvíc se ho nachází pod slupkou. Rajčata mají velmi silné antibiotické účinky. Zvyšují tvorbu hemoglobinu, posilují imunitu a činnost srdce a jater.

Hubnutí pomocí rajčat

Rajčata jsou ideální v jídelníčku během hubnutí. Kromě množství vody obsahují chrom, vyvolávající dlouhodobý pocit sytosti. Mají přitom jen malé množství kalorií.

Konzumace rajčat

Rajčata se konzumují se syrová, ale dají se zpracovat i tepelně, přičemž neztrácejí pozitivní účinky na lidský organismus.

Listy rajčat odpuzují škůdce

Listy jsou velmi aromatické a dokáží odpuzovat škůdce na zahradě. Odvar z nich je účinný zejména proti mšicím.

Rada na závěr

Rajčata  je možné sklidit i zelená a dát je na slunné místo za oknem, aby dozrála. Dělá se to na podzim, když je ještě hodně zelených rajčat na keříčku a venkovní teploty už klesají.

 

 


Podobné články


Cibule - přírodní antibiotikum, antimykotikum a prodlužovač života

Slavnosti cibule již máme letos za sebou. Že jste ani nevěděli, že něco takového existuje? Ano, cibule je tak...
více...

Houby prospívají zdraví, jsou zdrojem vitaminů a prevencí civilizačních chorob

Jedni je nesnášejí, druzí milují a jiným dělá radost je sbírat a rozdávat. Určitě jste uhodli, že budeme...
více...

Salát z mořských řas pro zdraví, krásu a dlouholetost

Mořské řasy jsou úžasnou potravinou, plnou pro život nezbytných bílkovin, vitaminů, minerálů, enzymů, vlákniny...
více...

Jak zbavit přírodní cestou ovoce a zeleninu nebezpečných pesticidů?

Umýt ovoce a zeleninu pod tekoucí vodou, to je základ, který dělá doma většina z nás. Ale k odstranění...
více...

Šťáva z červené řepy podporuje růst a kvalitu vlasů

Péče o vlasy, to není jen nákup a používání kvalitní vlasové kosmetiky. Chcete-li mít krásné vlasy, musíte...
více...

Mléčné výrobky konzumujte v přiměřeném množství, ale těm nízkotučným se raději vyhněte!

Konzumace nízkotučných potravin nevede k tolik vytoužené změně hmotnosti. Přesto si to musela většina z nás...
více...

Pomerančová kůra - cenný zdroj vápníku pro zdravé kosti

Kupujete drahé pomeranče v BIO kvalitě, tedy ty bez škodlivé chemie na povrchu a slupku vyhazujete? Tak to...
více...

Kysané zelí - vláknina, probiotika, enzymy, vitaminy a minerály v chutné a přírodní formě

Kysané zelí by mělo být jedničkou v jídelníčku těchto dní. Dokáže přirozeným způsobem posílit imunitu...
více...

Med přímo od včelaře nenahradí žádné levnější alternativy z dovozu!

Med je cenný a zcela jedinečný dar přírody, který sladce chutná a navíc prospívá zdraví. Obsahuje velké...
více...

Citrony posilují imunitu, brání stárnutí a růstu chloupků

Na citrony si většinou vzpomeneme s příchodem chladnějších dnů a lehkých nachlazení ze změny počasí. Ale...
více...