Proč konzumovat častěji petržel?

Petržel je kořenová zelenina, ze které se dá konzumovat nejen kořen, ale i listy. Kořen je výborný do polévek a omáček, listy zdobí ve studené i teplé kuchyni. Ale co nám tato zelenina dává kromě výborné chuti?

petržel, zdraví, zelenina, minerály, vitaminy

Duševní pohoda

Suma sumárum, petržel výborně chutná a je zdravá. Má všestranné využití v kuchyni a také přispívá k duševní pohodě. Tento druh kořenové zeleniny odvodňuje, díky vysokému obsahu draslíku. Přibližně 100 gramů petržele obsahuje 1000 miligramů minerálních látek. Pro srovnání: celozrnný chléb obsahuje pouze čtvrtinu z tohoto množství.

Minerály a vitaminy

Petržel se pyšní i provitaminem A a vitaminy B1, B2, C, E jakož i stopovými prvky - měď, zinek a fluor. Tedy skutečný výbuch minerálů a vitaminů. Za jeho úžasnou chuť jsou zodpovědné éterické oleje. Sáhněte raději po petrželi s hladkými lístky než po kudrnaté, protože ta je bohatší na éterické oleje.

Petržel v kuchyni

Hodnotné složky, které petrželová nať obsahuje, nesnášejí vysoké teploty, a proto by měla být naťová petržel k jídlu přimíchaná po vaření. I chuť jídla je pak mnohem intenzivnější.

comments powered by Disqus


Podobné články


Mrkev je doslova poklad, který na zahradě roste

Mrkev patří mezi základní druhy zeleniny, kterou najdete růst na téměř každé zahrádce. Nevyžaduje nijak...
více...

Rebarbora je zdravá zelenina, ale ne pro všechny!

Rebarbora nebo také reveň kadeřavá je poměrně málo známá, ale na pěstování nenáročná zelenina. Její chuť...
více...

Rajčata jsou dietní, skvěle chutnají a chrání naše tělo před mnoha chorobami

Rajčata se do Evropy dostala začátkem šestnáctého století, ale pouze jako okrasné plody. Nejprve se totiž dokonce...
více...

Hlávkový salát pomáhá s hubnutím i se spánkem

V obchodech se často objevuje dovozová rukola či polníček, ale na hlávkový salát se trochu pozapomnělo. Díky...
více...

Rychlé, chutné a zdravé pokrmy z vajec

Vejce nejsou vůbec nezdravou potravinou, přesto tomuto mýtu stále někteří lidé věří a konzumaci vajec se...
více...

Čekanka čistí tělo a má široké využití v kuchyni labužníků

Přestože čekanku dobře znali již naši předkové a hojně ji také využívali, my jí stále neumíme přijít...
více...

Příprava vitaminů na zimu

Konzumovat ovoce a zeleninu je pro naše duševní a tělesné zdraví nezbytné. Odborníci na výživu a lékaři...
více...

Opalování bez rizika? Beta-karoten a kvalitní opalovací krém!

Krásně opálená pokožka láká k nebezpečnému opékání a hazardování se zdravím. Ale nemusí tomu tak být,...
více...

Olivový olej - lék, kosmetika a zdravá výživa

Olivový olej je jeden z nejzdravějších a nejvšestranějších přírodních olejů. V oblibě ho mají zejména...
více...

Kysané zelí je zdravější než čerstvé

Přemýšlíte, co zařadit do jídelníčku v zimě, kdy je málo místního ovoce a zeleniny? Správnou volbou jsou pro...
více...