Suma sumárum, petržel výborně chutná a je zdravá. Má všestranné využití v kuchyni a také přispívá k duševní pohodě. Tento druh kořenové zeleniny odvodňuje, díky vysokému obsahu draslíku. Přibližně 100 gramů petržele obsahuje 1000 miligramů minerálních látek. Pro srovnání: celozrnný chléb obsahuje pouze čtvrtinu z tohoto množství.
Petržel se pyšní i provitaminem A a vitaminy B1, B2, C, E jakož i stopovými prvky - měď, zinek a fluor. Tedy skutečný výbuch minerálů a vitaminů. Za jeho úžasnou chuť jsou zodpovědné éterické oleje. Sáhněte raději po petrželi s hladkými lístky než po kudrnaté, protože ta je bohatší na éterické oleje.
Hodnotné složky, které petrželová nať obsahuje, nesnášejí vysoké teploty, a proto by měla být naťová petržel k jídlu přimíchaná po vaření. I chuť jídla je pak mnohem intenzivnější.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.