Proč konzumovat častěji petržel?

Datum článku: 26. 2. 2016

Petržel je kořenová zelenina, ze které se dá konzumovat nejen kořen, ale i listy. Kořen je výborný do polévek a omáček, listy zdobí ve studené i teplé kuchyni. Ale co nám tato zelenina dává kromě výborné chuti?

petržel, zdraví, zelenina, minerály, vitaminy

Duševní pohoda

Suma sumárum, petržel výborně chutná a je zdravá. Má všestranné využití v kuchyni a také přispívá k duševní pohodě. Tento druh kořenové zeleniny odvodňuje, díky vysokému obsahu draslíku. Přibližně 100 gramů petržele obsahuje 1000 miligramů minerálních látek. Pro srovnání: celozrnný chléb obsahuje pouze čtvrtinu z tohoto množství.

Minerály a vitaminy

Petržel se pyšní i provitaminem A a vitaminy B1, B2, C, E jakož i stopovými prvky - měď, zinek a fluor. Tedy skutečný výbuch minerálů a vitaminů. Za jeho úžasnou chuť jsou zodpovědné éterické oleje. Sáhněte raději po petrželi s hladkými lístky než po kudrnaté, protože ta je bohatší na éterické oleje.

Petržel v kuchyni

Hodnotné složky, které petrželová nať obsahuje, nesnášejí vysoké teploty, a proto by měla být naťová petržel k jídlu přimíchaná po vaření. I chuť jídla je pak mnohem intenzivnější.

Autor: Lenka Kostková