Probiotika ozdravují lidský organismus

Datum článku: 21. 2. 2014

Jsou to živé mikroorganismy, které se užívají samostatně nebo prostřednictvím potravin, které je obsahují. Ozdravují lidský organismus, mají blahodárný vliv na střevní mikroflóru a imunitní systém, napomáhají k detoxikaci organismu, snižují cholesterol a krevní cukr, příznivě působí na žaludek, střeva i játra.

Probiotika ozdravují lidský organismus

Preventivně působí proti rakovinným onemocněním, alergiím i urogenitálním infekcím

Nepochybně jsou důležité při udržení si zdraví, jeho kvality, ale i trvání života. Současný stresový, a ne příliš zdravý způsob života si jejich pomoc doslova vyžaduje. Hlavním důvodem proč konzumovat probiotika (zakysané mléčné výrobky), je zvyšování obranyschopnosti organismu a předcházení vzniku civilizačních onemocnění.

Příjem probiotických bakterií v potravinách, je ten nejlehčí a nejjednodušší způsob,

jak si chránit zdraví. K těmto strážcům zdraví patří potraviny s obsahem živých probiotických mléčných bakterií. Díky nim patogenní a hnilobné bakterie hynou. Produkcí kyseliny mléčné se snižuje pH prostředí, které se stává pro hnilobné bakterie nepříznivé. Pokud se probiotické bakterie ( ejména laktobacily a bifidobakterie) nacházejí v potravinách v dostatečném množství, udržují rovnováhu mezi prozánětlivě a protizánětlivě působícími subjekty.

Potraviny, které obsahují probiotické zdraví prospěšné bakterie - jogurt, podmáslí, brynza,

žinčice, zakysaná smetana, acidofilní mléko, kefír a jiné kyselo - mléčné výrobky. Nesmíme zapomínat i na kvašené zelí a dostatek vlákniny (prebiotik), které jsou živnou půdou pro růst probiotik. Po uměle vyráběných probioticích, byste měli sáhnout preventivně v obdobích zvýšené zátěže organismu. Probiotické bakterie se nejvíce zabydlují na sliznici tlustého střeva, kde produkují organické kyseliny a kyselinu mléčnou, která zabraňuje růstu hnilobných a patogenních bakterií, a tím se ozdravuje povrch sliznice střeva.

K narušení střevní mikroflóry dochází při

• poruchách metabolismu
• infekčních a jiných onemocněních
• stresových situacích, pokud trvají delší dobu
• častých a jednostranných dietách ( vhodná je vyvážená strava )
• léčba antibiotiky

Probiotika příznivě působí při

• zvyšování vitality a dlouhověkosti
• redukci střevních infekcí
• snižování hladiny cholesterolu
• potlačování růstu choroboplodných bakterií, kvasinek a plísní
• pocitu přesycenosti a nadýmání
• zvyšování vstřebávání vápníku, minerálů a vitamínů do organismu
• zlepšení intolerance laktózy
• zvyšování stravitelnosti bílkovin a vlákniny
• syndromu dráždivého tračníku - zácpa
• prevenci rakoviny tlustého střeva a konečníku
• akutních průjmových onemocněních, a při průjmu po léčbě antibiotiky, cytostatiky a po ozařování
• stimulují imunitní systém

Zařazení probiotických potravin do denního stravovacího režimu,

je to nejvhodnější, ale i nejjednodušší opatření, které může udělat každý, pro ochranu svého zdraví a prevenci před civilizačními onemocněními.

Autor: Martina Dvořáková