Ovesné vločky zvyšují imunitu, snižují hladinu cholesterolu a jsou i prevencí obezity a astmatu

Datum článku: 30. 8. 2016

Ovesné vločky jsou zdravé, ale to neznamená, že budou součástí zdravé výživy všechny produkty z nich vyrobené. Na to je třeba brát zřetel. Pokud je ale budeme konzumovat bez zbytečně přidaných tuků, cukrů a konzervantů, dokáží s naším tělem doslova zázraky. Dokonce účinně bojují i proti civilizačním chorobám. Navíc, jsou levné a dostupné i v tom nejzapadlejším obchůdku, kde nemají ani ponětí o tom, že existují například chia semínka, či podobné dovozové, drahé a ne zcela nezbytné potraviny.

Ovesné vločky zvyšují imunitu, snižují hladinu cholesterolu a jsou i prevencí obezity a astmatu

Produkty, které obsahují ovesné vločky

Dnes najdeme nekonečné množství produktů, které obsahují ovesné vločky (protože se o nich mluví jako o zdravé potravině), avšak jen minimum z nich je i skutečně zdraví prospěšných. Většinou se ze zdravých ovesných vloček stávají zapékané müsli plné jednoduchých cukrů, aromat a nezdravých tuků. Druhou nejčastější podobou jsou müsli tyčinky, o kterých si stále většina z nás myslí, že jsou zdravé. Nutričním složením se však mnohdy shodují s tyčinkami typu mars, snickers a podobně.

Ovesné vločky přínosem pro naše tělo

Nedochucované ovesné vločky jsou výborným zdrojem vlákniny, vitaminů, minerálů a stopových prvků. Celá zrnka ovsa navíc obsahují i ​​unikátní antioxidanty avenatramídy (dokáží snižovat zánět a regulují krevní tlak). Oves má však nejčastěji podobu ovesných vloček a jeho použití skutečně obrovské. Vločky můžeme jen zalít a nechat nabobtnat, můžeme je vařit na kaši, zapéct a udělat si domácí zapékané ovesné vločky či granoly. Výborné jsou i na zahušťování různých pokrmů.

Výživové hledisko

Hlavní složkou jsou sacharidy 66%, dále obsahují 17% bílkovin, 7% tuku a 11% vlákniny.

  • Proteiny - co se týče ovesných vloček, tak málokdo ví, že na 100 g obsahují více bílkovin než vejce (100 g ovesných vloček obsahuje 17 g bílkovin a 100 g vajec obsahuje 13 g). Hlavní bílkovina je avenalin (80%), která se nenachází v žádné jiné obilnině a dokonce se podobá luštěninové bílkovině.
  • Sacharidy - ovesné vločky jsou složeny zejména z polysacharidů (pomalých sacharidů) a pouze 1% patří jednoduchým cukrům. Tyto polysacharidy, resp. škroby jsou v ovesných vločkách ve 3 typech. Významný je rezistentní škrob, který funguje jako typ vlákniny. Jelikož ho neumíme strávit, stává se potravou pro dobré bakterie v našich střevech.
  • Vláknina - většina vlákniny v ovesných vločkách je rozpustná a velká část je tvořena betaglukany. Betaglukany mají schopnost snižovat cholesterol (LDL) a přispívají k tvorbě žlučových kyselin. Betaglukany dokonce snižují krevní cukr v jídle, které obsahuje více sacharidů.
  • V obsahu vlákniny je oves mezi obilovinami na prvním místě, i co se týče množství a obsahu betaglukanů.
  • Tuky - obsahem tuků patří mezi obiloviny s nejvyšším obsahem.
  • Vitaminy a minerály -  ovesné vločky obsahují nejvíce: manganu, fosforu, mědi, vitaminu B1, železa, selenu, hořčíku a zinku a vápníku.

Nejvýznamnější benefity ovesných vloček

  • výborně snižují krevní tlak
  • snižují LDL cholesterol (zejména obsažené beta-glukany), již 3 gramy betaglukanů výrazně snižují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění
  • snižují vstřebávání tuků a cholesterolu ze stravy
  • prevence diabetu druhého typu
  • konzumace ovesných vloček u diabetiků zajistí snížení dávek léků na snížení cukru (samozřejmě dle kontroly a ordinace lékaře)
  • vysoká sytící schopnost (prevence přejídání)
  • podávání ovesných vloček malými dětmi se ukázalo jako výborná prevence astmatu
  • pro jejich výborný efekt na naše střeva vedou ke zlepšení imunitního systému
Autor: Martina Dvořáková