Ovesné vločky - zdravá náhrada bílého pečiva

Datum článku: 7. 9. 2015

Stále slýcháme, jak je bílé pečivo nezdravé a přitom jsme jím obklopeni! A když si jdeme koupit tmavou náhradu, dočteme se, že to není pečivo ze zdravějších obilovin, ale z bílé mouky, obarvené kvůli klamání spotřebitele. Ale na co si natřít pomazánku a vyhnout se pšeničné mouce?

ovesné vločky, oves, zdravé pečivo

Tuto náhradu chleba oceníte!

Rozhodli jste se vynechávat moučné výrobky, ale přece někdy máte chuť si na "něco" namazat pomazánku nebo hledáte vhodnou přílohu k salátu či smaženým vajíčkům? Máme pro vás řešení, které vám pomůže toto dilema vyřešit.

Zkuste vločky

Pokud se chcete vyhnout bílým mukám a škrobu, které zvedají cukr a vedou k inzulínové rezistenci a tloustnutí, měli byste si pořídit vločky. Jsou skvělou verzí obiloviny namísto pšeničné, sójové, špaldové či žitné mouky. Rozumíte správně - vločky jsou minimálně zpracovány, mají zachovány vnější vrstvy zrna a obsahují i ​​výživné látky, které bílé mouky a škroby ani náhodou nemají. Stále z nich tak můžete čerpat železo, křemík, mangan, hořčík, kyselinu listovou a extrémně důležitou vlákninu.

Natřete si ovesné lámance

Z vloček, které namočíte přibližně na dvě až čtyři hodiny, vytvoříte "lámance" nebo placky. Je na vás, jak se rozhodnete a podle toho je vyformujete. Jak se dopracujete k jejich výslednému tvaru? Vysušíte je pečením. Připravenou směs můžete obohatit červenou řepou, semínky, celerem, brokolicí či mrkví - ty vylisované vmícháte do vloček, které jste si předtím namočili ve vodě a po uplynulém čase z nich vodu odstranili. Plech vymažeme kokosovým nebo olejovým olejem. Při dvě stě stupních je pečete, dokud nejsou dokonale "suché" a křehké. Mohou být sladké nebo slané, volba je jen na vás. Můžete si na ně po vychladnutí natřít zeleninovou nebo smetanovou či džemovou pomazánku, stejně jako je můžete chroupat jako náhradu sušenek či slaného pečiva.

Autor: Martina Dvořáková