Zelené olivy jsou vlastně nedozrálé olivy černé. Konzumují se dokonce častěji a na organismus nemá žádný vliv fakt, že jsou nezralé. Zelené olivy mají výraznější a slanější chuť a obsahují dvakrát méně tuků. Černé olivy jsou zase sladší, měkčí a mají méně kalorií.
Olivy jsou cenným zdrojem bílkovin, vlákniny, vitaminů A, B (zejména B3 a kyseliny listové), K a E, dále železa, draslíku, vápníku, ale i důležitých omega 3 a omega 6 mastných kyselin.
Jejich velkou výhodu je skutečnost, že dokáží uspokojit všechny čtyři základní chutě (slanou, sladkou, hořkou i kyselou). Takže jsou skutečně univerzální ingrediencí v kuchyni. Hodí se téměř ke všemu, ať už k rýži, salátům, pečivu, nebo k masu a rybám. Vynikající jsou k sýrům a těstovinám.
Díky vysokému obsahu vlákniny jsou olivy lehce stravitelné a dostatečné množství vody a nízký obsah kalorií zase zajistí, že nepřiberete. Mohou být tedy jakousi alternativou k večenému "zobání" chipsů či čokolády.
Olivy obsahují látku oleocanthal, která působí protizánětlivě a její účinky se vyrovnají lékům jako je ibuprofen. Fenoly zase dokážou zničit několik vrstev bakterie helicobacter pylori, čímž zabraňují vzniku žaludečních vředů, ale také rakoviny.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.