Olivy chrání před rakovinou, udržují krásnou pleť a štíhlou postavu

Máte rádi olivy? A které? Zelené nebo černé? Ať už vám chutnají více ty nebo ty, určitě děláte dobře pro své zdraví. Olivy jsou nejen chutné a oku lahodící, ale i velmi zdravé. A jejich konzumaci by se neměli vyhýbat ani lidé, kteří chtějí zhubnout. A víte vůbec, jak to vlastně s tou barvou oliv ve skutečnosti je?

olivy, zdraví, vitaminy, rakovina, hubnutí

Zralé nebo nedozrálé

Zelené olivy jsou vlastně nedozrálé olivy černé. Konzumují se dokonce častěji a na organismus nemá žádný vliv fakt, že jsou nezralé. Zelené olivy mají výraznější a slanější chuť a obsahují dvakrát méně tuků. Černé olivy jsou zase sladší, měkčí a mají méně kalorií.

Účinné látky v olivách

Olivy jsou cenným zdrojem bílkovin, vlákniny, vitaminů A, B (zejména B3 a kyseliny listové), K a E, dále železa, draslíku, vápníku, ale i důležitých omega 3 a omega 6 mastných kyselin.

Zdravotní benefity oliv

  • Zrychlují metabolismus
  • snížují hladinu špatného cholesterolu a krevního tlaku
  • zlepšují imunitu
  • chrání před infekcemi a záněty
  • pročišťují ledvin a močové cesty
  • detoxikují organismus
  • regenerují buňky
  • hydratují organismus
  • mají vliv pružnost pokožka a činí ji hebkou.

Proč jíst olivy

Jejich velkou výhodu je skutečnost, že dokáží uspokojit všechny čtyři základní chutě (slanou, sladkou, hořkou i kyselou). Takže jsou skutečně univerzální ingrediencí v kuchyni. Hodí se téměř ke všemu, ať už k rýži, salátům, pečivu, nebo k masu a rybám. Vynikající jsou k sýrům a těstovinám.

Hubnutí s olivami

Díky vysokému obsahu vlákniny jsou olivy lehce stravitelné a dostatečné množství vody a nízký obsah kalorií zase zajistí, že nepřiberete. Mohou být tedy jakousi alternativou k večenému "zobání" chipsů či čokolády.

Přírodní ibuprofen a prevence proti vředům

Olivy obsahují látku oleocanthal, která působí protizánětlivě a její účinky se vyrovnají lékům jako je ibuprofen. Fenoly zase dokážou zničit několik vrstev bakterie helicobacter pylori, čímž zabraňují vzniku žaludečních vředů, ale také rakoviny.

comments powered by Disqus


Podobné články


Suchá pleť potřebuje vhodné pleťové krémy, ale také speciální stravu

Až třetina žen má suchou pokožku. Majitelky mastné kůže jim často a neprávem závidí. Ale opravdu nemají co....
více...

Co dělat, když padají vlasy, lámou se a chybí jim lesk?

Staráte se příkladně o své vlasy, a přesto vám enormně padají, lámou se a jsou zcela bez lesku? Problém...
více...

V zimě zbytečně rychle stárne pleť, proto je třeba ji chránit!

V zimě nám s nepřízní počasí pomáhá teplé oblečení, ale jsou místa, která musíme chránit jinak. Na mysli...
více...

Cibule - přírodní antibiotikum, antimykotikum a prodlužovač života

Slavnosti cibule již máme letos za sebou. Že jste ani nevěděli, že něco takového existuje? Ano, cibule je tak...
více...

Houby prospívají zdraví, jsou zdrojem vitaminů a prevencí civilizačních chorob

Jedni je nesnášejí, druzí milují a jiným dělá radost je sbírat a rozdávat. Určitě jste uhodli, že budeme...
více...

Rajčata pomáhají chránit před rakovinou, obezitou, chřipkou a stárnutím

Rajčata jsou oblíbenou a vcelku nenáročnou plodinou. Pěstují se u nás, ale také dovážejí z jižních států....
více...

Letní nakupování potravin a jejich bezpečná konzumace

Vaření a konzumace jídla má v létě svá specifika. Vše začíná vhodným nákupem, pokračovat by mělo správným...
více...

Káva skvěle chutná, ale proti únavě si dejte raději vajíčka!

Zapíjíte únavu kávou? Kofein ale není jediný prostředek, který vám dodá potřebnou energii. Zrovna tak někdy...
více...

BIO má smysl, ale zůstaňte nohama na zemi!

BIO není jen zbytečný humbuk a vyhozené peníze. Určitě se vyplatí investovat do zdraví na tom správném...
více...

Chřest zpestří jídelníček, posílí kosti a zažene únavu

Chřest nebo také lidově špargl je zdravá zelenina. Ale není zdraví prospěšná všem. I zde platí některá...
více...