Tento fakt je třeba mít na paměti před tím, než se rozhodnete sůl "zcela vyloučit" z vašeho jídelníčku. Na druhé straně je pravda, že většina jídel v dnešní době obsahuje až příliš velké množství soli. Příliš vysoké množství soli pak může vést k hypernatrémií nebo nerovnováze množství soli a vody v těle v krátkodobém horizontu, zvýšený krevní tlak, srdeční choroby, mrtvice a osteoporóza z dlouhodobého hlediska. Proto je třeba si dát pozor na doporučenou denní dávku soli pro člověka, a to 5-6 g soli denně. Často se však překračuje daná hodnota průměrně až na dvojnásobek, což nemusí být až zas takový problém, vše totiž záleží na individualitě organismu: Zda člověk sportuje, v jaké míře se potí, jak se celkově stravuje, jaký má metabolismus ... Jak tedy zjistit, že konzumujeme až příliš mnoho soli denně?
Pokud je velká část vaší stravy tvořena ze zpracovaných potravin a z rychlého občerstvení, tak je skoro jisté, že váš denní příjem soli jste určitě přesáhli. Sůl se přidává do těchto potravin nadmíru, zvyšuje jejich trvanlivost a také kvůli tomu i lépe chutnají. Snažte se tedy snížit množství zpracovaných potravin ve vaší stravě, nahradit je čerstvými alternativami, nebo alespoň s polotovary označenými jako s nízkým obsahem soli - nízkým obsahem sodíku a pokud možno se zvýšeným množstvím draslíku.
Hypernatrémie nastane, když se člověk stane dehydratovaný a ledviny se nemohou vyrovnat s přebytkem soli v krevním řečišti. Tento stav nastává při zvracení, když máte horečku, nebo když hodně cvičíte a nedodáváte tělu dostatek vody, případně pijete slané minerální nápoje nebo tabletky nebo příliš mnoho solíte. Takový stav může vést až poškození mozku, proto jakmile se objeví příznaky, je třeba doplnit co nejdříve tekutiny a urychleně navštívit lékaře. Mezi příznaky patří podrážděnost, svalové křeče, zmatenost, deprese a zvracení.
Kuchyňská sůl může způsobit zadržování vody, když se tělo snaží zředit sůl s velkým množstvím vody. To může způsobit určité nadýmání, které je neestetické a nepříjemné. Nejlepším způsobem, jak snížit toto nadýmání v co nejkratší době je pít více vody, což pomůže k vyprázdnění soli z vašeho tělního systému.
Obecně platí, že lidé, kteří konzumují mnoho soli, tak pijí i hodně vody. Samozřejmě, nadměrný příjem vody může souviset i s jinými faktory jako je sport, nebo jiné zdravotní potíže, ale pokud to dáme do souvislosti se solí, tak to můžeme brát jako určitý faktor nadměrného příjmu soli. Pokud tedy pijete nadměrné množství vody v poslední době, aniž že byste něco změnili ve vašem denním režimu, tak to může být indicie nadměrného příjmu soli a doporučujeme vám, pokud máte pochybnosti, jít na krevní test.
Pokud tedy splňujete většinu příznaků vysokého příjmu soli, tak stojí na zvážení to, abyste si dali udělat krevní test, který přesně ukáže hladinu soli ve vašem krevním řečišti. Takový test se dá bez problémem objednat u vašeho obvodního lékaře, často bývá součást preventivní prohlídky. Pravidelnými testy předejdete nepříjemným zdravotním komplikacím.
Sůl byste neměli vynechat úplně z vašeho jídelníčku! Sůl má určitou biochemickou funkci ve vašem těle a je opravdu nutná. Vhodným kandidátem příjmu soli je mořská sůl, pro její přirozeně aditivum - jód. Namísto úplného vynechání soli z potravy se snažte omezit pouze její nadměrný příjem z polotovarů a z fast foodů, případně pokud přesolujete potraviny sami, tak snižte její příjem, ale nevynechávejte. Všechno má tedy dvě strany mince. Není tedy vhodné ani úplné snížení příjmu soli, zcela nevhodné je snížit příjem soli pod 2300 mg denně. Mohou nastat i určitě zdravotní rizika při dlouhodobém nízkém příjmu sodíku:
což v případě nedostatečného příjmu sodíku vede k určitým zdravotním rizikům. Pro zdravé srdce tedy nemusíte omezit sodík a tedy sůl v nadměrném množství, ale spíše se snažte soustředit se na to, abyste měli dostatečný příjem draslíku. Draslík je také nezbytný pro správnou funkci buněk a důležitý pro kardiovaskulární zdraví. Proto je důležité dodržovat poměr sodíku vůči draslíku na vyrovnané úrovni - sodík může zvýšit krevní tlak, draslík zase může krevní tlak snížit - ideální je mít tyto faktory vyrovanané.
tedy není jen zvýšené množství soli v potravinách, ale hlavně nevyrovnaný poměr příjmu soli vůči příjmu draslíku. A to způsobuje následně problémy. Pokud tedy můžete a máte tu možnost, vyberte si ze zpracovaných potravin takové, kde je zvýšený podíl draslíku a uděláte tak lépe pro své tělo. Ještě lepším řešením je zcela opomenutí těchto jídel. Pro zvýšení draslíku v potravinách zvyšte příjem syrového ovoce, zeleniny - hlavně listové zeleniny jako je špenát a kapusta a oranžové zeleniny jako jsou sladké brambory, sušená fazole, ořechy, semena, pohanka a amarant.
V první řadě je třeba najít správný zdroj soli - chloridu sodného. Většina zdrojů soli je na 99% shodných, obsahuje chlorid sodný, čili sůl. A to jedno procento je to, v čem se liší dané soli. Při rafinovaném zpracování soli jsou to nevhodné těžké kovy. Čili běžná kuchyňská sůl není úplně nejvhodnější pro solení potravin. Rafinovaná sůl má v sobě hliník, železité produkty a bělidla. Dále se přidávají další látky pro zvýšení trvanlivosti. Rafinovaná sůl má negativní účinky na naše vnitřní tkáně - způsobuje mnohem vyšší zavodněnost než při vhodném zdroji soli. Buňky zasažené takovou solí uvolňují více vody ze sebe s cílem ředit, neutralizovat a rozebrat danou sůl. Tento stav dehydratuje buňky, oslabuje je a může je i trvale zničit. Rafinovaná sůl je také často zodpovědná za vznik řady onemocnění, včetně onemocnění štítné žlázy a metabolických dysfunkcí.
Přírodní mořská sůl obsahuje v sobě více než 80 stopových minerálních látek, včetně draslíku a pouze 92% chloridu sodného. Je bez hliníku a jiných toxických látek. Má oproti kuchyňské soli výraznější a lepší chuť. Další a podobnou alternativou je používání himálajských solí - velmi podobné účinky jako mořská sůl. Soli se tedy bát nemusíte. Stačí si vybrat správný zdroj soli a dodat dostatečný příjem draslíku. To obávané zavodnění ze soli není vůbec tak výrazně, jak se mnozí bojí. Je to spíše o vyrovnaných hladinách v těle a dostatečném sportovním výkonu. Čeho byste se měli bát, pokud vám jde o zavodnění, je nadměrný příjem sacharidů a to hlavně cukrů v nevhodných formách jako jsou sladkosti, hodně ovocných šťáv a alkohol. Z příjmu sladkých potravin se zavodníte mnohem více než z příjmu soli. Ale také pouze dočasně. Stačí jen upravit stravovací režim a voda opadne do estetičtější formy.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.