Obsahují chrolofyl , vitamin C, vitaminy skupiny B, selen, allicin a další látky s obsahem síry. Starší, vyschlé nebo sušené listy česneku, ztrácejí léčivou sílu a vůbec nejsou vhodné ke konzumaci. Listy se sklízejí na jaře a cibulky se mohou vybírat na podzim, případně i v zimě.
Unikátní a neocenitelné zelené listy jako součást jarních kúr na pročištění organismu, k odhlenění a přeléčení chronických kožních chorob. Sirné sloučeniny snižují koncentraci tuků a cholesterolu v krvi, ale zároveň i neutralizují toxické látky nacházející se v organismu. Zlepšují proudění a průchodnost krve v celém cévním řečišti a současně napomáhají snižovat krevní tlak. Listy, tinktura nebo šťáva je velmi účinná proti průjmům, doprovázených plynatostí a také má pozitivní vliv při zácpách, které způsobují vnitřní křeče a ochablost střev. Hlístice a škrkavky vyhání z těla ven. Celkově účinky česneku medvědího pročišťují celý trávicí trakt a krev, zabraňují sklerotizaci cév, ničí choroboplodné zárodky a proto je vhodné ho užívat při všech infekčních onemocněních, při virózách, při zánětech dýchacích cest, při houbovitých i plísňových onemocněních. Potlučené listy lze přikládat na hnisavé rány a na místa, která jsou napadená plísněmi. Po zimě posiluje organismus ale i imunitní systém a pomáhá předcházet jarní únavě.
Tuto účinnou bylinku můžete mít po ruce po celý rok. Nasbírané listy pokrájejte a vylisujte šťávu z listů za pomoci odšťavňovače. Získanou šťávu bez další úpravy, odložte ve skleněných lahvičkách do chladničky. Vydrží do budoucího sběru s účinkem proti parazitům, bakteriím a plísním. Listová barviva po nějaké době klesnou na dno a utvoří se žlutohnědá šťáva, která se vyčistí. Šťáva se doporučuje užívat pravidelně a to 10 až 30 kapek dvakrát denně minimálně po dobu jednoho měsíce. Můžete ji zapíjet vodou, minerálkou nebo čajem. Uskladněnou šťávu neřeďte.
Používá se k přípravě salátů, do polévek jako petrželová nať, do pomazánek namísto klasického kuchyňského česneku, nebo prostě nasekanými listy posypete (šetřit nemusíte) namazaný chléb nebo jiné pečivo s máslem nebo klasickým vepřovým sádlem.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.