Med přímo od včelaře nenahradí žádné levnější alternativy z dovozu!

Med je cenný a zcela jedinečný dar přírody, který sladce chutná a navíc prospívá zdraví. Obsahuje velké množství unikátních složek, které z něj dělají takovou dobrotu, kterou nenahradí žádné napodobeniny. Ale musí se jednat opravdu o med. Jenže "vyrobit" med chce velkou odvahu, trpělivost a také manuální dřinu. Včelařem nemůže být každý a dobrým včelařem už vůbec ne! Když však narazíte na dobrého včelaře a on vám to své tekuté zlato prodá, máte na čas pro své tělo zásobárnu zdraví prospěšných látek, které předčí mnoho výživových doplňků z lékáren.

med, přírodní produkty,. zdraví, vitaminy, minerály, enzymy, přírodní léčba

Pilný jako včela

Včely přelétávají z květu na květ, nasávají sosáčky sladkou šťávu, nazývanou nektar, a také sbírají různé sladké šťávy obsažené v rostlinnách a květech stromů. Nektar proniká do medového váčku včely, kde ho včela obohatí látkami vlastního těla. Potom včela přiletí k úlu a tam předá "náklad" sosáčkem mladší včele. Takto je sladký produkt několikrát spolknut, a pak podán dále, přičemž každá včela přidává enzymy a aminokyseliny ze svých žláz a zároveň dochází k odpařování vody. Když je tímto procesem med dostatečně zahuštěn (asi na 30% vody) je uložen do šestihranné včelí buňky. Zajímavý je fakt, že na to, aby včela naplnila svůj medový váček velikosti špendlíkové hlavičky, musí navštívit až 1 000 květů a na cca 20g medu musí obletět až 50 000 květů! Teď už určitě rozumíte, co znamená být pilný jako včela.

Druhy medu

Během roku silné včelstvo vyrobí a z větší části i spotřebuje, stovky kilogramů medu. Na přečkání zimy včelstvu stačí přibližně 1 kg na měsíc. Včelař včelám odebere ročně okolo 20 - 70 kg medu. Podle původu rozeznáváme medy květové, lesní a popřípadě jejich směsi. Nejběžnější na trhu jsou medy květové vícedruhové. Jednodruhové medy jsou takové, které pocházejí převážně z jednoho druhu rostliny ( např. med akátový, lipový apod.)

Lesní med

Lesní med (medovnicový med) patří k našim tradičním druhům včelího medu. Je to jediný med živočišného původu, protože včelami sbírána medovice je produktem červců a mšic. Medovice je hustá lepkavá substance bohatá na cukry vylučovaná stejnokřídlým hmyzem na povrch listů a jehličí). Medovicové medy mají obecně tmavohnědou barvu, středně výraznou chuť a aroma, hustou konzistenci související s nižším obsahem vody. Ve srovnání s květovými medy obsahují více fruktózy, ale zejména větší množství minerálních látek a stopových prvků. Jedna kávová lžička medovicového medu obsahuje tolik minerálů a živin, kolik se skrývá v 2-4 lžičkách květového medu. Nevýhodou medovnicového medu může být ale to, že je hygroskopický a při nedokonalém uzavření obalů přijímá z okolí nadměrnou vlhkost a s ní i různé pachy. Medovicový med obsahuje pouze malé nebo žádné množství pylu, což jej činí vhodným pro alergiky a astmatiky. Používá se při poraněních a těžko se hojících ranách.

Manuka med

Speciálním druhem medu, který jste možná v posledním období zaregistrovali u nás jako novinku, je manuka med, pocházející z Nového Zélandu. Tento med je předmětem rozsáhlého výzkumu díky jeho pozoruhodným vlastnostem. Je vzácný zejména díky své přirozené složce metylglyoxalu (MGO). MGO se v manukovém medu tvoří přirozenou chemickou reakcí. Metylglyoxal je odolný vůči zahřívání, světlu, tělesným tekutinám a enzymům, a právě tato jeho vlastnost dělá manuka medy výrazně odlišnými oproti ostatním medům. Určitě tento med stojí za vyzkoušení, jen počítejte s vyšší cenou při jeho nákupu.

Včelí med nejlépe od včelaře

Obchodní řetězce nabízejí levný med většinou z dovozu. Tyto směsi obsahují i nepovolené látky, antibiotika, jsou filtrovány a chybí jim pyl. České medy jsou vytvořeny z pylu a nektaru u nás rostoucích rostlin, na které je náš organismus přizpůsoben. Neobsahují pylová zrna exotických rostlin, není tedy pravděpodobné, že by se u lidí na něj vyvinula alergická reakce. I když u lidí s alergiemi je třeba myslet i na alergickou reakci, proto se doporučuje nejprve opatrně pozřít jen velmi malé množství a čekat na vyloučení možné reakce. Med přímo od poctivého včelaře bude bez obsahu cizorodých látek a zbytků léčiv. Mějte svého včelaře, který je vám k dispozici po celý rok! Navíc koupí českého medu nepřímo podporujete úrodu některých zemědělských plodin a ovocných stromů v Česku.

 

 


Podobné články


Šťáva z červené řepy podporuje růst a kvalitu vlasů

Péče o vlasy, to není jen nákup a používání kvalitní vlasové kosmetiky. Chcete-li mít krásné vlasy, musíte...
více...

Mléčné výrobky konzumujte v přiměřeném množství, ale těm nízkotučným se raději vyhněte!

Konzumace nízkotučných potravin nevede k tolik vytoužené změně hmotnosti. Přesto si to musela většina z nás...
více...

Dýně chrání naše oči, pokožku, nervovou soustavu a pohlavní orgány

Dýně je plodina s velmi dlouhou historií. Pochází z Ameriky, kde byla velmi ceněnou potravinou Indiánů. Ti již...
více...

Letní jídelníček pro zdraví a štíhlou postavu

Letní teploty často zahání chuť na jídlo. Ale jíst je potřeba i v létě, jen jídelníček by měl být...
více...

Mrkev je doslova poklad, který na zahradě roste

Mrkev patří mezi základní druhy zeleniny, kterou najdete růst na téměř každé zahrádce. Nevyžaduje nijak...
více...

Mandle účinně bojují proti stresu a nadváze

Máte rádi mandle? Pokud na ně nejste alergičtí a dopřáváte si jen občas, zkuste je zařadit mezi své top...
více...

Rakytník zvyšuje imunitu, pomáhá hojit rány a omlazuje

Na podzim potřebujeme posílit imunitní systém a to nejlépe tak, že zvýšíme příjem vitaminu C. Ale ne tak, že...
více...

Nové brambory vařte ve slupce, zachovají si důležité minerály a vitaminy

Nové brambory, to je lahůdka, na kterou se těšíme hned na jaře. Ale musíme si nějakou dobu počkat, než obchody...
více...

Skořice podporuje zdravé kosti, posiluje imunitu a stabilizuje krevní cukr

Voňavé koření, které zahřeje. I tak by se dala popsat skořice. Získává se z kůry rostliny zvané skořicovník....
více...

Olivový olej - lék, kosmetika a zdravá výživa

Olivový olej je jeden z nejzdravějších a nejvšestranějších přírodních olejů. V oblibě ho mají zejména...
více...