Kolagen - bílkovina, která se podílí na udržování zdravých kloubů

Datum článku: 24. 10. 2013

Důležitou bílkovinou našeho těla je kolagen. Podílí se na udržování zdravých kloubů a jejich regeneraci. Je základní obsahovou látkou chrupavek. Mimo to v organismu tvoří 30 % všech lidských bílkovin a 70 % hmoty bílkovin kůže.

Kolagen - bílkovina, která se podílí na udržování zdravých kloubů

Je to vláknitá bílkovina, která spojuje buňky tkání 

Vlákna jsou spirálovitě stočená, což zabezpečuje pružnost. Kdysi lidé jedli věci, kterými dnes většina nás pohrdá. Když jedli maso, snědli i opečenou kůži (obsah kolagenu ), šlachy nebo chrupavky. Už ve středověku lidé znali pozitivní vliv želatiny při kloubních potížích. Želatina totiž poskytuje čtyři aminokyseliny potřebné pro tvorbu kolagenu.

Pokud je množství těchto aminokyselin v organismu dostačující, kolagen se dobře obnovuje

a využije se na udržování dobrého stavu chrupavek, šlach, vaziva, ale i kůže a vlasů. Pokud si tedy chcete udržet zdravé klouby,  nebo alespoň v určité míře podpořit jejich regeneraci, konzumujte želatinu. Ať už ve formě prášku, nebo krystalků hydrolyzátu želatiny ( potravinářská želatina, běžně dostupná v obchodě) ,  " gumové medvídky " (samozřejmě ty bez \ " éček \ " např.  Haribo ) nebo jezte huspeninu.

Nejdůležitější je každodenní dlouhodobá pravidelnost dodávání kolagenu do organismu

Bude tak vždy dosaženo co nejvyšší hladiny kolagenních bílkovin v kloubní tekutině, jako zásobárny materiálu pro regeneraci chrupavky. Obrovské občasné dávky nemají takový efekt jako menší dávky, ale pravidelně konzumované, např. i vícekrát denně ( půl až jednu čajovou lžičku hydrolyzátu zapít vodou).