Každý den hrst nesolených arašídů zlepší nejen vaši paměť

Datum článku: 19. 2. 2016

Nesolené arašídy jsou doslova poklad, který zraje pod zemí. Konzumovat je můžeme každý den. Výborně chutnají, prospívají zdraví, jen je třeba to s jejich konzumováním moc nepřehánět. Ale toto pravidlo platí i u ostatních suchých skořápkových plodů.

arašídy, nesolené arašídy, zdraví, výživa mozku, cholesterol

Hodně zdraví v malém kousku

Arašídy jsou posilou při výživě i pro kulturisty. Obsahují sice tuky, ale ty zdravé a hodně bílkovin. Kromě toho i nějaké sacharidy, vlákninu, vitaminy B, C a E, plus minerální látky jako vápník, hořčík a draslík. Právě tyto složky potřebujeme na pevné kosti, nehty i vlasy. To všechno pouze díky tomu, že si na svačinu dáte ty správné oříšky.

Přirozené antioxidanty

Díky bioaktivním složkám umí pomoci imunitnímu systému v boji s volnými radikály i jinými nánosy ve vašem těle. Přirozené antioxidanty jsou zkrátka vždy lepší než umělé.

Čisté cévy

Burské oříšky, jak se hovorově nazývají, nás zbavují špatného cholesterolu i triglyceridů, čímž čistí cévy od nánosů, které by v budoucnu mohly způsobovat zdravotní problémy s kardiovaskulárním aparátem. Pokud si je dáte k snídani, upraví hladiny cukru v krvi na ideální. Tím se dostaví pocit nasycení a kolísání cukru již nebude váš problém.

Lepší paměť

Pro školou povinné osoby je to doslova výbava na cestu do školy. Arašídy jsou vynikajícím receptem na stimulaci mozkové aktivity a zlepšení paměti. Dokonce se označují za preventivní nástroj před stařeckou demencí a Alzheimerovou chorobou. Nezaručíme vám, že se vám tato onemocnění určitě vyhnou, ale minimálně s buráky v jídelníčku snížíte riziko jejich propuknutí.

Nesmíte to přehánět

Arašídy lze zařadit na list nejen zdravých, ale i kalorických potravin. Proto je vhodné doplnit je do stravy jen hrst, například místo svačiny. Zároveň platí, že nesmí být solené. Solené arašídy ztrácejí své benefity, jelikož množství soli v nich tělu výrazně škodí. Opatrnosti není nikdy dost a arašídy jsou i silný alergen. Proto opatrně, pokud se do nich pustíte.

Autor: Martina Dvořáková