Kvalitní domácí, nebo řecký jogurt je takovou malou truhlička zdraví. Za všechno může kmen dobrých bakterií Lactobacillus casei DN-114001. Tento objev přinesl britský žurnál věnovaný zdravé stravě. Jmenovaný kmen bakterií se nevyblázní jen v našich střevech. Jeho působnost přesahuje oblast trávení. Přestože mikroflóra ve střevech výrazně povzbuzuje imunitu, Lactobacillus casei DN-114001 přímo zasahuje proti virům milujících horní cesty dýchací.
Testování jogurtu ve vztahu k ochraně před nachlazením, bylo provedeno na vzorku lidí, kteří jedli jogurt každý den po dobu tří měsíců. V období chřipkové sezóny byli stejně odolní jako ti, co se dali očkovat, nebo požívali vysoké dávky vitaminu C. Jeden jogurt denně snižuje možnost, že v krizovém období podlehnete onemocnění, které budou šířit všichni kolem vás.
Mezi jogurty může být větší rozdíl, než si myslíte. Proto vždy důsledně dbejte na aktivní a živou složku jogurtů. Život je zárukou těch správných kmenů. Na druhou stranu se vyhněte jogurtům s příliš velkým obsahem cukru. Nejsou tak zdravé a díky sacharidům z nich přiberete, přestože o jogurtu se často mluví jako o vhodné stravě i během diety. Ovocné jogurty jsou také druhořadé, v nich jde především o stimulaci našich chuťových buněk než o zdraví. Úplnou zkázou jsou jogurtové pochoutky a pochutiny na bázi jogurtu. Chcete-li být zdraví, vsaďte na klasické bílé jogurty s živou kulturou. Za zmínku stojí i výroba vlastních jogurtů. Řecký a bulharský jogurt jsou zaručenou kvalitou. Když si ho chcete dochutit, rozmixujte ho s banánem, jahodami nebo jiným přírodním ovocem. Bakterie to přežijí a získáte levný a navíc nesmírně zdravý jogurt.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.