Jarní čištění těla pomocí bylinných čajů, šťáv a ovesného zákysu

Datum článku: 6. 4. 2016

Na jaře je vhodný čas na očištění těla po zimním hodování. Máme za sebou vánoční svátky, plné nezdravých sladkostí a tučných jídel, a ani v dalších zimních měsících to často s našim jídelníčkem nevypadalo jinak. Proto je čas zavelet k jarnímu úklidu životně důležitých orgánů. A k tomu nepotřebujeme drahé detoxikační tablety a náplasti z lékáren, stačí bylinky. Použít můžeme sušené, ale lepší jsou čerstvé. Udělejte si detoxikační čaje a máte skoro vyhráno. K tomu se samozřejmě nemůžete nacpat uzeným, ale to hlavní za vás bylinky udělají.

detoxikace, zdraví, bylinky, jarní očistná kúra, čaj, zeleninové šťávy

Detoxikační čaj

Bylinná směs čistí krev, zlepšuje tvorbu krve, povzbuzuje funkci jater a látkovou výměnu.Čistí pleť od vyrážek a ekzémů.
Potřebujeme:

  • 30 g kopřivových listů (čerstvé mladé lístky nasbírané do 15. května jsou nejúčinnější - tehdy však dáme jen poloviční dávku)
  • 20 g sušené natě třezalky
  • 20 g žebříčku
  • 10 g listů šalvěje,
  • 10 g rozmarýnu

Polévkovou lžíci směsi zalijeme ¼ l vroucí vody a necháme 15 minut louhovat. Scezené pak pijeme 3y denně po 1 šálku.

Kopřivový sirup

Je obecný posilující prostředek, který má zároveň i pročišťující účinky na organismus.
Potřebujeme:

  • 200-250 g čerstvé nebo sušené kopřivy (samozřejmě, čerstvá je lepší)
  • 400 g cukru

Kopřivu zalijeme 1,5 l vody a necháme louhovat z večera do rána. Ráno scedíme, přidáme cukr a vaříme až do hustoty medu. Užíváme 3-4 polévkové lžíce sirupu denně.

Čaj na pročištění krve

Tato směs podporuje látkovou výměnu, podstatně zlepšuje stav pokožky a zejména při kožních onemocněních, ekzémech a lišejích.
Potřebujeme:

  • 30 g natě zeměžluče, kopřivy a kořene pampelišek
  • 20 g kořene čekanky, listu ořechu a květu fialky (pokud nemáme, vynecháme)
  • 10 g kořene lopuchu

2 PL směsi zalijeme ½ l vody a necháme přikryté louhovat 20 minut. Scedíme a pijeme 3x denně.

Ovesný zákys

Je to vlastně ruský osvědčený recept na zlepšení a podporu látkové výměny. Stejně však pročišťuje i trávicí a střevní trakt - pozor, má laxační účinky. Při pravidelném užívání (na snídani) má prý regenerační a omlazující účinky.
Postup: 3 l láhev zaplníme do poloviny ovesnými kroupami (mohou být i ječné) a dolijeme převařenou a vychladlou vodou. Přidáme ještě 100- 200 ml kefíru nebo kyselého mléka.Nádobu pevně uzavřeme a 2-3 dny necháme kvasit. Pak přecedíme. Hmotu v sítku propláchneme, smícháme s procezeným tekutinou a 12-16 hodin necháme stát. Sedlinu (hustší tekutinu) opatrně oddělíme a dáme do lednice. Je to koncentrát Na ranní dávku potřebujeme z něj 6-7 lžic, které rozmícháme v 200 ml studené vody a za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Na konci posolíme, přidáme máslo, smetanu nebo mléko. Konzumujeme v teplém stavu.

Očistná kúra pomocí šťáv

Každý druhý den střídavě pijte tyto šťávy:
1. Šťáva z mrkve a z červené řepy v poměru 1: 1
2. Šťáva z citronu smíchaná s vodou (asi 200 ml), do které přidáme lžíci medu, lžíci olivového oleje a smícháme.
Šťávy se pijí ráno nalačno 20 minut před jídlem.

Pampeliška - smetánka lékařská

Listy pampelišky lékařské obsahují hodně provitaminu A a vitaminy C a B2. Pampeliška se používá při onemocněních jater, žlučníku, při žaludečních a trávicích obtížích. Stimuluje látkovou výměnu. Pomáhá při střevním kataru a dokonce i při cukrovce.

  • Při jarní únavě si z jeho listů můžeme připravit osvěžující salát. Čerstvě nasbírané listy (nejlépe ještě světlezelené) pořádně omyjeme, zalijeme vlažnou vodou a necháme louhovat 30 minut, aby se odstranila jejich hořkost. Pak z nich běžným způsobem připravíme salát. Takto upravené je můžeme míchat i do různých jarních zeleninových salátů.
  • Z jarních lístků ve formě záparu si můžeme udělat pročišťující ledvinovou kúru vhodnou při kamenech a zánětech ledvin a močového měchýře. Hrst listů zalijeme litrem vroucí vodou a necháme stát asi ¼ hodiny. Scezené pijeme průběžně během dne po doušcích.

Dětský likér z  pampeliškových listů

Květiny pampelišky se používají na přípravu spousty domácích receptů. Tento recept nás navede, jako vyrobit sirup pro děti podporující chuť k jídlu a trávení. Dítěti podáváme denně jednu likérovou skleničku.
Potřebujeme:

  • 15 g čerstvých (ale můžeme použít i sušené) pampeliškových květů
  • trochu meduňky lékařské
  • 10-15 zrnek badyánu 
  • 10 g kmínu,
  • kávovou lžičku zázvoru, kardamonu a koriandru,
  • 100 ml medu a
  • 1 l jablečné šťávy

Koření a bylinky posekáme a umeleme na mlýnku nebo v hmoždíři. Pak je nasypeme do jablečné šťávy, osladíme medem a provaříme. Necháme vychladnout. Ještě jednou přivedeme do varu, přecedíme nebo přefiltrujeme a naplníme do sterilizovaných lahví. Vzduchotěsně uzavřeme a uložíme do chladu.

Čaj při chorobách ledvin a močových cest

Pomáhá i při revmatismu, kloubních a srdečních onemocnění a má protizánětlivé účinky. 1 PL mladých listů (nebo pupenů) zalijeme 400 ml vroucí vody. Louhujeme 20 min. Užíváme 3x denně po 100 ml před jídlem. Nálev můžeme použít i na obklady při léčené revmatismu.

Autor: Lenka Kostková