Bylinná směs čistí krev, zlepšuje tvorbu krve, povzbuzuje funkci jater a látkovou výměnu.Čistí pleť od vyrážek a ekzémů.
Potřebujeme:
Polévkovou lžíci směsi zalijeme ¼ l vroucí vody a necháme 15 minut louhovat. Scezené pak pijeme 3y denně po 1 šálku.
Je obecný posilující prostředek, který má zároveň i pročišťující účinky na organismus.
Potřebujeme:
Kopřivu zalijeme 1,5 l vody a necháme louhovat z večera do rána. Ráno scedíme, přidáme cukr a vaříme až do hustoty medu. Užíváme 3-4 polévkové lžíce sirupu denně.
Tato směs podporuje látkovou výměnu, podstatně zlepšuje stav pokožky a zejména při kožních onemocněních, ekzémech a lišejích.
Potřebujeme:
2 PL směsi zalijeme ½ l vody a necháme přikryté louhovat 20 minut. Scedíme a pijeme 3x denně.
Je to vlastně ruský osvědčený recept na zlepšení a podporu látkové výměny. Stejně však pročišťuje i trávicí a střevní trakt - pozor, má laxační účinky. Při pravidelném užívání (na snídani) má prý regenerační a omlazující účinky.
Postup: 3 l láhev zaplníme do poloviny ovesnými kroupami (mohou být i ječné) a dolijeme převařenou a vychladlou vodou. Přidáme ještě 100- 200 ml kefíru nebo kyselého mléka.Nádobu pevně uzavřeme a 2-3 dny necháme kvasit. Pak přecedíme. Hmotu v sítku propláchneme, smícháme s procezeným tekutinou a 12-16 hodin necháme stát. Sedlinu (hustší tekutinu) opatrně oddělíme a dáme do lednice. Je to koncentrát Na ranní dávku potřebujeme z něj 6-7 lžic, které rozmícháme v 200 ml studené vody a za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Na konci posolíme, přidáme máslo, smetanu nebo mléko. Konzumujeme v teplém stavu.
Každý druhý den střídavě pijte tyto šťávy:
1. Šťáva z mrkve a z červené řepy v poměru 1: 1
2. Šťáva z citronu smíchaná s vodou (asi 200 ml), do které přidáme lžíci medu, lžíci olivového oleje a smícháme.
Šťávy se pijí ráno nalačno 20 minut před jídlem.
Listy pampelišky lékařské obsahují hodně provitaminu A a vitaminy C a B2. Pampeliška se používá při onemocněních jater, žlučníku, při žaludečních a trávicích obtížích. Stimuluje látkovou výměnu. Pomáhá při střevním kataru a dokonce i při cukrovce.
Květiny pampelišky se používají na přípravu spousty domácích receptů. Tento recept nás navede, jako vyrobit sirup pro děti podporující chuť k jídlu a trávení. Dítěti podáváme denně jednu likérovou skleničku.
Potřebujeme:
Koření a bylinky posekáme a umeleme na mlýnku nebo v hmoždíři. Pak je nasypeme do jablečné šťávy, osladíme medem a provaříme. Necháme vychladnout. Ještě jednou přivedeme do varu, přecedíme nebo přefiltrujeme a naplníme do sterilizovaných lahví. Vzduchotěsně uzavřeme a uložíme do chladu.
Pomáhá i při revmatismu, kloubních a srdečních onemocnění a má protizánětlivé účinky. 1 PL mladých listů (nebo pupenů) zalijeme 400 ml vroucí vody. Louhujeme 20 min. Užíváme 3x denně po 100 ml před jídlem. Nálev můžeme použít i na obklady při léčené revmatismu.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.