Hroznový cukr má své nesporné výhody, ale není pro všechny!

Zcela na konci osmnáctého století objevil chemik Johann Tobias Lowitz v hroznu vína další monosacharid. Odtud pochází i zlidovělý název hroznový cukr. Jedná se o cukr s jedinečnou funkcí v těle. Je to nejrychlejší zdroj energie a zároveň jediná forma cukru, která se okamžitě po konzumaci vstřebává do krve bez zatížení zažívacího traktu. Některé zdroje uvádějí, že se tak děje do dvou minut od požití.

hroznový cukr, zdraví, dieta, glukóza

Koloběh glukózy v těle

Glukóza se dostává do celého těla, kde se využívá jako stálý, pohotový zdroj energie, nebo se dostatečně ukládá ve svalech a játrech.

Sedm výhod hroznového cukru

  • Pomáhá překonávat nemoci.
  • Je prospěšný při urychlování zotavení organismu vyčerpaného sportem, nemocí i prací.
  • Posiluje organismus dětí a starších lidí jako zdroj energie.
  • Používaná se při nechutenství.
  • Je potřebný pro lidský mozek, který je závislý na příjmu glukózy (při poklesu se tvoří v mozku hormony glukagon a adrenalin).
  • Prospívá při zvyšování využití kreatinu (základní výživový doplněk v kulturistice a silových sportech).
  • Přináší pro všechny lidi, kteří nadměrně fyzicky nebo psychicky zatěžují svůj organismus, potřebnou energii.

Klady hroznového cukru

Lidský organismus nemá problémy s jeho strávením. Dobrou zkušenost s ním mají hlavně sportovci, starší nemocní lidé a rekonvalescenti. Slouží jako vydatný zdroj rychle dostupné energie, který mohou využívat všechny tělesné tkáně. V dietním režimu slouží k udržení správné hladiny glykémie. Zefektivňuje také využití kreatinu organismem. Je jediným cukrem, který je možné podávat parenterálně (injekčně) přímo do krve (krevní cukr). Navíc, náš tolik potřebný mozek, kryje svou energetickou potřebu výlučně z glukózy (denně vyžaduje mozek asi 110-130g glukózy). Ale i hroznový cukr má svá negativa.

Nevýhody

  • Není vhodný pro diabetiky.
  • Má negativní vliv na vstřebávání bílkovin.
  • Působí na tvorbu inzulínu, což může zapříčinit vznik cukrovky.
  • Ukládá se v podkoží.

 

 


Podobné články


Co dělat, když padají vlasy, lámou se a chybí jim lesk?

Staráte se příkladně o své vlasy, a přesto vám enormně padají, lámou se a jsou zcela bez lesku? Problém...
více...

Zelí - kvalitní probiotikum, které nekoupíte v lékárně

Kysané zelí je levná, zdravá a chutná zelenina, která patří na talíře zejména v zimě. Nahradí mnoho drahých...
více...

Naražená kostrč je bolestivý úraz, který ve většině případů nevyžaduje odbornou léčbu

Pády a drobná zranění se týkají převážně končetin. Ale i jiné části těla mohou trpět při drobných...
více...

Cestování se zdravým občerstvením

Cestování, to není jen koupit si jízdenku nebo nasednout do auta či na kolo. Cestování, to je také stravování...
více...

Houby prospívají zdraví, jsou zdrojem vitaminů a prevencí civilizačních chorob

Jedni je nesnášejí, druzí milují a jiným dělá radost je sbírat a rozdávat. Určitě jste uhodli, že budeme...
více...

Jak se připravit na lyžařskou sezónu? Dejte si seřídit vázání a cvičte!

Rádi lyžujete a s ubývajícím sluníčkem v přírodě se těšíte, až budete opět brázdit svahy na lyžích...
více...

Potřebuje nenásilnou formou zhubnout pár kilogramů? Zkuste volumetrickou dietu!

A je to zase tady. Podzim a s ním přichází i větší chuť k jídlu, kterou si odůvodňujeme tím, že kabát...
více...

Dieta není cesta ke štíhlé postavě, ale zdravá strava ano

Krásná a štíhlá postava, to není postava bez tuku, přestože si to mnohé ženy myslí. Tuk tělo pro své...
více...

Hubnutí bez striktní diety? Ano, je to možné!

Štíhlá postava, to není jen snadnější pohyb. To je především utužení zdraví a prevence civilizačních chorob....
více...

Čerstvé bylinky dodají pokrmům úžasnou chuť a nezaměnitelnou vůni

Asi se všichni shodneme na tom, že vařit bez koření prostě nejde. Proto sušená jednodruhová koření nebo...
více...