Na světě já odhadovaných asi 140 000 druhů hub, přičemž dobře známe přibližně pouze 10% z nich. V současnosti probíhá výzkum na asi stovce druhů a výsledky ukazují, že jsou unikátní rostlinou pro lidský organismus. Jednou z nejúčinnějších a nejzdravějších složek potravy. Vždyť i penicilin, streptomycin, tetracyklin jsou postaveny na houbovém základě.
Nahradit maso houbami. Ne vždy, ale aspoň sem - tam. Houby přitom mají dostatek výživných látek. Jedno masité jídlo vyměnit za houby má po roce za následek úbytek hmotnosti přibližně o 3-procenta.
Díky pravidelné konzumaci hub se zvyšuje hladina vitaminu D, jehož míváme v zimě nedostatek. Příroda nám dává náhradu za méně slunečního záření ve formě plodů lesa. Stejně účinné byly i hřiby sušené, nebo extrakt z nich.
Polysacharidy a zejména alfa a beta glukan velmi intenzivně posilují imunitní systém. Porce sušených hub denně má významný přínos pro imunitní systém. Lesní houby i včetně hlívy ústřičné a žampionů zvyšují odolnost organismu vůči plísňovým i bakteriálním onemocněním. Ne v každé houbě je sice antibiotikum, ale schopnost likvidovat cizopasní zárodky jim je vlastní.
Nenajdete ji v našich lesích, ale patří k čínským všelékům. Nejenže zvyšuje energii, ale působí proti rakovině, astmatu, revmatismu, podporuje činnost ledvin. V těle potlačuje zánětlivé procesy. Čínská houba má zázračné účinky, ale mnoho z nich najdete i v houbách, které si donesete domů z podzimní procházky v našich lesích.
To je jejich výhoda i prokletí. Umí unikátně zhodnotit vše, co se v půdě nachází. Problémem však je, že i jedlé houby mohou škodit. Kromě prospěšných látek mohou být zdrojem těžkých kovů a nasátých nečistot ze vzduchu, půdy a vody. Je proto důležité, sbírat houby v čistém prostředí. Kromě toho co sbíráte, je vhodné vědět i kde sbíráte!
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.