Houby prospívají zdraví, jsou zdrojem vitaminů a prevencí civilizačních chorob

Datum článku: 21. 10. 2019

Jedni je nesnášejí, druzí milují a jiným dělá radost je sbírat a rozdávat. Určitě jste uhodli, že budeme psát o houbách! Houbaření je pro nás, Čechy, takřka národním sportem. A přitom spousta lidí, kteří houby rádi sbírají, je vůbec nejí. Ale to dělají velkou chybu, protože jedlé houby mají spoustu zdravotních benefitů.

Houby prospívají zdraví, jsou zdrojem vitaminů a prevencí civilizačních chorob

Houby

Houby se nepovažují za klasické rostliny. Jejich existence a způsob, jakým zpracovávají živiny funguje na úplně jiné bázi než u rostlin. Údajně je ve světě známých až 100 000 druhů hub. U nás je podle odborných informací známých vkolem než 10 000 druhů, ale jedných je kolem 1 000. Přitom ne všechny nejedlé houby jsou automaticky jedovaté. Potenciální riziko otravy houbami (i s možnými smrtelnými následky) pokládáme za největší mínus, co se jejich konzumace týká. Při zachování bezpečné konzumace výlučně známých, případně pěstovaných jedlých hub, jsou hřiby bezpečnou potravou a do popředí vystupují jejich pozitivní nutriční vlastnosti a výborná chuť.

Jedlé houby se zdravotními riziky

I jedlé houby se mohou změnit v nebezpečnou surovinu! Při jejich zapaření nebo zahnívání se totiž i v jinak jedlých houbách mohou objevit toxické látky, které mají negativní vliv na naše zdraví. Proto je důležité, věnovat dostatečnou pozornost zpracování hub a jejich uskladnění!!

Složení houby

Houba obsahuje bílkoviny (2% tj 2g / 100g) i sacharidy (3,5% tj 3,5g / 100g). Tuky jsou však zastoupeny jen minimálně ve stopách (pod 1%). Naopak vyšší podíl vody má za následek nízkou energetickou (kalorickou) hodnotu (25 kcal / 105 kJ v 100g). Houby nejsou tedy žádnou " kalorickou bombou ", samozřejmě za předpokladu, že je nesmažíte. Jsou bohaté na vitaminy skupiny B (B1, B2, kyselina listová, niacin) jakož i na řadu minerálních i stopových látek (draslík, železo, hořčík, fosfor, zinek).

Protirakovinové účinky hub

Houby obsahují mnoho látek, kterým se připisují protirakovinné účinky. Pro nízký obsah sacharidů, nízký glykemický index, vyšší obsah bílkovin i hodně vitamínů skupiny B jsou houby vítanými potravinami pro lidi s cukrovkou, obezitou a  metabolickým syndromem. Velmi důležitým vitamínem pro diabetiky je zejména thiamin (vitamin B1), který pomáhá při prevenci i léčbě diabetických komplikací. Především v některých cizokrajných houbách z Asie se prokázaly látky (polysacharidové povahy) s protinádorovými vlastnostmi, navíc podporujícími imunitu. I u hub, které jsou běžné u nás (například žampiony, hříbky nebo hlívy) se studuje obsah výživných a zdraví prospěšných látek.

Houby v kuchyni

Je mnoho výborných jedlých hub a z nich i skvělých receptů. Čerstvé houby se dají použít jako samostatný pokrm (smaženice, houbový guláš, obalované houby) nebo společně s masem, kterému dodajhí výbornou chuť. Můžete je usušit, naložit do láku či soli nebo třeba usušené rozemlet na koření do polévek či omáček.

Bezpečné skladování hub

Výhodou dlouhodobého bezpečného skladování hřibů je možnost jejich sušení. Sušené houby mají podobné chuťové i výživné vlastnosti jako jejich čerstvé "sestry" a dají se použít všude jako jejich náhrada. Nejlépe je, uchovávat usušené houby v uzavřené sklenici. Jen pozor na to, aby byly usušené dokonale a nezplenivěly. Ideální je, použít na sušení kvalitní elektrickou sušičku, kde to jde velice snadno a rychle.

Rada na závěr

Vzhledem k možnosti otravy jedovatými houbami je na místě zvýšená opatrnost při jejich sběru, a stejně tak při koupi z nedůvěryhodných zdrojů. Pozor dávejte i na staré a plesnivé plody ( i částečně!), protože ty nepatří na talíř, do sušičky ani do kyselého láku!

Autor: Lenka Kostková