Citrony posilují imunitu, brání stárnutí a růstu chloupků
Na citrony si většinou vzpomeneme s příchodem chladnějších dnů a lehkých nachlazení ze změny počasí. Ale citrony, to není jen tolik potřebný vitamin C. To jsou i antioxidanty, které chrání naše tělo před stárnutím a ani ty nejsou zdaleka vše, co nám tento malý žluto-zelený exotický plod přináší. A víte, že se dá dobře využít i v péči o tělo?
Vitamin C
V 100 gramech citronu je od 30 do 50 miligramů vitaminu C. Tento vitamin si tělo nedokáže vyrobit samo, proto je nutná určitá denní dávka, kterou 1 citron dostatečně splňuje. Svůj den můžete začít sklenicí vlažné vody s vylisovanou citrónovou šťávou. Posílíte si nejen imunitu, ale také zpomalíte stárnutí. Voda s citronem navíc urychluje hubnutí, díky obsahu pektinové vlákniny.
Jeden běžně velký citron
Jeden oloupaný citron obsahuje téměř 1 gram bílkovin, 24 kalorií a 2,4 gramy vlákniny. Kromě toho zde najdeme vitaminy C, B, A, E a minerály jako draslík, fosfor, zinek, či vápník. Kůra citronu je bohatá na aromatickou esenci citrátu, čili éterický olej s dezinfekčními a čistícími účinky.
Účinky citrónu
- Posiluje imunitu,
- pomáhá odbourávat LDL cholesterol v játrech,
- léčí infekce močového měchýře a ledvin,
- předchází srdečnímu infarktu a mrtvici,
- zpomaluje růst nádorů,
- urychluje hojení ran a popálenin,
- odstraňuje krvácení z dásní,
- předchází alergiím a astmatu,
- zlepšuje stav svalů, kostí, šlach a kůže,
- snižuje horečku a pomáhá při bolestech hlavy,
- detoxikuje organismus,
- odstraňuje vedlejší účinky léků,
- váže těžké kovy,
- podporuje paměť, postřeh a soustředěnost.
Citron v kuchyni
Možností, jak využít citron při tvorbě jídel, je mnoho. Ať už ho přidáte do dresingů k salátům, marinádám na maso, do dezertů nebo drinků, vždy chuť osvěží. Citron využijete i při grilování, stačí položit vysušené zbytky citronu na okraj grilu k uhlí a jeho vůně prorazí pach z připalování masového tuku. Nejtypičtější využití citronu je zřejmě dochucení čaje. Nicméně, pozor, nesmí se dávat do horkého nápoje, protože tím by se zničil veškerý vitamin C.
Citronová šťáva
- Urychluje metabolismus a pomáhá při hubnutí,
- zabraňuje oxidaci - stačí, když nakrájenou zeleninu nebo ovoce zlehka pokapete a nemusíte se obávat zhnědnutí,
- zachrání i převařenou rýži - přidejte pár kapek citrónové šťávy a trošku másla,
- vybělí nehty i pokožku rukou,
- odstraní usazený vodní kámen,
- zabraňuje výskytu mravenců v domácnosti,
- potlačuje růst chloupků - stačí svařit citrónovou šťávu s jedním decilitrem medu a vychladlou směsí natírat ochlupená místa.