Cibule - přírodní antibiotikum, antimykotikum a prodlužovač života

Slavnosti cibule již máme letos za sebou. Že jste ani nevěděli, že něco takového existuje? Ano, cibule je tak vážená, zdravá a chutná zelenina, že má dokonce své oslavné dny. Ale pokud jste se nezúčastnili, nenakoupili nebo na zahrádce nesklidili, tak to vůbec nevadí. I na farmářských trzích nebo v běžných prodejnách se zeleninou tento kvalitní a relativně levný zdroj zdraví v klidu nakoupíte. Málokdy se stane, že by ji v obchodech neměli. Protože cibule, to je přece základ!

cibule, zdraví, vitaminy, minerály, živit

Historie cibule

Cibule je od pradávna pěstované kuchyňské koření. Z dostupných zdrojů se dozvídáme, že cibule se k nám dostala pravděpodobně z Asie, ze Středního východu. V mnoha dokumentech se uvádí, že Egypťané si uctívali cibuli už v dobách faraonů. Podle nich symbolizovala nesmrtelnost.
Nejchutnější a nejvíce prospěšná je v syrovém stavu, protože se v ní zachová nejvíce živin. Výborná je dušená, vařená i grilovaná. Je neodmyslitelnou součástí přípravy masových jídel, chutné jsou například i cibulové koláče.

Cibule kraluje teplé i studené kuchyni

  • Určitě si toto označení zaslouží a její význam ocení každý milovník dobrých jídel, které si bez cibule snad ani neumíme představit. Nejčastěji se setkáváme a nejvíce používáme zřejmě žlutou cibuli (cibule kuchyňská), která čím je mladší, tím je pálivější. Využíváme ji na vaření, dušení, pečení, ale i na přípravu salátů. Její využití je ve studené i teplé kuchyni.
  • Červená cibule má krásné purpurově zbarvenou slupku. Její vrstvy jsou bílé s růžovým okrajem. Nejlépe chutná v syrovém stavu, vhodná je zejména do salátů a do marinád na maso.
  • Bílá cibule je ostřejší než žlutá a je vhodná je na pečení a pro přípravu nádivek.
  • Šalotka je vlastně poddruh cibule. Vytvářená je několika malými cibulkami. Hodí se na přímou konzumaci.
  • Přechod mezi cibulí a pórkem tvoří perlovka. Konzumujeme malé bílé cibulky s jemnou sladkou chutí. Perlovka se nemusí loupat, a proto si zachovává více živin.
  • Jarní cibulka, tu považujeme ji za lahůdku, ale vypěstovat si ji můžeme z každého druhu cibule, pokud úrodu seberte, dokud doroste - nejpozději do osmi týdnů. Má jemnou chuť, hodí se na přímou konzumaci a do salátů.
  • K cibuli patří i pažitka, nejchutnější je v pomazánkách, na posypání vařených brambor a v polévkách. Tímto způsobem získáme téměř všechny její vitamíny a minerální látky.

Slupka z cibule

Pokud dáme vařit cibuli se slupkou do vývaru, polévka získá pěknou barvu. O cibulové slupce se obvykle mluví také jako o "šafránu chudých". Odvar ze slupky z cibule poslouží také jako vlasové tonikum. Vlasy získají hnědý nádech a lesk. Na Velikonoce zase poslouží jako barvivo na vajíčka.

Allium cepa - cibule kuchyňská

Nejvýznamnější zdraví prospěšnou látkou je alicin, který má za následek její antibakteriální účinek. Cibule je považována za přírodní antibiotikum. Kromě toho obsahuje velké množství vitamínů a minerálních látek. Cibule je bohatá na kyselinu listovou, obsahuje vitamín B, C a E. Pokud jde o minerální látky, významné zastoupení patří železu, zinku, síře, fosforu, hořčíku, draslíku, vápníku, sodíku, mědi a jódu. Cibule podporuje účinek vitaminu C při nemocech dýchacích cest a při vykašlávání hlenů. Cibule ovlivňuje činnost srdce a cév, snižuje krevní tlak, rozšiřuje cévy, zabraňuje zahušťování krve. Podporuje i činnost ledvin, ovlivňuje růst vlasů a pevnost nehtů. Dokonce se dá použít na léčbu po poštípání včelou a hmyzem. Známá je také jako přírodní afrodiziakum. Cibule má opravdu nesmírně velký vliv na naše zdraví.

Cibule jako léčivý sirup

  • Cibulovo-medový sirup na kašel je osvědčený domácí lék. Připravíme ho ze šťávy z jedné velké cibule a jedné medu, případně cibuli nakrájíme nadrobno a překryjeme medem. Necháme odstát nejlépe přes noc a scedíme. Sirup se užívá po lžičkách 3x denně po dobu asi 10 dní.
  • Cibulový nápoj na chřipku a nachlazení - 2 cibule, 4 stroužky česneku a 1 dl vody. Cibuli a česnek rozmixujeme ve vodě. Nápoj pijeme po doušcích. Zopakujeme alespoň 2x denně po dobu 4 dní.
  • Cibulový čaj při nachlazení - dvě větší cibule nakrájíme na silnější kolečka, ponoříme do 500 ml vody, povaříme asi 10 minut a pak necháme asi 5 minut vyluhovat. Odvar scedíme, osladíme medem a ochutíme citronem.
  • Ve vodě vyluhovaná cibule pomáhá i proti střevním parazitům - dezinfikuje trávicí trakt. Vhodná je i při zánětu močových cest. Užívá se ráno, nalačno 1 polévková lžíce.
  • Vlasové tonikum - stačí si vlasy po umytí opláchnout odvarem se slupek cibule. Vlasy budou lesklé a dají se dobře rozčesat. Odvar je vhodný pro blond i tmavé vlasy.
  • Cibulí proti plísňovým onemocněním - je to levný, poměrně efektivní způsob zbavení se plísní, ale vyžaduje velkou trpělivost. Odříznutým plátkem cibule natřeme postižené místo, které mají odstraní kožní buňky společné s plísní. Opakujeme denně až do zabránění návratu plísni.

Dobré rady na závěr

  • Při krájení nebudete plakat, když si nůž a prkénko navlhčíte studenou vodou a cibuli krátce před krájením podržíte pod proudem vody.
  • Nůž a prkénko nebudou páchnout od cibule, pokud je před krájením potřete solí.
  • Cibule se lépe opéká, když ji nejdříve poprášíte troškou hladké mouky.
  • Při pražení cibuli nesolte, protože by pustila vodu a následně nebyla křupavá.

 

 


Podobné články


Rebarbora je zdravá zelenina, ale ne pro všechny!

Rebarbora nebo také reveň kadeřavá je poměrně málo známá, ale na pěstování nenáročná zelenina. Její chuť...
více...

Rajčata jsou dietní, skvěle chutnají a chrání naše tělo před mnoha chorobami

Rajčata se do Evropy dostala začátkem šestnáctého století, ale pouze jako okrasné plody. Nejprve se totiž dokonce...
více...

Domácí zeleninová směs bez konzervantů zdravě ochutí polévky i omáčky

Vegeta je dochucovací přísada do jídla, bez které si mnoho z nás neumí představit žádnou polévku či omáčku....
více...

Hlávkový salát pomáhá s hubnutím i se spánkem

V obchodech se často objevuje dovozová rukola či polníček, ale na hlávkový salát se trochu pozapomnělo. Díky...
více...

Rychlé, chutné a zdravé pokrmy z vajec

Vejce nejsou vůbec nezdravou potravinou, přesto tomuto mýtu stále někteří lidé věří a konzumaci vajec se...
více...

Čekanka čistí tělo a má široké využití v kuchyni labužníků

Přestože čekanku dobře znali již naši předkové a hojně ji také využívali, my jí stále neumíme přijít...
více...

Chcete vařit zdravě, chutně a levně?

Zdravé vaření se stává novodobým trendem a zájem o něj rok od roku roste. Existuje hned několik hlavních...
více...

Potraviny dokáží prodloužit, ale i zkrátit život

O tom, jak je nebezpečné sníst, co nám přijde pod ruku se vedou nekonečné diskuze. Přesto když máme hlad často...
více...

Příprava vitaminů na zimu

Konzumovat ovoce a zeleninu je pro naše duševní a tělesné zdraví nezbytné. Odborníci na výživu a lékaři...
více...

Opalování bez rizika? Beta-karoten a kvalitní opalovací krém!

Krásně opálená pokožka láká k nebezpečnému opékání a hazardování se zdravím. Ale nemusí tomu tak být,...
více...