Cibule - přírodní antibiotikum, antimykotikum a prodlužovač života

Datum článku: 29. 10. 2019

Slavnosti cibule již máme letos za sebou. Že jste ani nevěděli, že něco takového existuje? Ano, cibule je tak vážená, zdravá a chutná zelenina, že má dokonce své oslavné dny. Ale pokud jste se nezúčastnili, nenakoupili nebo na zahrádce nesklidili, tak to vůbec nevadí. I na farmářských trzích nebo v běžných prodejnách se zeleninou tento kvalitní a relativně levný zdroj zdraví v klidu nakoupíte. Málokdy se stane, že by ji v obchodech neměli. Protože cibule, to je přece základ!

Cibule - přírodní antibiotikum, antimykotikum a prodlužovač života

Historie cibule

Cibule je od pradávna pěstované kuchyňské koření. Z dostupných zdrojů se dozvídáme, že cibule se k nám dostala pravděpodobně z Asie, ze Středního východu. V mnoha dokumentech se uvádí, že Egypťané si uctívali cibuli už v dobách faraonů. Podle nich symbolizovala nesmrtelnost.
Nejchutnější a nejvíce prospěšná je v syrovém stavu, protože se v ní zachová nejvíce živin. Výborná je dušená, vařená i grilovaná. Je neodmyslitelnou součástí přípravy masových jídel, chutné jsou například i cibulové koláče.

Cibule kraluje teplé i studené kuchyni

  • Určitě si toto označení zaslouží a její význam ocení každý milovník dobrých jídel, které si bez cibule snad ani neumíme představit. Nejčastěji se setkáváme a nejvíce používáme zřejmě žlutou cibuli (cibule kuchyňská), která čím je mladší, tím je pálivější. Využíváme ji na vaření, dušení, pečení, ale i na přípravu salátů. Její využití je ve studené i teplé kuchyni.
  • Červená cibule má krásné purpurově zbarvenou slupku. Její vrstvy jsou bílé s růžovým okrajem. Nejlépe chutná v syrovém stavu, vhodná je zejména do salátů a do marinád na maso.
  • Bílá cibule je ostřejší než žlutá a je vhodná je na pečení a pro přípravu nádivek.
  • Šalotka je vlastně poddruh cibule. Vytvářená je několika malými cibulkami. Hodí se na přímou konzumaci.
  • Přechod mezi cibulí a pórkem tvoří perlovka. Konzumujeme malé bílé cibulky s jemnou sladkou chutí. Perlovka se nemusí loupat, a proto si zachovává více živin.
  • Jarní cibulka, tu považujeme ji za lahůdku, ale vypěstovat si ji můžeme z každého druhu cibule, pokud úrodu seberte, dokud doroste - nejpozději do osmi týdnů. Má jemnou chuť, hodí se na přímou konzumaci a do salátů.
  • K cibuli patří i pažitka, nejchutnější je v pomazánkách, na posypání vařených brambor a v polévkách. Tímto způsobem získáme téměř všechny její vitamíny a minerální látky.

Slupka z cibule

Pokud dáme vařit cibuli se slupkou do vývaru, polévka získá pěknou barvu. O cibulové slupce se obvykle mluví také jako o "šafránu chudých". Odvar ze slupky z cibule poslouží také jako vlasové tonikum. Vlasy získají hnědý nádech a lesk. Na Velikonoce zase poslouží jako barvivo na vajíčka.

Allium cepa - cibule kuchyňská

Nejvýznamnější zdraví prospěšnou látkou je alicin, který má za následek její antibakteriální účinek. Cibule je považována za přírodní antibiotikum. Kromě toho obsahuje velké množství vitamínů a minerálních látek. Cibule je bohatá na kyselinu listovou, obsahuje vitamín B, C a E. Pokud jde o minerální látky, významné zastoupení patří železu, zinku, síře, fosforu, hořčíku, draslíku, vápníku, sodíku, mědi a jódu. Cibule podporuje účinek vitaminu C při nemocech dýchacích cest a při vykašlávání hlenů. Cibule ovlivňuje činnost srdce a cév, snižuje krevní tlak, rozšiřuje cévy, zabraňuje zahušťování krve. Podporuje i činnost ledvin, ovlivňuje růst vlasů a pevnost nehtů. Dokonce se dá použít na léčbu po poštípání včelou a hmyzem. Známá je také jako přírodní afrodiziakum. Cibule má opravdu nesmírně velký vliv na naše zdraví.

Cibule jako léčivý sirup

  • Cibulovo-medový sirup na kašel je osvědčený domácí lék. Připravíme ho ze šťávy z jedné velké cibule a jedné medu, případně cibuli nakrájíme nadrobno a překryjeme medem. Necháme odstát nejlépe přes noc a scedíme. Sirup se užívá po lžičkách 3x denně po dobu asi 10 dní.
  • Cibulový nápoj na chřipku a nachlazení - 2 cibule, 4 stroužky česneku a 1 dl vody. Cibuli a česnek rozmixujeme ve vodě. Nápoj pijeme po doušcích. Zopakujeme alespoň 2x denně po dobu 4 dní.
  • Cibulový čaj při nachlazení - dvě větší cibule nakrájíme na silnější kolečka, ponoříme do 500 ml vody, povaříme asi 10 minut a pak necháme asi 5 minut vyluhovat. Odvar scedíme, osladíme medem a ochutíme citronem.
  • Ve vodě vyluhovaná cibule pomáhá i proti střevním parazitům - dezinfikuje trávicí trakt. Vhodná je i při zánětu močových cest. Užívá se ráno, nalačno 1 polévková lžíce.
  • Vlasové tonikum - stačí si vlasy po umytí opláchnout odvarem se slupek cibule. Vlasy budou lesklé a dají se dobře rozčesat. Odvar je vhodný pro blond i tmavé vlasy.
  • Cibulí proti plísňovým onemocněním - je to levný, poměrně efektivní způsob zbavení se plísní, ale vyžaduje velkou trpělivost. Odříznutým plátkem cibule natřeme postižené místo, které mají odstraní kožní buňky společné s plísní. Opakujeme denně až do zabránění návratu plísni.

Dobré rady na závěr

  • Při krájení nebudete plakat, když si nůž a prkénko navlhčíte studenou vodou a cibuli krátce před krájením podržíte pod proudem vody.
  • Nůž a prkénko nebudou páchnout od cibule, pokud je před krájením potřete solí.
  • Cibule se lépe opéká, když ji nejdříve poprášíte troškou hladké mouky.
  • Při pražení cibuli nesolte, protože by pustila vodu a následně nebyla křupavá.
Autor: Martina Dvořáková